Sunday, December 29, 2013

Perlantikan dan sumpah dokter

Salam..

Dengan ini maka tamatlah perjalanan aku dan kawan2 selama 5 tahun lebih ni sbg mahasiswa/mahasiswi bidang perubatan di UKRIDA, Jakarta...secara rasminya. So first skali haruslah alhamdulillah, syukur kpd Allah dah berikan aku kesempatan utk melalui pengalaman indah 5 tahun lebih kat Indonesia ni.

E eh lemah btol aku menaip entri pakai npon ni. Tp nak on laptop adalah suatu kemalasan.

Oke, kalau aku nak ungkapkan semua yg aku rasa kat dlm entri ni mcm x berkesudahan aje kan.. haha jadi kte state yg penting2 je lah ye..

Emm.. selama 5 tahun lebih kat Indonesia ni mmg mcm2 sgt aku dah pelajari, n aku lihat.. bukan je dpt ilmu ttg medik, tp dapat ilmu ttg kehidupan jugak kat Indonesia ni. Ingat lagi waktu aku mula2 dtg Jakarta polos abes. Nak beli tiket air Asia punyalah naik teksi jauh2 semata2 nak pg kat booth air Asia. Padahal dekat area th duren tu byk je agen tiket.. nak2 skarang ni lagi lah bila semua dah do hujung jari saja. Punyalah dulu byknya bnda x tau kan.. nasib baik lah kakak2 senior mmg baik sgt2 tunjuk kitorg Kat mana nak beli itu beli ini.. diorg mmg senior yg baik lah. Jauh bezanya dgn aku. Aku x libatkan diri langsung ngn junior. Haha. Dulu waktu aku dtg Jakarta, senior siap sambut kat airport, kampus, and even bawakkan pg umah sewa kot. Baik hati sgt2..

Aku mcm x pcaye je aku berjaya melewati ups and downs kat Jakarta tu. Pernah aku rs trok smpi mcm nak lari balik la nak quit la.. tp mungkin berkat doa ibu n ayah aku troskan jugak n berjaya habiskan kuliah. Bila mc sebut nama aku ada tittle "Dr" kat depan.. rs mcm mimpi je. Ewah gituu.

N dokter2 pembimbing ktorg kat sana, n kawan2 indonesians kitorg.. diorg sbnanye baik2 belaka.. dulu sblom aku dtg Indonesia, mcm2 la jugak aku pk kan sbb dengar mcm2 cite negatif psl org Indonesia kan.. pastu bila dtg kedutaan Indonesia kat kl pulak mmg perspektif aku ttg Indonesia pon dah x brape nak baik lah kan.. tapi sbnanye bila dah lama duduk Jakarta n dah blend in dgn masyarakat kat sana, barulah pandangan aku terbukak bahawa diorg pon org baik2 jugak.. in fact, manners diorg kdg2 jauh lebih baik drpd sebagian besar Malaysians. Mungkin membe2 aku yg duduk Jakarta boleh paham knapa. Hehe

Lepas ni.. for sure aku akan dtg lagi Jakarta, tp sebagai pelancong lah.. hehe

Membe2 lah keluarga kecik aku waktu kat Jakarta.. takde diorg, ntah mcm mn lah aku nak survive.. dulu mula2 dtg sana, ada yg aku xtau nama, kdg2 mmg x knal langsung lah.. haha tp dah final year ni ada yg aku jadi baik dgn dia.. dulu xpnah bercakap tiba2 boleh berbual panjang.. makin lama makin kenal antara satu sm lain.. aku harap silaturrahim kita semua berkekalan lah ya. :)

Mmg sweet memories lah kenangan dekat jakarta. Macam2 ada, sume manis pahit kelat pedas pedau masin masam sume pon bercampur-baur. Kira paket komplit lah org indonesia bilang. Hihi

Okay.. utk semua bakal pegawai kerajaan mahupun swasta yg x lama lg nak stat kije, sama la kita.. ahaha (motippp?) Selamat maju jaya uols! Hidup ni singkat..lelayanz je la susah sng ye, innallahama'ana.. gituu kan?

For the next entry, I've been thinking to do a product review. Hehe smoga iols rajin dan tros rajin mengeblog. Orait, bubai!!!!

4 comments:

zacky786 said...

waaa da hbiss stdyy

Si DauN CeRi said...

aah... alhamdulillah..

Chekgu Azrine said...

Hai DR..saya sakit kepala la..boleh x tolong picitkan..eh!!!hahaha..
Tahniah sis..berjaya jd seorang DR..
InshaAllah banyak pahala

Si DauN CeRi said...

hehe bolehh.. meh cni sy picitkan kpl akak.. kekeke


trime kasih kak rin.. :)
inshaAllah..mudah-mudahan..