Friday, April 8, 2011

CONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH!!!



Salam..

Siryes takde sapa pon tag aku utk join contest Cik Nurussalwa ni derr.. Aku sendiri yg berminat nak join.. Hurrrmm.. Nak cite pasal skola rendah ke skola menengah ek? Oke aa.. Cite pasal skola rendah aa.. Dulu-dulu an, aku ni pendiam sangat.. Antara sebabnya ialah, aku dibesarkan kat Kedah. Jadi aku dulu kecik2 pandai cakap Kedah.. Tak pandai cakap biasa sangat. Jadi, xbrapa nak reti join berborak dgn org lain.. Kalau dalam kelas pon senyap je.. Tiap kali hari Jaya Waris yg mak apak dtg skola amek report card tu, cegu mesti takde modal lain nak cakap.. Mesti cegu cakap camni "Anak akak ni senyap sangat dalam kelas.. Saya pon taktau die paham ke tak saya ajau kat depan..".

Err.. Aku tak tau aa ape kaitan ngan cite aku yg sebenarnya. Aku nak cite pasal aku ingat pernah sekali aku kantoi dgn cegu kelas aku sbb ape taw.. Sebab aku tiru tanda tangan bapak aku kat report card. Bukannya aku takut nak mintak bapak aku sain report card aku, yang sebenarnya aku terlupa.. Abes cegu pulak mintak hari tu jugak.. Aku bedal aje laa.. Sekali, rupanya teknik dah salah laa.. Kene panggil kat depan, nasib baik gua cool je. *tapi balik umah nangis mengongoi-ngongoi.. ceh!*

Ada lagi satu.. Kisah yg aku memang tak lupa pon sampai hari ni.. Dulu masa aku darjah dua ke tiga kalau tak silap, cegu English aku tu garang betol. Suka sangat pukul anak murid pakai pembaris kayu yg tebal warna kuning tu.. Satu hari ni cegu kasi kitorang keje skolah.. Die suruh kumpul beberapa hari lepas tu, die kata mesti siap hari tu..

Aku ni pulak suka benau kalau kertas hand-out tu selit2 dalam buku latihan.. Kesudahannya aku pon x ingat mana perginye keje skolah yg cegu tu bagi. Mula-mula mesti la melalak dulu bersungguh-sungguh kasi efek dramatik sket kan. Carinya tak pon.. Menangis je lebih.. Dah la aku dulu nangis x reti diam-diam. Kalau menangis tu macam pakai mikrofon. Hhhhhuuuuuuaaaaaaaaaaaaarrrrrgggggghhhhhhhhhhh!!!!!!

Oke lepas dah puas menangis tu, baru carik kat dalam beg suma. Tak jumpa2 jugak. Bile hari cegu janji tu tiba, aku je yg  x hantar keje skola. Apa lagi? Kene pukul la kat depan. Sakit wooo. Menangis lagi.. Sob.. sob..

Aku tak tau mcm mana tapi tetiba aku terselak satu buku latihan ni dan aku pon jumpa la keje skola cegu English tu bagi.. Memang cegu tu suh bawak keje skola tu hari lain, die nak tegok jugak. Bile dah jumpa tu, aku pon siapkan la..

Tapi aku x tau la idea bernas mana entah aku dapat, aku pergi tanda sendiri keje skola tu betul semua pulak tu.. Dengan pen merah...betul2 mcm cegu yg tanda.. Lepas tu, siap bagi bintang n sain kat bawah sekali. Motif aku buat camtu? Hahah

Bila hari kene hantar keje skola tu kan.. Cegu pon panggil aku ke depan.. Aku pon tunjuk kertas keje skola yg aku dah tanda dan aku dah kurniakan bintang khidmat cemerlang kat diri sendiri tu.. Kah kah kah. Lepas tu, cegu pon tanya aku "Mana awak jumpa kertas ni?? Apasal dah bertanda nihh??" Dengan senyum sinis yg sangat menggerunkan.. Muka aku terus jd mcm muka Chipmunk, tambah efek innocent sket.. Aku pon jawab "Saya jumpa kat bawah meja die" (sambil tuding jari ke arah seorang budak nakal dalam kelas aku). Cegu pon cakap ok dan suruh aku duduk.

Aku pon xtau la ape motif aku nak libatkan budak nakal tu pulak dlm permasalahan aku tu.. Tapi nasib baik budak nakal tu tak kena panggil. Kalau tak, mesti balik sekolah nnti aku kene belasah dgn die. Ohhh mungkin aku sakit hati kowt dgn budak nakal tu sebab die suka sangat sakat orang lain.. Apa2 pon plis la jgn jadi mcm aku ye wahai anda2 yg masih bersekolah.. Tak baik woo pedajal orang..

Membe2 skola rendah aku mesti tak caya aku ni dulu nakal. Sebab muka nerd abes.. Hhahaha Tulah die kenangan skolah yg tak terlupakan bagi aku.. Macam biasa.. Aku tag mereka yg namanya seperti berikut:


Meh la join engkorang-engkorang semuaa.. Nak tau gak cite uol.. Hehe

12 comments:

deeya said...

hahaha ! tipu la kalau kecik-kecik ta nakal kan .. kamu mesti chumel time kanak-kanak :)

thanks sayang tag dya .. insyaallah akan dilaksanakan :)

Si DauN CeRi said...

@deeya; sama2.. hehe jgn lupa bgtau kalau dah buat entry.. tak saba nak baca ni.. heee :)

cik nurussalwa said...

wah.. pandainya cari jalan nak lari dari kena marah..
*hebat2

hehe~ neway, thnx tau join..
suke2..
nanti kite tgk keputusan juri mcmne k..

=)
good luck.

adan said...

hahaha... nakalnya dia... agak2 sapa nakal awk atau sy?

Si DauN CeRi said...

@cik nurussalwa; waaa.. mekaseyy sbb paskan saya sbg peserta contest.. dan mekasey dtg usha entri.. sy suke sgt contest ni.. hehe


dulu memang sy pandai mengelat.. sekarang ni sy terlebih jujur pulak.. haha

Si DauN CeRi said...

@adan; errmm.. saya kowt?? hahaha

The Lady & Mr Vampire said...

eh! cm best la. nak join la.. sempat ke tak ea? hee

Si DauN CeRi said...

@mr. vampire; sila sila sila.. smpi 17 april.. masih sempat sangat2.. hehe

Chekgu Azrine said...

unsangkarable la dik.. hehehe

Si DauN CeRi said...

@kak azrine; hehe.. unsangkarable?? yaaaa... perkataan baru utk hr ini.. hehehe

deeya said...

dear .. it's DONE ! :)

Si DauN CeRi said...

@deeya; yeay!! sy stg sekarang jugakkk!! :D