Tuesday, April 26, 2011

Anda seorang yg matang jika anda boleh lihat org lain bahagia.

Assalamualaikum..

Siapa kata aku x layan lagu melayu? Hah! Memang nak kene cepuk lah tu. Aku karaoke sokmo lagu rock kapak tahu? Tak caya tanya gefren aku kat sini. Eh. Aku tak patut crite pasal gefren aku kat sini. Takpe ah. Dah terlepas. Haha *lawak bodoh ape ntah aku buat*


Wey tolong lah bagitahu aku lagu hazami ni sedap. Plis plis.. Dalam pale otak aku asek lagu ni je dah brape hari dah.. Huhu Hazami merupakan antara penyanyi yang mempunyai vokal yg mantop pd pendapat aku. Kalau die perform live pon, susah nak cari kat mana die terpeleot. Siryes. Tak caya sudah. Apa bnda ntah tu terbelah-belah. Kaaahhhhh!!

Hish. Ape pasal entah pompuan ni (aku le tu) terkinja-kinja. Tu laaa.. Orang suh stadi awal-awal, xmo..degil.. Tengok ni dah nak xm, baru le nak buang tabiat mcm ni.. Stubborn. Very very the i tell u..

Bile sekarang ni tetiap bulan aku kena fikir pasal bil letrik, bil internet, bil air.. bayar gaji bibik.. Bayar duit tukang angkat sampah.. Tiap tahun nak kene fikir duit sewa.. Fikir nak kena cuci toilet bila tiba masanya..al-maklum la bibik punya keje.. Mana nak perfecto.. Die masuk toilet..jirus-jirus air.. Berus asal boleh buat syarat je.. Nyanyi lagu dangdut ke ape lagu entah yg die suka.. Pastu keluar kesat-kesat peluh kat dahi.. Bila aku masuk tengok.. Macam xde perubahan je kan.. Ye lahh.. Mana la nak harapkan sume keje bibik tu perfecto.. Dan-dan jiwa ke"makcik"an aku pon datang.. Wahhh dan-dan tu jugak aku sental toilet wa cakap luu.. Kah kah kah.

Haa.. Jadi, bila aku kena fikir dan kena urus hal-hal yg kalau aku dok umah parents aku, memang x payah pk pon sume tu.. aku mula rasa ohhh aku ni dah besar rupanya.. Baru la nak sedar diri yg aku ni dah kena hidup berdikari. Bukan beli kari ye. Eh kejap. Apa pulak kaitan cerita aku dgn tajuk ni sebenarnya?

Oke dulu kan, aku sgt jarang perhati sekeliling aku.. Jarang amek tahu apa yg org buat, jarang amek tahu pendapat org.. Tapi sekarang ni aku rasa terlebih amek tahu la pulak. Aku byk tengok org macam tak puas hati dgn org lain. Sikit-sikit..nak kondem kawan tu.. Sikit-sikit semua kebaikan org tu dikatanya org tu nak menunjuk padahal org tu buat mcm ni.. Padahal org tu buat mcm tu.. Cuba kita fikir balik dalam-dalam.. Apa yg kita nak sebenarnya? Kalau kita nak senang, kalau kita nak sukses, adakah dgn mengondem org tu akn buat kita berjaya capai ape yg kita nak? Kamon laaa.. Takde maknanya la kita boleh dapat rumah banglo 3 tingkat mcm si polan tu dgn canang cerita kat org lain yg si polan tu jual dadah atau kereta curi. Tu adalah contoh sahaja. Poin aku ialah, kalau kita nak sesuatu tu, jalannya ialah berdoa, berusaha, dan bertawakal..

Kerana mulut, badan binasa cek oiii.. Kita kene ingat tuu.. Dah la tuu.. Cukup-cukup la kondem org sana-sini. Kalau org tu tak baik, tak hebat, tak bijak..takkan la ramai org menghargai die, menghormati die..suka kat die.. Yes, bnda ni mungkin tak betul pada semua keadaan.. Just nak cakap dan ingatkan diri aku sendiri jugak, fikir lah dulu sebaiknya sebelum kita buat sesuatu tu.. Sebab silap-silap esok, kita yg nampak bodoh tak bijak..

Terima kasih ye singgah sini.. Penulis mintak maap kalau kandungan entri mengandung sebarang kekasaran mahupun keganasan. Marah itu tanda sayang yaw..

20 comments:

Simpleblanklife said...

haha rilek, jgn emo melampau...biasalah, bila ada hasad, dengki pun datang. eh, tak sama ke? lantaklah...memang susah kot nak tengok orang lain senang... lagi susah kalau kita dah senang, tapi tak teringin nak senangkan fakir miskin,. anak yatim bagai...biasa yang benyak mulut dengki kat orang sana sini tuh bukan betul sangat pun...cerita je lebat...haha
giler panjang aku taip. dah boleh kira entry dah ni. hahahaha

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

sangat suka lagu mungkir bahagia...

aCu said...

ok2. aku g tau ko lagu ni sedap. hahaha. tp seriously, aku rasa lagu ni not bad.

Si DauN CeRi said...

@simpleblanklife; yes yes.. very the true i tell you.. hahaha memang betul pon.. ye lah..manusia ni kadang2 sibuk psl org lain sampai diri sendiri punye kesilapan pon terlupa, ade yg buat2 tak perasan.. ni suma fitrah kejadian manusia sendiri.. tak bole lari dr silap.. :)

Si DauN CeRi said...

@cik moon adnan; bes kan lagu tu.. hehe sy pon suka :)

Si DauN CeRi said...

@acu atau chika; ala.. tu mknenye ko xbrape suka la tuuu.. wuwuwu jaga hati eh? tacing ah cmni. ha3


gurau je..

adan said...

selalunya orang2 yang bersikap macam tu adalah dengki..! iri hati..! tak senang duduk tengok kesenangan orang lain..

Si DauN CeRi said...

@adan; yup yup.. tu la sy tak paham sbnanye ape org tu nak agaknye.. ha3

Qamarul said...

saye pun x ske laa org kondem2 nie..
dalam ape jua bentuk dan tajuk..

macam bagus sgt laa.

contoh org tu dah berubah jadi baik, die kutuk2 plak. menyebabkan org tu tak jadi nak jadi baik. haha paham x?
sepatutnyer kite condem la suruh die jadi baik lagi. tul x? haha tupun kire condem la gak kan.

aleen aiden said...

aku sker lagu hazami yg 1 lagi tu.tajuk die tekad klo xslh.lame da xdgr.hee

Si DauN CeRi said...

@qamarul; aah.. betul tu. tak patut kita membantutkan progres seseorang tu utk berubah jadi lebih baik. kot ye pon diri die (yg mengondem) tu taknak berubah, tak payah la nak kondem org lain yg nak berubah tu.. teruk betul.

Si DauN CeRi said...

@aleen; ohh.. tau2.. sedap gak lagu tuu.. tehehe

Chekgu Azrine said...

singgah dik.. sory lama tak online and BW..rindu yaw..!!

najwa's said...

tak minat ah hazami :P

Si DauN CeRi said...

@chekgu azrine; hai kak.. lama tak dengar crite.. rindu jugak yaw.. hehe

Si DauN CeRi said...

@najwa; its okay.. hehe

zacky ~786~ said...

marah tanda syg ..` awWww.. hehe

Si DauN CeRi said...

@zacky; yezza.. tak marah tu tak sayang yaw.. hahaha

IMANSHAH said...

http://www.abgshah.com/2011/05/contest-selamat-hari-guru-cikgu.html

Jemput join ye

Si DauN CeRi said...

@imanshah; mekasey.. nanti sy jenguk.. :)