Sunday, March 25, 2012

Curi sedikit masa

Hi all!

Dah brape lama aku x jenguk blog ni, dah berhabuk dah (fuhhhh fuhhhh tiup sket). Hehe Bukan sengaja x nak jenguk, tapi sbnanye aku out of town.. Kat tempat aku pre-klinikal tu xde internet. Aku punya broadband plak belum bole guna, makanya ni je lah kesempatan yg ada kalo aku nak menaip kat blog.

Lepas zohor ni nak balik Koja balik sebab malam ni aku oncall. Ecehh..bunyi oncall macam kan dah keje pulak ye. Padahalllllll.... kahhh! Malas aku nak cite lebih.

Oncall kitorang tu sbnanye jaga malam. Jaga malam tu singkatan die "jamal". Memang utk PADAS (pre-klinikal) ni patutnya kitorang observasi je semua tindakan terhadap patients. Tapi kalau ada peluang, memang boleh je kalau nak buat, macam suntik-menyuntik ke...betulkan infuse ke... Tapi ambik vital sign tu rasanya semua org memang akan kena buat jugak. Itu hari aku jamal kat penyakit dalam, kena TTV (tanda2 vital) patients satu bilik. Lepas sorang, sorang.. Tapi misi yg student akademi kebidanan yg tgh praktikal kat situ cakap dulu dia sorang-sorang ambik TTV semua bilik dari hujung ke hujung.. Huhu Siryes misi2 memang sangat terer bab2 cucuk-mencucuk dan skil-skil yg lain.. Memang memula masuk sepital tu aku rasa mcm bodoh je. Haha

Kalau kat Indo ni pon dah rasa bodoh, kat Malaysia sok siap2 je la tadah telinga kan.. Siren berbunyi lah every single day. Tapi takpe, tu supaya aku serius sket belajar. 

Semalam bagai nak rak buat status patients utk obgyn, paediatric, internal med, dgn ilmu bedah. Perghhh nak buat status punya berjam-jam. Siryes detail gila maklumat die mintak. So sepanjang kitorang kat hosp hari tu dah jadi mcm jurnalist dah la, tanya macam-macam soklan kat patients. Dah la kitorang ramai, satu hari sampai brape kali trip ntah orang duk datang kat patients nak tanya macam2. Kalau aku la patient, mau nak muntah aku jawab soklan sama je berkali-kali. Tapi alhamdulillah la, patients yg aku dapat utk buat case study sume cooperative.

Dalam pada sibuk-sibuk minggu ni, sempat jugak tu aku keluar semalam dgn membe2 yg jadual free utk weekend ni. Hehe Lepas tension sket... Malam ni kan nak jamal lagi, rilek rilek lu.. :D

Aku tak dapat nak taip banyak sgt ni, ni pon dah cukup membosankan aku rasa. Ha3 So next time kalau ada lagi masa yg boleh dicuri, aku akan hupdate lagi.

Adios amigos! Jangan tacing-tacing. Daaaaa..........

6 comments:

aleen aiden said...

hai hai! macam tak bes juga sebenarnya malam aku doganggu dengan oncall. kalau akulah. keh3

Chekgu Azrine said...

Sis..semoga segalanya dipermudahkan ye..akk g bndung 5hb june..tp flight akk ke jakarta..akk ada conference kt upi bndung on 6th..klu smpt nti blh jumpa kot..insyaAllah

Si DauN CeRi said...

hi aleen. mmg kdg2 rs letih, lenguh2 badan la apa la.. tp terpaksa la jugak, nak lulus kan.. ekekeke

Si DauN CeRi said...

hi kak azrine, inshaAllah kalau ada jodoh n kesempatan ye.. sbb sy pon tak tahu kat mana sy dpt hospital nti.

thanks kak azrine.. :)

adan said...

agak2 time jamal tu ada tak pengalaman suspen? ternampak or terdengar sesuatu ke.. hehe

Si DauN CeRi said...

muahaha.. ade la kot dgr2 crite je la tapi, pengalaman sendiri tu alhamdulillah belum ada lagi.. mintak jauh la kan