Thursday, February 6, 2014

Cerita tentang sabun

Haaaa betul ni aku nak cerita tentang sabun.

Bukan nak menurunkan saham diri sndiri tapi anggaplah ni sbg suatu perkongsian. Kita sharing-mering lah ye kat cni sbb aku tau mesti bukan aku sorang jek yg mengalami masalah kulit sensitif. Nak-nak bila ada genetik allergic dan eczema. Only people like us yg boleh paham betapa seksanya kalau the lesions start naik kat kulit. Huhu

Oke sabun yg aku nak cite kat sini adalah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Eh mcm mengada je nak suh skroll bebanyak kan?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Oke dah la tu. Niha sabun die

Nama die Oilatum. Boleh didapatkan dekat mana2 farmasi. Watson ngan Guardian pon ade kalo x silap aku. Sabun ni a bit pricey la sbb die adalah some sort of medicated product. Ke tak ye? Haha Yg penting die adalah produk utk kulit sensitif. Maka harga adalah lebih mahal drpd sabun mandi biasa.

Aku beli kat farmasi ape ntah nama die dgn harga RM 12.90 sebuku. Oke don't freak out. Ye aku tau mmg mahal utk sebuku sabun. Tapi ianya bagus utk kulit anda. Hehe

Entri ni bukan entri review yg proper sbb aku just nak berceloteh je kali ni so here it is, inilah sabun yg telah berjaya membantu aku utk mengatasi masalah dermatitis kat hujung2 jari aku lately.

Alhamdulillah bila guna sabun ni, hujung2 jari aku yg tadinya merekah-rekah kdg2 gatal n die sgt kering sampai luka (walaupun aku x kopek taw)... akhirnya slowly nampak membaik n dah x kering gila2 like how it was just few days before that.

Amazing! Kenapa aku kata die amazing?

Sebab....cuba bayangkan, part yg bermasalah kat aku adalah hujung2 jari tangan kanan. Just imagine how many tasks in ur daily life that involved ur right hand? Makan, cuci pinggan, cuci baju (kalau pakai tangan la), nak pegang benda dan banyak lagi kerja lain sume mostly kte guna tangan kanan kan n part yg akan firstly kena is ur finger tips. Jadi sangatlah mentensyenkan kalau hujung2 jari kte merekah2 mcm yg aku alami ni.

Ini cerita aku takde cilok mana2. Memang pengalaman diri sndiri.. So kalau ade org kat luar sana yg mengalami masalah mcm aku, bolelah ikhtiar dgn mencuba sabun Oilatum ni. 

Dan.... Utk masalah kulit kering ataupun mmg kulit jenis kering, maka memakai lotion tu pekerjaan yg sangatlah digalakkan. Eventho dah guna Oilatum soap ni aku still guna lotion. Sabun ni ekceli die membantu mengekalkan kelembapan semulajadi kulit..bukan melembapkan kulit..so kalau kulit kte mmg sedia kering, maka tetap harus provide extra moisture spy die lembap. Okie?

Oke dah tu je kot. Hehe

P/s: Khas utk mek yg duduk kat Tg. Gabung (bkn nama tmpt sebenar) tu bole sgt nk try sabun ni.. I know how u feel bebeyh

3 comments:

Chekgu Azrine said...

Akk nk gi cr jgk..nk bg ank akk yg sulong kulit sensitip.akk pun nk pkai jgk.kukit akk elergic bila berpeluh gtal2

Adek Pijat said...

same as me.. suffer from eczema and allergy tp tak berapa kritikal. masih terkawal. skg pkai sabun tukar2 jenis. yg pasti lepas mndi, cepat2 sapu minyak kelapa dara or any lotion yg sesuai sbb kulit tak blh kering. bila teruk, sy guna sabun mndi moogoo. sbb mahal, sy tak guna selalu. sabun moogoo tak mengeringkn kulit.

Si DauN CeRi said...

@kak azrin; peluh mmg suka buat kulit kte ruam..gatal toksah ckp lah kan.. akk try la cari sabun ni, cuba mn tau elok.. inshaAllah..

@adek pijat; sabun moogoo? bole la lps ni try tengok plak.. hihi