Thursday, April 7, 2016

Tried and Tested #1

Assalamualaikum.

Hmmm baguslah cmni. Kalau konsisten je ada angin nak menaip kan lg bgus. *rolling eyes*

Mungkin ada yg tau, tp rsnya xde sgt kot org yg tau yg aku ni ada penyakit suka kaler rambut. Aku start kaler rambut rsnya tahun 2012. Or 2013. Mcm ingat2 lupa. Tp kalau tak silap lps aku wisuda. Time nak koas dlu. Omaigat dah lama gila tak nyebut perkataan Indo tu sume. Rindu pulak.

So laaaaast sekali hari tu aku kaler rambut ngan Silky Girl py hair dye box kaler Burgundy. Aku tak recommend lah yg tu sbb tak best. Revlon lagi best.

Eh bukan Silky Girl lah.. Brand korea tu aku beli kat Guardian die tgh sale. Aku amek shade yg kaler pink ape ntah. Aih tajuk die pon aku x hafal. Tapi yg tu pon x brape best. May be sbb rambut aku mmg dah berkaler kan, so x jd sgt. Dia x jd kaler pink, just mcm maroon kot. Sbb rambut aku golden brown colored hair yg dah faded sket.

Lepas tu aku teringin nak gelapkan balik rambut aku. Dua hari lepas aku pg Mydin and ternampak henna rambut ni. Murah baq hang RM 5 jeeeee


Henna Noorani.
Amboi tudia suci je aku dengar nama die. Haha Aku amek Mahogany. Ntah pehal aku belasah je jugak amek yg ni sbb tanak hitam n tanak kaler terang2.


Comes in small packets of henna like this.

Cara guna dia:
Tuangkan serbuk henna dlm mangkuk (pakai buang lg bgus)
Tuang air agak2 sambil kacau die
Konsistensi yg kita nak adalah seakan-akan madu. Likat2 gimana gitu
Pastu bole apply kat rambut dr roots to end mcm biasa
Bole biarkan 30-40 minit tp aku mmg slalu biarkan lama sket drpd masa dlm arahan (read: DEGIL)


Ini die punya color chart. Tp aku rs chart ni x brape betul la.

Result aku:
1. Application sangat2 messy. Sbb die inai kan. Lain kalau cream color atau foam color, x berkecah-kecah mcm guna henai ni. Ibu aku kata aku dah mcm jebon td ms mengejakan henna ni. Haha

2. Bau die sangat pelik dan.....tak sedap. Mmg xde bau ammonia tu. Ammonia tu tengik kan mcm menusuk hidung bole pening kpale. Tapi bau henna ni die lain mcm sket lah. Ssh nak explain. Weirdly unpleasant smell.

3. Die x sediakan conditioner khusus mcm hair dye box lain. Maklumlah RM 5 kan.. Tak bole compare la ngan Revlon or Loreal. Tapi aku rs lps guna henna ni keras gila rambut. Pelik jugak apesal keras padahal henna je, bukan chemical keras pon.

4. Hasil warna lepas cuci.... Yg aku pasti rambut aku dah gelap sket yeay! Cumanya sampai la aku habis mandi pon air yg menitis drpd rambut aku still tak jernih. Still warna cam coklat2 merah inai tu. It bleeds a lot like craaazyy. Aku xpasti la brape kali cuci baru die x turun kaler. Rasanya dah berejam aku mandi tadi. Haha

Oh. Warna die xde la hitam, mcm deep aurburn gitu. Tapi tak la vibrant mcm kalau kte guna dye biasa.

Cuma guna henna ni selamat dan suci la drpd segala bahan kimia kan. And org tua2 ckp henna ni buat rambut kuat. Entah la labuuu aku pon bru ni skali guna henna rambut.

So overall, oke laaa kalau just nak gelapkan rambut kan.. Especially yg dah bleach2 tu kot la nak guna yg organic product bole la pakai henna ni.

And... Aku ada satu lagi product ni. Yg ni best!

Nature Land Aloe Vera moisture Soothing Gel.

Beli kat AEON Wellness
Price: RM 17 plus2 (kalau x silap)

Boleh la beli yg ni sebagai alternatif utk aloe vera gel yg Nature Republic/Etude House/ The Face Shop. Sekarang kan tgh in trend aloe vera gel ni.

Aku beli yg ni sbbnya salah satu is die murah sket. Lagi satu, die dlm bentuk tiub, which dari segi hygiene yg ni la lagi better sbb aloe gel yg lain byk yg jual dlm bekas n kena celet2 pakai tgn kalau malas guna spatula. That's why la aku pilih yg niha.

Aloe ni bagus utk soothen any iritation, bagus utk moisture. Aku kan kat pipi pon ada eczema sket. Agak2 mcm die gatal tu, atau die kering ke, aku akan tepek aloe gel ni kat pipi. And even kat kulit tangan pon mmg bagus aloe ni. Aku rasa efek die lg bgus drpd kebanyakan losyen yg aku pnah pakai. Tinggal lg aku mmg malas nak sapu losyen kan, jadi kalau teringat je la jawabnya.

Lagi satu, aloe vera gel ni mmg multipurpose taw. Utk calm any iritation or redness kat mana2 kulit termasuk muka, pastu bole guna sbg losyen mcm aku cite td. And.... bole buat mask muka uols. Lepas cleansing, apply toner then apply je aloe gel ni tebal2 sket and enjoy!
Rasa sejuuuuk je mcm kita pakai sheet mask.

Aku rs kalo aku abes tiub yg ni, aku mmg nak repurchase aloe gel lagi. Kalau tak yg ni, may be brand lain.

Okay smpi cni dlu.

Bai girls ;)

8 comments:

Dayana Zahari said...

Thanks for sharing! Dayana pun buat reviews tapi on Youtube.

Jemput join bloglist Dayana:
http://www.dayanazahari.com/2016/04/join-blog-list-dayanazaharicom-april.html

Si DauN CeRi said...

Thanks awak. InshaAllah nti kte visit ur blog ea :)

aimi nur melina said...

Hi :) Boleh sy tanya.. Dlm pasaraya mydin kat bahagian mana awk jumpa noorani henna tu ya?

aimi nur melina said...

Hi :) boleh sy tanya.. Dlm pasaraya mydin tu kat bahagian mana ya awk jumpa Noorani Henna tu? Kat bahagian shampoo/mandian ke?

Si DauN CeRi said...

Hi aimi. thank you for ur visit :)

dekat bahagian yg ada dye rambut, yg ada produk2 rambut la.. kat situ ada henna

Anonymous said...

Aslmk.. Seri ermm blh x sy dptkan cntct awk
Sent to my email... adamhashemi@yahoo.com
Ade benda abit personal nak Tnya..

Azie Azra said...

Azie ckp kt mak. Nk warna rambut. Skali kena marah! Haishh! Tggu bersuami je lah lol..tqa cuba kalau pakai mosturizer tu apply makeup tahan lama tak? Cakey or berminyak x muka?

Si DauN CeRi said...

hahaha paham2 la org lama mana kenan kaler2 rambut ni. hitam jugak yg menawan. hee

mosturizer kalau kat tqa yg oke pakai ngan mekap yg bukan krim. konsistensi yg mcm gel better kot sbb die cepat absorb dlm kulit jadi bila apply foundation die x capuk. tqa nah try apply aloe gel je sblom apply foundation, n xde masalah. yg masalah kalau pakai mosturizer yg tebal, biasanya krim la. tp mungkin jugak x sama kalau org lain..