Friday, January 13, 2012

Kadang-kadang kita memang terpaksa hadap org yg racist

Nasib baik hari ni aku takde mood sangat nak meroyan. Pasal aku baru setelkan esaimen grup PBL. Rasa lega bukan kepalang. Tak sabar nak lagha. Haha

Dulu aku selalu heran kenapa orang Msia dengan orang Indo mcm tak ngam dan tak berapa boleh nak get along. Tak sangka pulak aku akhirnya belajar kat Indo ni. Bila sampai sini, mula-mula tak perasan sangat sebab tengah sibuk nak beradaptasi dengan kehidupan baru sebagai pelajar kat tempat orang.

Dah lama-lama sket duduk sini, baru aku perasan rupanya memang betul ada orang-orang Indo yg memang tak suka dgn Msia. Cukup diorang menyampah dengan org Msia ni kekdahnya. Agaknya kalau aku tanya kenapa diorang tak suka Msia, entah-entah diorang pon tak tahu nak jawab apa. Dia punya benci tu ooo mak aiii... Kalau menyumpah seranah tu agaknya sampai dah tak jumpa dah perkataan yg "terbaik" untuk digunakan.

Tapi...tapi tapi.. Bukan semua orang Indo macam tu. In fact, ramai je orang Indo yg mengaku bahwa pemikiran negatif dan mentaliti rendah di kalangan segelintir masyarakat kat sini tu memang wujud. Mungkin jugak tu semua permainan politik, ataupun pengaruh media massa yg cukup besar dalam melaga-lagakan Msia dengan Indonesia. Aku pon tak sure motif diorang.

Aku harap orang-orang Msia takde lah naik sama ikut pemikiran yg negatif tu. Dah kalau kita pon menonong je nak membenci, nak memaki-maki jugak tanpa asas, bukan ke dah sama je mcm segelintir masyarakat Indo yg terpengaruh dgn anasir negatif tu?? Orang demo, kita pon nak demo..buang masa je. Baik duk umah main kucing. Haha

Tapi tu lah kan, bila kita berdepan dengan org yg ada masalah racism ni, memang teruji jugak kesabaran. Alah, panas2 telinga sket takpe lah.. Diam je lah.. Diam tu lebih baik~

10 comments:

Ika Maknae said...

Panas telinga, panas hati.. Haha. Takpelah.. kita cuba buktikan yg kita bukan "generasi ketiga" tu. :)

qlah said...

mintak jauh la kan..

aleen aiden said...

wuuu ada juga ka yg menyampah melampau2 walaupun budak msia tak buat pape kat dorang?huuu

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

indon sucks. #okbai.

adan said...

Masalah indon ni ialah media massa mereka yg suka menaikkan semangat nasional rakyat mereka..

Si DauN CeRi said...

@ika maknae; aah..suka hati dia je cakap kita "generasi ketiga". mcm arif sgt pulak pasal pemilihan student ke indonesia. geram2. haha

@qlah; =)

@aleen; oh semestinya ada.. aku sendiri pnah mengalaminya punn aduii.. haha

@nazrul; it depends~ kalau byk duit, dok sini x berapa nak sucks sgt sbnanye.. heh2

@adan; sy pon rs camtu.

saya tak tipu.... said...

mmg x pecaya u sakai!i kinda like the name...suke...saya x tipu...menyinggah at ur blog - blog doctor!all the best ya.do drop by at mine.

Si DauN CeRi said...

@saya tak tipu; hi there! hehe tengkiu singgah, of kos sy akn singgah ur blog pulak.. :)

Cik Ungu Kamila said...

org indon smemangnya sgt iri hati dgn org malaysia. cik ungu pun tak tau napa. adik belajar kat sana tu hati2 ye :)

Si DauN CeRi said...

@cik ungu; thanks cik ungu~ xoxo