Wednesday, November 30, 2011

X-ray

Tak..tak.. Entri ni tak bersifat ilmiah pon.. Saja je nak cerita pengalaman aku belajar cara-cara nak baca x-ray. Asek kena tinggal je blog ni kan? Ciannya dia.. Huhu

Siryes sibuk kot lately ni. Mana nak belajar untuk OSCE nya, mana nak belajar utk integrasi nya, dengan ujian skill lab lagi, pastu aku secretary..kena la buat slide pleno.

Ditambah pulak penyakit selesema yg bukan main eksyen datang time2 macam ni kan.. Double trouble betul.

Eh. Bukan...ni bukan entri emo mahupun entri mengeluh.


Pernah tak korang terfikir apa yg dokter tengok kat foto x-ray korang? Apa agaknya yg diorang tilik tenung dekat gamba takde kaler tu? Hitam putih je kan.. Bila tengok banyak-banyak, sekali pandang macam sama je semua..

Minggu ni aku belajar cara-cara nak report x-ray. Kebanyakan foto yg kitorang kena baca (mcm pelik je baca foto) adalah foto yg ada kelainan patologis. Kalau 3 4 foto takpe lagi la agaknya kan? Tapi, kitorang dapat 13 foto x-ray, tahu?? Yaaaaa....TIGA BELAS.

Muahahaha... Masak lah memasing.. Tenung jangan tak tenung..

Kebetulan aku dapat tutor yg nak sambung specialist bahagian radiology, kira dia lebih paham la drpd dokter umum kan? Alhamdulillah..oke la die terangkan cara-cara nak baca, urutan perkara yg kitorang kena ikut waktu nak baca x-ray tu..

Jujur aa aku cakap, sebelum ni aku ingatkan dokter umum takde la kena tahu precisely about x-ray findings.. Rupanya kena tahu jugak..

Tapi ye la kan, sedikit sebanyak kena la tahu. Takkan semua kes nak refer ke specialist je kan? Hurmmm... Macam mana la nak masuk co-ass ni, aku tak rasa kompiden pon. Cuak gilaaaaa...

Aaaaaaaaaaaa.........~~~

Btw, harap-harap rumour tentang banjir besar melanda jakarta januari 2012 tu tak berlaku.. Kakak senior cerita zaman diorang dulu smpi tak boleh nak keluar mana-mana kot. Bekalan makanan pon susah nak dapat. Nak beli megi pon tak bley. Wuwuwuuuu...tamo tamo tamo!

Oke, smpi sini lu. Baibai! 

9 comments:

Chekgu Azrine said...

takpe.. Malaysia - Jakarta dekat je.. 2jam kan by plane.. hehehe.. apalagas.. sila balik Malaysia.. hehehe

LynN LoLa~~ said...

lynn da lupe da cemane care nak bace x-ray!!! hahaha. tp kekadang seronok ase. bile dapat diagnose yg betol. hihi

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

cmne nak baca ?? eh?

Si DauN CeRi said...

@kak azrine gojes; memang nak balik sesangat.. tp kena tunggu lagi sket.. hehehe

@lynn; dah lepas dah xm baca x-ray~

@nazrul ashraff; baca dari sentral ke perifer.. kikiki

Anonymous said...

check my site

Here is my web site ... imp source
Also visit my web page :: click to read more

Anonymous said...

Hop Over To These Guys

Here is my blog post ... http://si-so.net/index.php?3 Strange Festivals in Prague personal injury lawyer philadelphia
My web-site philadelphia personal injury attorney

Anonymous said...

Browse This Site

My blog - seo for lawyers
Here is my homepage : attorney lead generation

Anonymous said...

Check This Site Out

Here is my page :: Click Here
Stop by my page : More Bonuses

Anonymous said...



Here is my homepage - webpage