Wednesday, May 25, 2011

Bila google guna bahasa Jawa.. dan bila budak-budak cuba cipta bahasa rahsia..

Assalamualaikum..

Siapa orang jawa angkat kening!! Sebelah je mcm Ziana Zain tu. *angkat kening angkat kening* Hehe Aku bukan jawa pure, tp belah bapak aku mmg dulu2 ada keturunan jawa tapi dah agak jauh la. Kat rumah pon x cakap jawa dah.. Belah ibu pon ada gak keturunan jawa tapi datuk tiri aku laa.. Kalau datuk tiri tu still ngomong jowo lagi but dgn kitorang takde la. Die cakap jawa hanya dgn adik-beradik die which aku jarang2 sangat jumpa dan x berapa kenal pon sbnanya.. Hehe

Klik gamba utk tumbesaran jitu yaw..

Google search =  Google Nggoleki
I'm feeling lucky =  Kula kroso bejo
Sign out =  Meh metu (haaa yg ni aku tau la sket, kalau sign in mesti meh melebu kan? hehe)

Hahaha.. Aku baca tanpa nahu dan mantik jawa yg betul pon dah rasa betapa jawanya perkataan2 tu.. Ce korang baca plak.. haha Aku tak sangka pulak bahasa jawa pon ada dlm google ni. Lantas aku teringat dulu2 kat skola ada bahasa huruf2.. Korang ade tak bahasa huruf2 masa skola dulu? Yang paling femes aku ingat ialah bahasa F.

Contoh ayat:  Weh, aku lapa la. Jom kita makan?
Ayat dalam bahasa F:  Wehfeh, afakufu lafapa lafa. Jomfom kifitafa mafakanfan?

Contoh ayat::  Woi kawan-kawan, cegu dah datang!!!
Ayat dalam bahasa F:  Woifoi kafawanfan-kafawanfan, cefegufu dahfah dafatangfang!!!

Konsep die senang je, setiap suku kata ditambahkan huruf F dengan huruf vokal yg sama dgn suku kata yg digunakan. Sama jugak dgn bahasa W, tapi die tambah "ware" kat depan suku kata..macam contoh kat bawah ni:

Contoh ayat:  Nama saya Suparjo.
Ayat dalam bahasa W:  Warena warema waresa wareya Waresu warepar warejo.

Taktau lah versi skolah lain kowt tak sama ngan skola aku dulu.. Hehe Tapi ramai gak kengkawan aku bila borak2 pasal bnda ni, diorang admit yg dulu ade jugak bahasa huruf ni kat skola diorang.. Konon-kononnya bahasa rahsia la time tu, misal kata nak cakap sumthing yg kita tak nak kawan lain tahu. Padahal macam lah org lain tu tak tahu bahasa tu.. Haha Budak-budak kan..gitu le gamaknya..

Ofo kefe lahfah, afa kufu nakfak samfam bungfung tefe ngokfok cefe rifi tafa.. Baifai baifai.. Hefe hefe hefe..

Urrggghhh..siapa lah cipta bahasa ni agaknya dulu? Aku rasa die genius. Untuk umur time die cipta bahasa tu. Heh~

15 comments:

Simpleblanklife said...

bebudak perempuan masa sekolah rendah memang suka cakap bahasa macam tuh. Senjata utama mengutuk lelaki.
Kitorang memang tak faham waktu tu pada awalnya tapi kitorang balas dengan satu bahasa universal.

*mengangkat jari tengah.

HAHAHA

Si DauN CeRi said...

@simpleblanklife; angkat jari tengah ek? ngahaha.. zaman sekarang ni pompuan pon dah pandai angkat jari tengah kat public.. kalau dulu2, pompuan ckop tak suka kalau laki bt camtu.. tp skang ni lain..


ibu pernah cakap, bebudak pompuan sekarang ni byk yg gedik.. hu3

Simpleblanklife said...

haha gedik melampau skarang. darjah 2 dah ada pakwe makwe. Stylo diorang nih. masa tuh aku dolu - dolu tak ada perasaan lagi tgk perempuan....HAHA

meh metu? yuk metu karo keliso iki...HAHA aku tengok google ni pun aku tak paham dah. macam pelik je ayat dia...hurmmm....HAHA

Si DauN CeRi said...

@simpleblanklife; alamak..ade true jawa lah kat sini..haha membe ak kat sini pon xpaham sgt jawa kat indo ni, die kata jawa die lain.. mungkin jawa yg google ni jawa yg versi indo lah kowt..


ye ah, menengokkan bebudak pompuan skang ni, bole meremang bulu roma taw.. haha

aCu said...

ohh. bahasa F. dulu siap practise lagi supaay lancar. hahaha

Si DauN CeRi said...

@acu aka chika; yeah.. anda normal jika ya.. kekeke

Si DauN CeRi said...

@acu aka chika; yeah.. anda normal jika ya.. kekeke

Heidi Shafiq said...

dulu mase sekolah selalu membelitkan lidah gune bahasa2 ni.. haha..

Ungu said...

aku jawa.

meh high five aku.

Si DauN CeRi said...

@heidi shafiq; hahaha.. sama la.. :D

Si DauN CeRi said...

@ungu; high five dua kali. hehe

fadh leyanie said...

adik2 kat uma slalu guna bahasa..fafufa tu..tapi phm jugak..hehe

Si DauN CeRi said...

@fadh leyanie; bahasa fafufa? hehe mcm tau fu fa dh bunyinya..

qlah said...

eh2 , hehe .

*alamaks.. terkena kat batang idung ..


lari.....

Si DauN CeRi said...

@qlah; kejar die kejar die!! tehehe