Monday, September 5, 2011

Anak-anak kucing baru sempena syawal yg mulia

Salam dan selamat hari raya

Cukup syahdu tak tajuk entri aku hari ni? *angkat kening angkat kening*

Kucing betina dewasa kat umah aku ni yg nama die Otty tu memang tgh bunting. Tapi ibu aku selaku bidan sambut anak kucing kat umah ni menjangkakan dalam hujung bulan 9 nanti baru si Otty beranak. Rupa-rupanya manusia sememangnya hanya mampu merancang, dan Allah yg menentukan.. Bangun pagi tadi, bila aku turun pergi dapur..tengok2 ada sangkar bertutup dan beralas kat dapur. Kalau kucing nak beranak, memang die suka tempat tertutup..ada privacy and die akan rasa selamat.

Aku takde dengar bunyi pape pulak tu.. Senyap je.. Sekali aku tengok kat dalam toilet ada si Otty dengan anak2 die.. Wahhhh melompat kejap aku. Yeye ada anak kucing baru yeye yeye!!! 

Ada ke patut Otty angkut anak2 die nyorokkan belakang toilet bowl? Mentang2 lah situ gelap n lantai marmar..sejuk je kannn.. Hish Otty ni. Jadi aku pon sogok Otty keluar pergi sangkar belakang kejap. Pastu aku alihkan anak2 die masuk balik dalam sangkar kecik yg ibu aku dah tutup2 cantik2 tu.. Lepas tu bila anak2 Otty dah terpekik terlolong sebab mak die takde, baru aku suruh Otty masuk gi kat anak2 die.. Tibe2 rasa sebagai seorang manusia yg berguna. Gyeahh!!


Tuha la mama Otty yg nafas mencungap-cungap. Tak tahu le kenapa. Die resah kot takut aku nak makan anak2 die. Ngahahaha *ngap ngap ngap*


Tapi mula2 die nampak aku je la.. Lama2 Otty oke dah. Aku bole usap2 die dah. Tapi not the babies *kittens*.. Ibu aku ajar anak kucing baru lahir tokley pegang pakai tangan tak beralas, so aku guna tisu, takpon plestik. Sebab takut mak die tak cam dah bau anak die so nanti anak2 die kena reject.. Susah la nak survive kalau tak dapat susu ibu.


Aku dah kuarkan Otty time ni sebab anak2 die tengah tido. Otty pon haruk sangat nak keluar. Entah ada apa entah kat luar tu. Nak pergi berkasihan dengan Uteh  (seekor jantan dewasa) kowt.. 


Ni kali pertama Otty beranak. Setakat ni anak2 die hidup lagi. Menakjubkan la jugak sebab selalunya kalau first time beranak, anak2 kucing tak dapat hidup lama pon dan berakhir dengan kejadian tragis di mana mereka akan dimakan oleh ibu mereka sendiri.

Ada sorang amoi cina kat kedai haiwan pernah cakap, kucing betina ni makan anak2 die sebab die fikir anak2 die tu kena masukkan balik dalam perut die. Saiko tak? Nasib baik manusia takde fikiran macam tu. Huhu

Aku rasa antara faktor Otty mcm tau2 apa yg keluar dari perut die tu adalah anak2 die...sebab kat belakang tuha ada ramai anak2 kucing dan mak2 kucing. Takpon mak2 kucing tu yg bagi pendidikan ibu hamil dan menyusui dekat Otty. Hehe



Tengok tu ada tali pusat lagi. Aku rasa Otty tak pass lagi lah bab bersihkan tali pusat anak2 die. Heh~

Tadi jiran belakang umah aku telefon bagitahu ada monyet kat umah aku. Aku keluar umah tengok cantik je monyet tu tengah kupas kulit buah rambutan kat luar umah aku. Ewah ewahhh.. Mana kau datang ye agaknya?? Makan rambutan tu aku takde kesah sangat. Jangan die makan kucing2 kat umah aku dah le. Karang ada yg aku jadi penjenayah monyet karang. *astaghfirullahalazim..*

Hurmmmm.. Baby2 lama yg dah nak cerai susu tu blom ada org amik lagi. Book dah lama tapi tak datang amik lagi. Tunggu abes raya ke apa diorang ni.. Huhu Ni Otty dah beranak dah, bertambah la kapasiti penduduk kat belakang umah aku ni. 

Yang baru ni ada sapa2 berminat ke? Ibu aku takde hal punya, inshaAllah.. Yg penting jaga diorang elok2.. Jangan nayakan diorang.. Tapi tu la, kena tunggu diorang cerai susu dulu. =)

Kay babai.

17 comments:

visitme@FaTiN cOrNeR said...

blh aja dong panggil sy atin..hehe..

comel la kucing tu..kat rmh sy ada sekor kucing orang buang. kucing tu suka sgt masuk dlm rmh. mnja plak tu..adik sy mmg suka la sbb dia mmg suka kucing..hehe..

ezzaty said...

banyaknyer kucing!! :D

heeee :)

Asyila Zainuddin said...

tak bape nak minat bela kucing ni.. tapi suke main2 dgn kucing.. hehe..

Brilliant Marjan said...

salam..

peminat kucing rupanya..

tadi baca dlm paper, satu pusat penjagaan kucing tak jaga kucing dgn baik..ish2..adoi..sian je sbb ada yg mati..

~sy kurang gemar dgn kucing tapi xsuka kalau ada yg bunuh kucing dgn sengaja.kejam!

Si DauN CeRi said...

@atin; kucing ni antara binatang yg setia.. kalau kita buang die kat memana, selagi bole sampai umah balik, memang die akan balik.. sweet kan? hehe

Si DauN CeRi said...

@ezzaty; memang ramai kat belakang tu.. ;)

Si DauN CeRi said...

@asyila zainuddin; tak minat bela la ni..takpe la, lagipon kena betul2 ada masa baru terjaga.. sy ni pon sebab cuti. heh2

Si DauN CeRi said...

@marjan; hurmm.. sy tak bole la tengok org dera binatang. bole trauma. walaupon binatang tu buas kan, kalau kena seksa, memang takut..tapi rasa cian jugak..

LynN LoLa~~ said...

aigo0o0 tqah.. lynn mg ske tgok kalau kucing tu jarak 5-10 meter dari lynn.. haha. suke tengok kucing. tapi takot ngn kucing. (-___-") kalau ade anak kucing baru kat umah nenek ni, lynn la org paling resah. haha

Si DauN CeRi said...

@lynn; 5-10 meter jauh? aaaa jauhnya tuu.. tak sangka lynn takut kucing. sy pon takut jugak dgn certain2 kucing, especially yg garang tak tentu hala tu.. mestila takut, nti kena cakar, kena gigit.. infection nti. hehe :D

Si DauN CeRi said...

ada 1 komen dah terhilang~ :(

Onitsuka_hana said...

sepesen je.. kucing hana ibu warna putih tapi anak warna oren.

aleen aiden said...

nak yg kaler itam tu oih!hee

Alip Apai said...

Comel dooo!

Aku plak baru dpt anak hamster. 2 ekor sekali beranak time raya. Beranak plak sekor 8 ekor. Mampus tetiba dpt anak hamster 16 ekor. Aishhh.

Ko nak? Hahahaha:)

Si DauN CeRi said...

@hana; hehe ikut nasib kan.. pnah gak dulu terdapat kaler itam tompok coklat.. tapi dah kasi kat orang. :D

Si DauN CeRi said...

@aleen aiden; siryes ke alin oii?? laaa baru kejap tadi membe adik aku booking sekor, jiran blkg umah book 2 ekor, kawan ibu aku sekor, nampaknya dah sold out ni.. mintak maap~~ :D

Si DauN CeRi said...

@alip apai; hamster? 16 ekor?? mak oiii ghamainyee. aku tak pandai la pegang hamster. sbb tgn die kecik sangat aa. heh2