Friday, January 10, 2014

Terjebak


Aku ni bukan boleh.. Salah sket kang terpengaruh.. Boleh bawak ke sawan jugak die punya terpengaruh tu.. Haha 

Nak cite, aku ni baru la dlm 2 tahun terakhir ni da pandai tgk Running Man.. Sejak aku berkawan ngn ade sorg budak ni.. Kalau makan nasi bungkus dgn die kat umah sewa, die rajin la bukak Running Man. Maka aku pon termelekat la layan Running Man siap mintak2 sume episod yg ada simpan lam external hard disc.
Dari episod first aku layan.. Sekarang dah 200 ke brapa episod. Dah 4 tahun dah thn ni Running Man ni. Kan?

Ada la satu episod ni, yg guest die Lee Moon Shik dgn Joon Jin Young, episod 26. Diorang kena main game nyanyi semula lagu international (macam2 bahasa ade latin, cina, mexico..etc) tapi guna perkataan dlm bahasa Korea yg sama bunyi dgn lagu tu. Krew2 akan kasi diorg dengar dulu lagu2 tu pastu diorang akan catat kat kertas apa yg diorg dengar, pastu diorang kena nyanyi semula. Siapa yg nyanyi paling similar bunyi die dgn lagu asal, diorang menang.

Alaa..macam waktu kita kecik2 dulu hafal lagu hindustan.. Main hentam kromo je selagi boleh, kan? Ada bunyi kira orait la tu.. Wakakaka Bukannya paham pon. =P

Aku versatile jgn x tau, sume lagu dulu aku hafal.. Soundtrack drama2 kat tv yg ngetop2 waktu skola dulu mcm Rosalinda, Maria Mercedes, Pangako Sayo, La Usu Padora, Mis Tres Hermanas, El Amor No Es Comolo Pintan (gila bole celen ke tajuk pjg2 cmni aku boleh hapal?).. Dengan cite cina Journey To The West, Fong Sai Yuk, My Fair Princess.. Haaaaaaa Sume tu dulu waktu kecik2 aku bole bersilat nak pg dekat2 tv punya nak mendengau bnda apa org tu nyanyi. Kalau bole gam, agaknya aku dah gam telinga aku dekat speaker tu biau dpt dengau sume bijik butir apa lirik soundtrack cite2 tu..

Beriya-iya aku dulu berangan kalau menyanyi lagu2 yg aku tak paham langsung tu. Haha Tapi kalau apak iols takde la. Kau jgn buat pasal menyanyi lagu2 gitu, memang kena sesah karang.. Oiii apak aku garang dulu waktu muda. Brape kali aku kena sesah dgn die waktu kecik. Sbnarnya die memang tak bagi langsung pon aku tengok cite2 drama kat tv waktu kecik dulu, tapi aku ni bijaksana.. Jangan tengok drama kat umah apak, kita tengok drama kat kampung.. Bila apak keja, die tinggalkan kita kat kampung, maka bolehlah kita tengok telenovela maupun cite Hongkong kat tv. Kalau tak pon, curi2 tengok bila apak tak nampak or takde kat umah.. Nak2 cite Journey To The West tu, apak aku kalau nampak aku tgk cite tu ngn adik2 aku..takde amaran dah, serta-merta dia akan bertempik.

"Cite cina muka babi ni tengok, apa JADAHNYA??!!! Tutup tv ni TUTUPPP!!!"
Memang takde can aa kan.. Sebelum kena sesah lebih baiklah menurut kata. Hehe

Ingat tak cite Thailand ni? Soda and Iced Tea. 
Oh Pataya ku, walaupun nama kau Pataya..sket lagi tukar 't' jd 'p' dah sama taraf dgn buah betik.. Tapi percayalah..rupamu tetap menjadi phoooojaannn hatiku.
*kelip mata kelip mata*
Tapi bila fikir balik, apesal la nama heroin die Atom? Dah la nama hero Pataya. Pataya dgn Atom. Errrr....

Oke berbalik kpd Running Man episod 26 tadi, dalam episod tu ade la scene Yoo Jae Suk nyanyi lagu cina ni dgn fasihnya. Lagu ni soundtrack cite A Better Tomorrow, penyanyi die Leslie Cheung.. Berkali-kali aku tgk part Jae Suk tu. Aku rasa mcm bes sbb die buat aku rasa aku normal. Yelah.. Dulu waktu aku tgh hantu drama2 cina, telenovela, drama Thailand aku pon mcm tu kot.. Hari-hari tunggu cite2 tu kat tv, tak pnah miss..siap hafal soundtrack walaupun asalkan ade bunyi n tak paham sepatah haram pon, tp aku rs syok sgt waktu tu.. Rupanya org femes mcm Jae Suk pon ade penyakit ni jugak.

Maka dengan itu, aku pon terkenalah dampak lagu Leslie Cheung. Lalu aku pon mendownload video soundtrack A Better Tomorrow. Dia ada 2 siri taw. Dua2 pon aku dah download tp yg Leslie nyanyi je lah. Tulah die. Mudah sgt terpengaruh. Jgn bagitahu apak aku taw. Eh.



Dah tak pasal2 aku terjebak dgn video lagu2 Beyond ni pulak... Ah sudah.
Video yg aku tepek kat atas tu bkn penyanyi asal Beyond. Tu Ka-Keung, adik kpd Ka-Kui (penyanyi asal Beyond). Ni konsert tribute utk Ka-Kui.. Dia mati eksiden. Siryesli, aku bukan paham pon die ckp apa, tapi mcm sedih je mcm sedihhh je? Tak smpi seminit aku tgk video tu, aku dah sooott set soot set mcm kan ko paham nau apa die ckp kan? Kah3

Eh tapi sedap lah lagu2 Beyond ni. Slow rock. Biasalah 80 an 90 an pesen2 lagu die. Tapi kena pulak ngn telinga aku.

Ok. Aku nak sambung layan konsert Leslie Cheung pulak.

Bye

2 comments:

Lai Chui Sin said...

Itu video konsert Beyond tahun 1996. Rasanya konsert 1st lepas kematian Wong Ka Kui. Mula mula tu Ka Keung minta maaf sebab dia nyanyi dengan tak elok. Dia tak dapat biasakan diri nyanyi bertiga... sedih weii...
Abang dia meninggal sebab jatuh dari pentas semasa satu raptai gameshow di Jepun,Beyond bertegas tak akan lagi muncul di mana mana rancangan gameshow untuk mempromosikan album mereka.

Fan of Beyond..

Si DauN CeRi said...

@Lai Chui Sin: omaigatttt... thank you so much for telling me this!

I pon mmg nak tau why and how did he die that time, cuma malas nak search2. hehe


but lagu2 diorang best jugak sbnanye :)