Sunday, July 17, 2011

Gwa harap lu orang ngak ketawain gwa yahh..

Assalamualaikum..

Aku malu!!! Huarrggghhhh.. Tetibe rasa geli2 dgn penampilan baru blog aku. Haha Especially header tu. Gila pemalas an buat header instant betul2 letak tulisan aje.. Mungkin sementara je kot.. Sementara aku nak tunggu mood nak buat header lain dgn bersungguh-sungguh.. Entah bilenya tak tau le tuuu..

Nak cite la sket pasal skill lab Family Folder itu hari.. Yg aku cite aku kena pergi Pusat Kesehatan Masyarakat (PUSKESMAS) utk ambil data patients.. Aku dapat PUSKESMAS Tomang.. Tomang tu takde lah jauh sangat drpd Tanjung Duren, tempat aku tinggal kat Jakarta ni.. Alhamdulillah, patient yg aku dapat dgn partner aku pon sangat ramah dan excited dapat kenal dgn kitorang n izinkan kitorang ikut sampai ke rumah..  =)


Ni la die papan tanda PUSKESMAS Tomang yg aku pergi tu.. Tengok org lain beriya-iya tangkap gamba papan tanda ni.. Aku pon snap le jugak. Asal ada kan.. Jadi bukti la aku datang PUSKESMAS.. Hehe


Sebelah aku tu la patient yg kitorang dapat. Tapi bukan mak nya laa.. Yg sakitnya anaknya tu. Dengan diagnosis ISPA (infeksi saluran nafas atas). Haha Habislah esok balik malaysia aku sebut ISPA kena gelak je la dgn dokter2 lain.. Hu3


Tu partner aku, Cynthia.. Baru tadi die sms aku mintak aku send gamba2 rumah patient tu. Sebab nak guna buat report.


Masa aku dgn Cynthia datang umah mak cik tu, umah die black out. Kitorang pon berborak la dalam gelap. Aku sebak la bila tengok kehidupan mak cik tu yg serba sederhana. Cukup makan pakai je. Duit pendapatan keluarga memang tak dan nak simpan la, memang guna untuk isi perut anak-beranak. Kata mak cik tu, itu lagi penting. Ekceli, aku ada simpan gamba keadaan dalam rumah sewa die tapi aku takkan letak kat dalam ni la kan.

Hari tu aku tengok dua kehidupan yg sgt berbeza. Satu, kehidupan mak cik tu dan satu lagi ialah kehidupan aku dan kawan-kawan aku especially local students kat kampus aku yg hidupnya mewah2.. Sampai rumah pon masih terbayang-bayang mak cik tu.. Siap cakap kat kitorang, "kapan kita ketemu lagi nih?".. Tak tau la ape nak jawab sebenarnya.. Memang seronok la berbual dgn mak cik tu. Mak cik tu tinggal dalam satu bilik yg bagi aku memang kecil dan sempit, berkongsi 5 orang (suami dan 3 anak). Tapi aku rasa hati die lagi tenang daripada aku yg duduk bilik lagi besar drpd bilik die sengsorang ni.. Semua tu memang buat aku berfikir..

Siryes kita kena banyak2 bersyukur sebab hakikatnya ramai lagi orang yg jauh lebih susah drpd kita. Cuma kita je tak nampak semua tu..

6 comments:

LynN LoLa~~ said...

itu laa kan. kite da kua dari kepompong kite, baru kite sedar betape senangnyee idop kite yg selame ni kite dok merungut2 kan...

♛ Azie Azra ♛ said...

sokong! memang..kalau kite selalu tgk keadaan org yg serba kurg..kita akn selalu ingat betapa bertuahnya kita..

P/s : terkejut tgk background hijau benor! tapi azie suka =D

vampire and his lady said...

kesian kan tengok dorang..

Si DauN CeRi said...

@lynn lola; yup2.. jauh berjalan, luas pemandangan.. kan?


@azie azra; baru betul daunn.. hehehe



@vampire; aah.. memang kasihan~

visitme@FaTiN cOrNeR said...

sedih..

kita rasa kita susah tp hakikatnya ada org lg susah dari kita..

kena bersyukur..

Si DauN CeRi said...

@fatin; betul tu.. lagi senang hidup kita, lagi kuat kite patut bersyukur.. =)