Monday, April 4, 2011

Aku xde idea nak letak tajuk apa.

Salam.

Teringat plak doc mata kuliah aku, kalau tanya students.. Lambat 5 saat nanti die akn cakap cmni "No idea? No idea?". Hehe.. Daripada ada idea terus terbantut kejap ideanya. Siryes lecturer ni macam2 ragam ada.. Dulu kat matriks pon sama. Kat skola pon sama... Bila ingat balik yg pelik2 tu, rasa kelakar sangat.. Macam ada sorang cegu kat matriks dulu. Ada satu hari aku dtg office ngan membe, hajat di hati nak ty something tp aku xingat dah psl ape.. Tengah dengar cegu bagi explaination tuu.. Tetibe aku nampak ada cegu (cegu kuliah aku gak, saja takmo sebut nama..heee) masuk office bawak sangkar kecik, macam jerat la. Kat dlm sangkar tu ada tikus gemuk gila kaler itam. Pastu budak2 dekat situ sume "eeeeeeeee... gelinye gelinye". Ala biasa la pompuan an. Haha Dah tu cegu tu cakap2 dgn tikus lam sangkar tu mcm tikus itam tu hamster pulak.. Siap bagi makanan suma. Entah apa die nak buat ngan tikus tu agaknye. Kalau tak silap aku die yg jerat tikus tu.. Bagi aku, bnda tu pelik. Oh, mungkin aku je kot yg rasa pelik. Biarlah.

Sejak 2 menjak ni aku rasa mata aku mengalami 'Dry Eye Syndrome' lah.. Mata gatal, rasa penat, pastu rasa mcm ada burning sensation ataupun bahasa aku belajar ialah sensasi terbakar. Kah3 Kelakar tak bahasa yg aku guna utk belajar sehari-hari? Oke tak payah jawab. Aku tau jawapannya.


Sempena blok Special Sense kali ni, semua keluhan yg timbul haruslah berkaitan dgn blok. Selalu je mcm tu. Macam dulu waktu blok Kulit dan Kelamin, membe aku kene cacar air ataupun Varicella ataupun ayampox. Antara sebab mata aku kering ni ialah kontak langsung dengan angin (bahasa Indo lagi). Layan je la eh.. Masalah jugak aku nak translate to english ni.. Huahuaa Terasa sangat lemah BI aku skang. Adeyh.. Cmne entah keje sok.. Huhuh

Banyak sebab kenapa mata jadi kering. Boleh jadi keadaan sekeliling kita yg mungkin berangin, panas, berasap, dan juga penggunaan lensa kontak yg lama.. Ataupun penggunaan obat2 tertentu, takpon ada penyakit autoimun mcm Rheumatoid athritis, SLE, ataupon Sjogren syndrome. Tapi katanya paling byk akibat proses degenerasi bila usia meningkat, terutama pada kaum wanita.. Nampak mcm simple je mata kering ni. Tapi xbole ambil mudah.. Sebab bole mengganggu penglihatan kalau teruk sgt..

Cara Mengobati mata kering:
  • Mengkonsumsi Minyak Biji Rami untuk Mata Kering. Studi yang dilakukan pada tahun 2007 menunjukkan bahwa minyak biji rami bisa menjadi pengobatan alami untuk mata kering. Ketika peneliti memberikan satu atau dua kapsul biji rami untuk pasien penyakit sindrom Sjorgen yang memiliki mata kering, Pengurangan inflamasi okular Terjadi. Minyak biji rami dapat ditemukan dalam botol dan dalam bentuk kapsul di toko-toko kesehatan.
  • Menkonsumsi asam lemak omega-3. Omega-3 memiliki aktivitas anti-inflamasi alami yang mengurangi peradangan sepanjang permukaan mata, yang membantu untuk meringankan gejala. Omega-3 juga membantu meningkatkan produksi airmata. Jadi, konsumsilah suplemen Omega-3, untuk mengurangi mata kering
  • Terapi pada kelopak mata, kompres air hangat, pijatan ringan atau pembersihan kelopak mata juga membantu untuk meringankan peradangan di sekitar permukaan mata.
  • Mengedipkan mata secara teratur ketika sedang membaca/bekerja di depan layar komputer untuk jangka waktu yang lama
  • Meningkatkan kelembaban udara di sekitar ruangan kerja/rumah
  • Pakailah kacamata pelindung ketika berada di luar terutama yang dapat menutupi area mata untuk mengurangi paparan panas dan udarakering 
  • Minum air putih, 8 - 10 gelas setiap hari.
Tengok tuu.. Copy bahan pon dari situs Indo.. Ngaaa.. Oh ye, biji rami tu aku xtau gak apa.. Nanti nak google aa (kalau rajin.. :P).. 

Sumber pengkopian: SINI


12 comments:

razni said...

tajuk entryawk ni pon dah cukup wat sya tergelak... hahaha

Si DauN CeRi said...

@razni; hahaha.. sy slalu lepas dah post entry baru terfikir nak letak tajuk apa.. kesudahannya mcm tu lah tajuk sy.. heh2

Hafriz Mohamad said...

bijik rami..? ayoyo..hihi.
jawa sudeh...:P

sy pn mngalami mslh yg sama apbila dh siap bt satu2 entry.. rse blur x tau nk ltak tjuk pekebende...hihi.

klau entri.. sy bg tajuk. Mata Rami.. hehehehe.

Si DauN CeRi said...

@hafriz mohamad; oo.. tu bahasa jawa ke?? sy ty bibik sy die pon xpnah dengar biji rami tu apa.. cmne eh.. hehe


sama la kita susah bebeno nak pilih tajuk.. asek out je..haha mata rami?? err.. sy pon xtau lah mata rami tu apa pulak nye.. :D

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

kalau asyik ngantuk dalam kelas cne erk? =D

Si DauN CeRi said...

@iqbal; minum kopi sebelum pg kelas?? hehe

Qamarul said...

dah jadi blog pasal medic la pulak..
kalau slalu heat sensation tu sbb byk skodeng org kot. hahah

Si DauN CeRi said...

@qamarul; ni sume sbb sy nak xm.. haha skodeng org tu nnti kluar ketumbit.. kan kan?

sissyira said...

salam

mata kita selalu gatai dan kering..huhu

aleen aiden said...

hahah.lecturer buat part time tangkap tikus ke?haishhh

Si DauN CeRi said...

@sissyira; wsalam.. same laa.. geram..rs nak gonyoh sekuat-kuat hati.. tp x elok.. hehe

Si DauN CeRi said...

@aleen; entah aa lecturer tuu.. haha