Thursday, October 13, 2016

My OCD Story

Assalamualaikum readers...

Sebenarnya, ini bukanlah satu topik yg seronok sgt utk aku ceritakan kat sini. Tapi aku rasa teringin nak share. Mungkin sbb aku rs makin selesa merepek kat blog ni kot. Haha

Aku jenis yg introvert most of the time. Jd jarang la aku nak reveal cerita2 psl diri sendiri kat org especially dgn org tak kenal. Baru few years ago kot aku rs aku lebih berani mengekspresikan diri berbanding dulu2. Itu pon sebab pengaruh kawan2 dan faktor sekeliling.

So, apa benda OCD ni sebenarnya? Yg org duk sebut2 OCD OCD, ntah betul ntah tidak je kena dgn definisi sebenar kan?

DEFINISI:

Aku letak sekali revision psl OCD sket sebelum aku cerita psl aku ya. Kasi terbukak sket pandangan memasing psl disorder ni. Ya, I used to be a bookworm but it was long ago lah. Hahaha


Oke, yg ni pulak real story by a woman on the website.



MY STORY:

Aku sebenarnya tak ingat bila benda ni start. Probably few years ago. Awal-awalnya mungkin aku rasa mcm was-was lah senang cita, contohnya bila cuci tangan pakai sabun, aku lama betul nak bilas sabun tu sbb nak pastikan betul2 bersih la bilas kan. Contoh lain, mungkin time ambil wudhu kot. Kalo tang wudhu ni seingat aku masa zaman sekolah asrama lagi dah ada tebiatnya. Ikut sunnah patutnya 3 kali kan each part but it was so hard for me to do it just 3 times. I remember doing wudhu multiple times just for a single prayer back then. Kalo basuh baju pon sama. Susah nau aku nak berenti bilas baju. Tapi dulu it was the "obsessive" rituals sahaja.

Symptoms tu pandai berkembang oke. Dia akan develop. And at one point I started to experience the "compulsive" part of the disorder. Aku mula bermain dgn nombor. Aku start mengira setiap pergerakan aku to certain numbers until I feel satisfied baru aku buat kerja lain. Pernah satu masa tu, aku ada habit mengira nombor plat kereta2 yg aku tengok sepanjang jalan raya. Aku jumlahkan setiap nombor plat kereta orang like 8 + 9 + 7 + 1 =25. Kalau aku tak kira nombor2 tu aku rasa tak sedap. So kalau dalam kereta je aku selalu mengira sampai aku rs letih tp aku susah nak stop. Pelik tp benar.

Tapi symptoms tu pon pandai hilang timbul. Each rituals mcm ada cycle dia. Bila aku develop new ritual, kadang2 ritual yg sebelumnya makin lama makin hilang..

Macam dlm real story pasal Diana kat atas tu tadi dia kata ms dia kecik dia rs mcm tak bole pijak bahagian jalan yg retak kan? Macam aku, aku ada satu perasaan yg aku kena step on mosaic blocks for certain times before I go. So usually I will count steps on mosaic blocks inside my house especially before I go out. Aku mcm ada satu perasaan yg bad things will happen if I don't do it. Sama la kalau aku cuci pinggan, buka/tutup botol air, buka/tutup pintu, letak cawan atas meja, and the list goes on. Ini lah the "compulsive" part yg tersangatlah disturbing.

Ada makcik aku kata, kena ignore, ignore dan terus ignore supaya die tak jadi habit. Memang ada betulnya jugak. Tapi hati mau kental la. Because if it's in you for years, biasanya bukan sng nak lawan. Especially the "compulsive" part.

But one thing aku perasan, the symptoms mcm ada kurang sket kalau aku ada dekat public area. Mungkin sebab rasa insecurity kot if people notice that I'm OCD person. Haha Baguslah kan, kurang2 la sikit..

Aku still bersyukur sangat2 OCD aku bukan la teruk2 mcm byk kes kat luar sana. And aku selalu doa one day aku takde OCD dah, amiin..  I will try to fight it too.

Alamak, sedar2 dah tertaip sampai sini ek. Nak delete balik entri ni boleh? Haha

Takpe lah. At least mungkin lps ni org da tak heran kalau jumpa perangai pelik2 kat luar tu sbb da pernah baca psl OCD ni.

Dah. Tu je for today.

Bye

2 comments:

Chekgu Azrine said...

hai adik DR..lama sis tak berceloteh panjang tau...
apa khabar?
\bila baca entry sis ni..baru tau OCD tu sebenarnya mcm2 kes kan?

Si DauN CeRi said...

hehe hai kak rin.. lama tak lepak blog akak, nti sy dtg sana :)

OCD tu can vary from mild case to extreme ones sampai org tu depress dsb.. so aah mmg mcm2 bentuk kes dia.. oO