Tuesday, May 23, 2017

Cleansing Routine Update 2017

Salam dan hai semua

Hari ni kak long pg jalan2 usha job dan membeli-belah sikit. No, bukan baju raya tapi liquid lip mate raya je hehe. Baju raya nampak gayanya mcm akan tak ada utk tahun ni al-sebab nya baju kurung sebelum ni buat tak pernah pakai ada lagi. Ya Allah kalau lima tahun cemni kompem jimat berganda uols. Bole simpan duit utk beli aset yg lebih bermakna nilainya amiin3...

Banyak sbnanye blouse2 and baju2 kemahen lawa tadi jalan kat mall. Gila kau tak berkenan. Bergejolak jugak emosi rasa nak beli. Tapi berkat keazaman yg tinggi tertahan jugak impulse reaction aku nak membeli segala baju tu.

My skin tak berapa behave lately ni. Hormonal pimples here and there, kjap kang kering menggelupas, kejap kang rasa oily pulak, masalah kusam dan tak glowing langsung. Tak kompiden aku nak keluar bare face haha. Untunglah sape kulit cantik, sarung shawl selempang sikit, selet lip balm dah bole keluar pg Jusco dgn rasa yakin dan selesa. That's not the case for me.

Aku mmg tgh dlm pencarian skin care yg cocok utk kulit aku yg byk ragam ni, tapi tu slow2 lah aku buat research and cari. Ni nak cerita how I cleanse my face. Sebelum ni aku pernah cerita but ini kengkonon aku update versi terbaru lah. Aku admin kan, aku punya suka lah. Buhahahaahhh *gelak puaka*


Memula remove make up with cleansing water. Aku guna niha Garnier punya micellar ni tapi dah tinggal few drops je. I was obsess okeh dgn bnda alah ni. Sebab dia sgt berkesan utk remove segala make up. Ada dua jenis kan, satu lg kaler biru tu tp for oily skin, aku amek yg ni sbb dia pink lebih mild kot. Tapi micellar water ni mmg best!


Kalau aku kat luar, takkan aku nak angkut cotton pads dgn micellar water tu kan mcm lecehnya lahai. So, ini alternatif aku la utk remove make up. Pon feveret aku jugak wipes ni. Aku SANGAT RECOMMEND purederm argan wipes ni sbb dia very gentle on skin. Kulit aku kadang sensitif dgn certain wipes yg ada chemical tertentu, tapi yg argan ni alhamdulillah kulit aku tak pernah iritasi pon. Kuasa utk hilangkan make up dia kurang sikit lah kalau nak compare dgn micellar water tu, kadang2 aku guna 2 helai utk remove betul2. But I still love this facial wipe very much. Ini dah pack ke-4 atau ke-5 kot. :)


Kalau aku kat rumah, dan aku feeling extra, aku guna gel ni lps remove make up. Ala-ala double cleansing lah ni cerita dia.


Lepas tu, aku cuci muka pulak dgn cleanser. Sebelum ni aku guna Senka py cleanser jugak tapi yg perfect whip ke apa eh nama dia. Cleanser foam Senka la sng cerita. Eucerin ni aku beli sbb dia tgh promo, kebetulan aku mmg cari cleanser, and waktu tu ntah knape tergoda benau aku baca kat tiub dia tulis for sensitive skin kan. Tapi, hakikatnya kulit aku x sesuai pon dgn cleanser ni. Tapi volume dia sangat banyak aku xtau nak bagi sape. Sayang pulak kalau campak camtu je kan. Every other day kalau aku rasa berlengas sangat, aku tenyeh je la cleanser ni nak cuci minyak2 n dirt2 kat muka kan. 


Ahaa yang ni best! Tapi ni bukan aku punya. Adik aku punya, tapi memandangkan dah ada dlm bathroom, maka otometik dia jadi hak bersama haha. Sbnanye aku rasa dia takde lah blackhead clearing sangat, it's more to rasa fresh bila cuci dgn ni. And not bad lah nak exfoliate kulit mati kan. Guna every day pon oke kot aku rasa pasal dia py scrub halus2 je.

Bila dah cuci skrub apa semua, baru lah kita boleh pg tengok TV atau terus tidur dgn harapan ada mimpi best malam tu. Mimpi g shopping kat Paris ke... Eh.

How do you cleanse your face? 

Monday, May 15, 2017

Bukan Entri Bias Lol

Salam and hai semua

Buat apa tu? Sihat ke? Aku baru balik makan angin dua hari lepas. Lepas tu kena virus. Agaknya ms dlm flight or dekat airport kot ntah. Nasib baik demam dia tak berapa panas mcm yg aku kena few months ago. Tobat sampai semayang pon duduk. Punya panas. Kali ni masih oke lagi la pasal bole menaip kat blog ni kan. Sepatutnya aku menaip esaimen taw, bukan blog tapi apakan daya, macam memanggil-manggil pulak blog ni ha.

Kak long takde nak cerita apa, nak cerita pasal minyak wangi sikit. Rsnya few yg pernah terbaca entri2 lama ada kot terperasan aku cerita psl ori reject aku jual kan, dekat ig nama leparfum_bysoul (kat side bar ada jugak link). Sekarang ni aku lebih fokus dekat #thelabparfum sbb aku sendiri dah terjatuh chenta dgn the lab parfum ni.

Apa benda the lab parfum ni ya?

The lab parfum ni sbbnanye nama brand inspired perfumes by founder Ifrasya Perfume House yg sblom ni aku jual ori reject tu jugak. Setahun lebih yg lalu kot bos dia launch The Lab ni. Konsep dia inspired perfumes, tapi hanya limited list sahaja lah, Tapi ada jugak formula yg bos ilhamkan sendiri kot beberapa jenis so that ada identiti sendiri la The Lab ni uols.

Hari tu aku pergi Jakarta, jalan2 dekat mall, perfumes dekat Mark & Spencer ada offer la pulak kennn, sengaja nak menghasut daku membazir duit kat sana. Cis. Memula aku ajak my mother utk share2 pasal dia ada buy 2 or more dapat harga Rp 199,000 satu botol. Kalau beli sebotol harga Rp 279,000 kalo tak silap. Rupanya perfume yg aku berkenan tu tak termasuk harga promo kuanghasam. Oke, pendekkan cerita, aku beli yg 30 ml edp akhirnya pasal mmg suka benau la gamaknya bau tersebut.

Sebelum ni, aku pakai The Lab perisa Jean Paul Gaultier for women. Kebetulan nak habis (alasan je tu nk beli baru lol), tu yg aku terfikir nak beli perfume lagi.

 Ini The Lab aku punya, sikit lagi nak habis.

Ini Rosie, yg aku beli kat M&S hari tu. Eh wangi gila sbnanye cuma slack sbb x lasting kat aku je. Sayang pulak nak kasi perabis..

Masa aku try tester yg M&S punya perfume tu, sumpah aku da balik hotel cuci2 tangan ape semua pon still bau lagi. Suka sangat. Rs tazabar nak pakai perfume baru esoknya. So esok aku pon try lah perfume baru. Spray la dekat neck and baju sikit kan. Tapi agak keciwa pasal longevity nya tak sama dgn tester yg aku try kat mall. Padahal tester dia edt, aku beli yg edp.

Sebelum ni mmg leader group perfume aku pernah share ilmu yg biasanya tester akn pekat sikit perfume dia biasanya utk tarik customer. So aku takde terkejut sgt. Cumanya psl aku beli edp so I thought oke la may be at least longevity dia akan setara dgn tester edt tu. And it didn't happen :(

Honestly, The Lab yg aku pakai jauh tahan lama. Kalau aku spray dekat baju, jawabnya sampai esok pon aku still bole bau perfume tu. Bukan nak gebang, tapi sbnanye aku pon eager nak tau team The Lab guna minyak apa utk formulate perfume yg tahan camtu.

Untuk comparison
M&S yg aku beli tu price lebih kurang RM 55 utk 30 ml
The Lab RM 60 utk 30 ml

Packaging as shown in pics above. Kotak The Lab tu aku dah lama buang, and packaging latest sbnanye ada riben kat botol, aku punya packaging lama so takde riben. Mana lagi comel, terserah pandangan masing2. Tapi for longevity, aku rasa The Lab wins. 

Andai kata ada yg nak look for more details about The Lab Parfum, jenguk lah ig daku leparfum_bysoul jangan lupa klik follow ya. Aku privatekan ats sbb tertentu. Bos rajin buat promo tu. Bole beli lebih sikit utk diri sendiri mahupun insan tersayang. Eceh.

Bai korangss...

Monday, February 6, 2017

Tried and Tested #3

Hai dan assalamualaikum wbt

Angin rajin taw tonight so hakak nak cite psl satu benda alah ni. This time it's not beauty related post. Suprisingly, it's a gadget! Haha

Benda ni

Bluetooth wireless headphone. Brand China.

Beli dekat Lazada for RM 40 lebey. Tgh offer kot time tu. Ada banyak pilihan warna. Kalau tak silap ada dua pattern kot wireless headphone ni. Tapi aku rasa yg ni lagi smart :)

Kotak da buang. So dalam kotak ada benda2 kat atas tu. USB cable, cable utk cucuk kat headphone, manual, dan the headphone itself lah.

Close up sket button dia.

Aku terpengaruh sebenarnya. Kan mcm tgh trend skang org pakai wireless headphones/earphones. Sampai aku tengok drama Vampire Diaries pon ada scene diorg pakai benda alah ni kan so... Being so easily influenced by what I see.. Akhirnya terbeli jugak la kan sebijik.

First impression, hurmmm not bad actually. Bunyi okay la for it's price, kalau device yg korang guna ada sound enhancement bole turn on the mode la supaya lagi best. Macam handphone aku ada sound enhancer so mmg selalu guna tu. But honestly mmg oke sgt la utk harga 40 hengget lebih.

Noise proof pon mmg acceptable. Takde lah smpi mmg satu bunyi lain apa kat luar x dengar, dengar halus2 sayup kira tak terganggu pon if korang tengah syahdu layan muzik.

Dia handy sbb foldable. Kita boleh lipat dia mcm dalam gambar aku tu. Jadi takde la makan space sgt nak letak mana2.

Bluetooth functions really well. Ya Allah sangatlah best bila wireless. Tak serabut ngan cable. Aku letak henfon kat atas meja, aku bole jalan2 gi dapur masak air la sampai masuk toilet pon terpakai headphone ni. Haha

The only downside dia aku rasa is the battery. Dia amek masa dalam 2 jam gitu utk charge penuh. So far aku guna kalau bluetooth probably tak sampai 6-7 jam kot. Macam, kalau sehari tu aku guna terus menerus for hours malam mesti bateri dah low. Tapi tak kisah sebab ada cable. Kalau bateri habis, aku sambung guna dengan cable.

Daripada 10 bintang, akak bagi dia 8.5 hehe

Not bad la kalau uols nak headphone bajet yg okay.

Oke bai korang!

Monday, January 9, 2017

My Kind of Me-Time

Hai and assalamualaikum..

I realized that everything needs efforts so I decided to work on this entry. Probably because suddenly the memory of the beginning of this blog appeared on my mind today. Biasalah bila umur dah bertambah ni, hari2 nak ada flashback masa-masa lalu. Eh, taakk hari ni bukan besday iols. Tapi kot ada nak send gift kita bole pm address. Kah kah kah *ingat lawak ke puiii*

Me-time for me means a productive day, a day when I could entertain my interest and chill out. Oke la kadang2 tak productive sangat pon tapi still me-time la bagi aku. Contohnya hari2 aku cuti yg dipenuhi dgn maraton variety shows dan dengar muzik. Oh itu sungguh la me-time bagi aku especially kalo minggu-minggu bz banyak appointment kat tempat keja. Rasa macam dapat terlentang dengar muzik kuat-kuat pakai earphones tu habis syok dah weh.

Macam today, aku hang out ngan colleagues kat tempat keja. Movie time!!! Last tengok movie dengan girlfriends tahun lepas. Tapi tadi kitorang tengok cerita yang tak berapa hit, tajuk dia Icebreaker. Bole lah kalau jenis mudah terhibur macam aku. Layan jugak la suspen2 pasal iceberg dia real gilaa. Bikin berdebau la juga sikit-sikit.

Sempat sambar dua helai baju tengah sale pre-CNY dekat Brand Outlet. Suka hati je pre-CNY. Hehe Btw aku suka style baju-baju dekat BO. Rasanya lately mmg byk baju-baju aku beli kat situ je. And semua time ada SALE! Itu yang penting.

Oh. Tadi aku try sushi kecik2 yg jual kat food court AEON tu. Seketul RM 1.50. Aku amek perisa timun ngan salmon amenda ntah. Dah jatuh centa pulak dgn benda alah tu. Macam terasa pulak lagi kat anak tekak ni sushi tu. Dia macam kimbap kan? 

Balik umah haruslah seround nasi my mother masak. Feveret forever and ever tuh.

Aku sbnanye ingat nak cari contour atau shading pallet. Korang mesti tau kan Maybelline punya contour duo stick tu? Ha aku dah beli yg tu. Tapi aku nak cari yg powder form sebab... Emm sebab tengok cam best je beauty youtuber guna bronzer/contour yg powder. Haha Senang betul terpengaruh.

Anyway, I ended up buying this concealer stick by Essence. Oke jugak not bad. The texture is smooth senang nak blend despite that it's a cream stick. Macam Maybelline duo stick tu honestly dia agak dry in terms of texture, jadi for me who's dealing with dry skin ni agak mencabar la nak blend the product without making it looks cakey.

Lepas tu, concealer stick tu RM 10.90 je uols. It's quite good for the price. Sorry la aku mmg cheapskate sebenarnya. Nak beli Tarte punya concealer tu memang takde la. Mahal. Dapatnya cenonet je brape gram. Tapi aku tau memang bagus la Tarte tu. Heh. Sape byk duit terlebih bole la pergi cari kat Sephora. Lagipun, Melaka mana ada Sephora. Sobs~

Last few months aku ada cerita kat sini aku beli Rice Water Bright Cleansing Water ni kan? Aku punya dah nak habis. May be sisa tu cukup utk padam lipstick je kot.

I've been loving this cleansing water since the first time I used it! Senang je nak remove make up guna ni, memang bersih la semua foundation tu. I loike! Lepas tu, bila muka dah kering and kulit dah absorb the product kan, nampak macam glowy and moist je muka. Hihi Tapi aku cleanse lagi sekali dgn cleansing foam la. Double cleansing uols~ Cumanya cleansing water ni tak sesuai guna utk remove eye make up guys. It stings! 

So, utk eye make up, aku guna Body Shop niha.

Dia memang gentle taw sebenarnya. Rasa sejuk je mata ni and bersih la semua eyeshadow even waterproof mascara. But lately aku rasa pedih-pedih sikit guna remover ni. Heran jugak. Mata aku semakin sensitif ke apa ni?

Rupa-rupanyaaaaaaaaa

Dah expired!!!

Beli masa aku dok Indonesia dulu. Punya lah lama aku guna remover ni. Pasal dia memang best and soothing. Sekali dah expired since last year. LULS Sekarang ada jual lagi ke tak remover ni. 

Lepas remove make up and cleansing, sapu toner sket lepas tuuu.... It's masker time!!!

Patut ke aku buat haul post next time? Mana la tau kot lepas-lepas ni aku ada terborong lagi dekat Face Shop or Etude House.

Masker BIO-CELL yg atas ni promoter Face Shop yg recommend. Dia kata sekeping sheet mask ni sama dengan 3 keping regular sheet mask. Price belas-belas ringgit la sekeping lupa pulak. Aku pon beli lah 2 keping that day, saja nak try. Mana tau best.

Miss promoter tu bagitau ada sejenis bunga dalam ingredients mask tu yg nama madecassoside tu die mmg khusus utk soothing, especially masalah kulit sensitif macam aku yg ada mild eczema at certain area on my face. Jadi, aku dah cuba lah mask ni. And memang bole rasa beza dia. 

Satu, the mask itself feels different. Dia very thin and gel-like texture. So bila tepek atas muka memang fefeeling "mask mahal" tu ada lah. 

Kedua, part eczema dekat atas mulut aku rasa soothing and tak pedih. Yg ni aku mmg happy sangat sebab sebelum ni biasanya aku kena potong mask kat bahagian atas mulut tu sebab pedih kalau terkena mask. You did a great job with this mask, Face Shop *clap hands*

Ketiga, muka rasa well hydrated, moist, and nampak plump and glowing sikit-sikit gituuu... Best! Cubalah! Aku rasa berbaloi BIO-CELL mask ni. Walaupun quite pricey for a piece of face mask, but I believe the ingredients worth it. Kak Nora bagi 9 bintang. Lagi 1 bintang tu kurang sebab lupa nak letak mask dalam fridge sebelum pakai. Kalau tak, mesti laaaagi soothing.

Terlalu semangat mencuci beauty blender sampai terkoyak. Tsk tsk Baru perasan tadi. 

Aku lately suka apply foundation guna beauty blender yg dah dibasahkan dengan air. Macam lagi senang nak blend, lepas tu less cakey. Itu may be kulit aku la kot. Sebelum ni aku guna beauty blender gitu je, so sekali try guna cara lembapkan beauty blender terus syok dengan hasil dia.

Yg aku pakai ni Cathy Doll punya. Aku memang recommend lembapkan dulu baru apply foundation sebab kalau kering die keras sket. Ada jual dekat Guardian kot, harga rasanya RM 16 kalau tak silap la.

Selang-seli menaip dengan dengar muzik, last-last siap pon karangan. 

Nampak tak BTS telah men-conquer playlist aku?

Oke dah tak de benda nak cerita.

Nunyte!

Sunday, January 1, 2017

1.01.2017

Assalamualaikum all

Hey.. Happy New Year guysss!!! Fuiyooooo aku update on the 1st of January kaww HAHA Eksaited punya pasal, terus teringat kat belog. Kalau tak....hareemm 

Anyway, aku takde buat specific list azam 2017 pon, but I just feel genuinely happy to celebrate new year. Tak celebrate pon weh. Tadi je la aku pergi A Famosa Outlet with le family utk tengok suasana tahun baru kat luar rumah. Nyampah kena parking kat belakang padahal takde la tgh hari sangat pon aku sampai. Orang datang shopping centre sebelum subuh ke apa. 

Aku rasa setiap tahun baru ada rasa special dia masing2. Bagi aku la, but I bet it's the same to everyone. Macam aku, contohnya 2013 was special because I graduated from med school.. Time tu ya Robbi punya seronok sbb dah bole balik Malaysia for good, but rasa cuak2 sket sbb fikir nak kena kerja dah hehee. Lepas tu 2014 pulak.. Aku rasa 2014 was a not-so-flop-but-not-so-great year for me. Buaaaanyakkk la yg terjadi 2014 which malas nak cite. To sum it up, 2014 is a year when one of the biggest things that ever happened, happened to me and aku rasa aku takleh lupa.

Tapi 2014 still tahun yg special bagi aku sbb what happened that year made me become a person I am today, I feel like I kinda evolved a little bit since then. Yeke? Sikit laaaa. 

Lepas tu 2015 pulak.. Oh 2015 aku sambung blaja benda baru which aku rasa mcm everything pon interesting time tu. Aku masuk dlm satu komuniti baru. Walaupun komuniti kecil, tapi I remember feeling nervous because everything was fascinating to me. Macam new start yg buat ko rasa ada butterfly in stomach gituu.

And then comes the 2016 yg baru je kita tinggalkan semalam. 2016 pon special jugak sebab boy group feveret aku menang Daesang award kat MAMA 2016. Boleh?? LOLL

BTS TERCINTA ehek ehek mintak tampar

BTS ni bukan dari company besar2 kat Korea taw, so diorang start dari bawah. Time diorang menang Daesang hari tu dengan aku aku sekali meleleh ayaq mata dengar award acceptance speech diorang wuwuwuuu Hati kakak pon tisu jugak macam korang T__T

Dengarlah music diorang, best gilaaa weh (penuh sifat bias HAHA). Genre pop R&B and hip hop okeh. Akak skarang SWAG taw layan lagu rap siang malam..

Buarghhhaahaakkkk jom lah kita muntah sama2 

Oke stop cerita BTS sebab nanti kang aku tak reti berhenti pulak.

Ehem. Sampai mana dah tadi cerita aku? 2016 ek. Oke so 2017 pulak... Cerita dia belum siap la sebab ni hari first yeeehaaaa!!

Okay korang happy new year taw!

;P