Friday, May 6, 2011

Sejak bila anda mula tahu tentang komputer?

Assalamualaikum..

Yaaaaaa.... Jadi sejak bilekah anda sume mula tahu guna komputer? Sejak bile anda pandai bukak account Yahoo Messenger, Facebook, Twitter, Tagged, dan even berblog mcm sekarang yg aku sedang buat niha? Bila ha bila ha bila..haa?? Annoying tak aku? Apesal? Apa ade hal aku nak jadi annoying kan? Tapi jgn bagitahu ayah aku sudah la ye. Kita setel kat sini je ah. Aku takut bini la. Eh. Ayah la..silap silap.. *lawak bodoh apa ni pompuannn??*


Wuwuwu... Rindunye kat laptop lama kaler hijau tuu.. Naseb baik ibu yg pakai skang. At least tak buang, so kalau balik umah bole la belek2, tenung2.. Ahaha Jangan jadi macam Kasim Selamat dah la kan. Aku sebenarnya masa skola dulu takde le paham nau pon pasal komputer ni.. Memang ketinggalan gila ah kalau nak dibandingkan aku ni dgn kawan2 sekelas. Camne aku tau? Alaaa dulu kat skola kan ade kelas komputer.. Bila mengenangkan Microsoft Word pon terkial-kial nak handle, yg kawan2 kita pulak time tu mcm rilek je siap bole bukak friendster la utube la time kelas komputer.. Aku tengok mcm takde masalah je, so aku buat kesimpulan bahawa aku mmg ketinggalan lah sbb nak buat keje pon lambat suma kan.. Tapi friendster aku tahu pulak.. Haha

Dulu tip top meletup-letup woo fenster.. Dulu-dulu laaa zaman menengah atas dulu.. Time tu kirenya asal free je kang kat dorm sibuk la cite pasal fenster. Yang die ni duk usha mamat ni, yg die ni pulak duk usha awek mamat ni, awek die sedara jauh la.. ade bau-bau bacang laaa ape laaa Segala tok nenek ah kan. Kiranya zaman tu mmg tak up to date la kalau takde fenster ni.. Bila abes skola je dulu, cuti lepas spm tuu.. Kan aku mana ade pergi keje.. Jadi bibik je kat umah.. Sikit-sikit kang log in fenster.. Pendek kata, satu hari tu mau 5-6 kali log in.. Hahaha Takde keje nau le gamaknye.. Bila ibu aku balik keje je.. manjang je kang ade bnda termiss.. Lupa buang sampah laa, lupa angkat baju laaa.. Tadi ibu pesan bersihkan peti ais lupa nak buat la sume.. Padahal baik punya konsentret ngadap komputer besau tuu.. Bukan main buntang lagi mata.. Ceyt!

Aku rasa aku betul-betul tahu pasal komputer ni masa cuti abes skola dulu la.. Time tu la nak isi borang nak mohon scholarship, nak mohon masuk universiti, nak mohon masuk matriks sume lah.. Pastu belajar la menaip sket2.. Bukan kat Word la tapi.. Kat chatroom.. Boleh eh? Haha Ehhh dulu aku masuk chatroom yg international punya woo.. Apa bnda entah namanya, lupa dah aku.. Tapi aku takle lupa bile chat ngn org putih ni..tapi aku tak tau lah kalau org tu sebenarnya org kulit hitam tp yg penting org yg x pandai cakap melayu ah senang cite. So diorang ni pantang nak muqadimah je tanya "asl?". Uol tahu ke "asl" tu ape?



Kalau uol tahu nampaknya aku la tuu yg sekali lagi ketinggalan.. Haha Aku tak ingat mcm mana tapi kawan aku yg bagitahu ASL tu age, sex, location.. Perghh.. Rupanya kawan aku tu pon dulu kaki chatting jugak. Patut la die tahu. Yg aku ni bantai le "yes"..Kalau macam pelik sket tu karang jawab la "no". Tak pon "hahaha u r funny". Kadang-kadang aku jawab "ok". Lepas tu tukar chatroom, konon2 sign out le tu padahal pergi cari org lain yg tak guna perkataan english yg susah2.. Aduii Bila ingat balik bnda ni, aku rasa aku seorang yg sgt kurang kasih syg. Dan yg penting ialah.. JAKUN. Ngahaha

Tapi walaupon begitu, tanpa melalu semua benda2 tu, aku rasa mesti aku selalu kene tipu dgn org yg jual produk kat tempat letak kereta tu.. Apa bnda nama die? Gores dan menang ekk? Ha benda2 mcm tu la.. Sebabnya, kat chatroom tu la aku dapat tau beza org yg kaki auta dgn org yg jujur nak make friends dgn kita.. Benda tu mungkin nampak simple, tapi bole kita bawak ke alam realiti ni, sbb tak semua org jujur. Kalau kene tipu kan da susah?

Haa korang simpulkan lah sendiri apa2 yg bole disimpulkan daripada entri ni.. Hehe Cau cin cauuu.. Dan salam jumaat~

12 comments:

nelly said...

sejak bila er ??
form3 rasanya ..
hehehe

Si DauN CeRi said...

@nelly; awalnye.. hehe

aleen aiden said...

pergh,sume ijo!hee

Si DauN CeRi said...

@aleen; suke kaler ijoo.. hehe

Simpleblanklife said...

haha sakit otak doh aku chat dgn omputih...(mgkin negro or vietnam)
tak paham aku bahasa singkatan diorang pakai...

Inche Vampire said...

haha/..yes? no? mula guna mespes and ym form 3, blog and fb form 4, twitter after spm. fendster hancus. hahaha

Si DauN CeRi said...

@simpleblanklife; haha..tp pernah gak la satu hari tu terjumpa dgn org msia, org sarawak.. pandai ckp melayu sket.. lega gila time tu.. hak2 kire mcm tak de function ah chat kat international chatroom tp cr org msia..hahaha

Si DauN CeRi said...

@vampire; uiiihhh.. canggih si nazrul ashraf ni.. baguih la tu.. esok2 masuk u takde susah dah..nak buat esaimen sume nanti..

adan said...

salam.. nak tau tak. saya start pegang laptop sendiri tahun lepas.. ahaha... pastu dalam banyak2 laman sembang sosial ni.. saya tak ada akaun frienster.. ahahaha..

pasal ASL tu pulak.. dulu saya tatao gak apa tu ASL.. pernah satu hari tu member tanya ASL.. selamber beruk je saya jawab tempat tinggal saya.. ahahaha..

lagi satu pasal LOL ni.. tau tak apa maksud LOL? jika anda tahu anda memang hebat.. saya tahu dari member gak ayat ni..

Si DauN CeRi said...

@adan; tade fenster ke? sy pulak tade fesbuk.. lagi teruk kan? hahaha


sy pon ingatkan asl tu asal/tempat tinggal.. hahaha yakin gila jawab rumah katne bagai.. padahal org tu dok ty lain..haha

sy rs lol tu laugh out loud.. tatau aa betul ke tak, sbb sy pon curi dengar perbualan org lain je.. haha

najwa's said...

hehe klakar la. strt kenal chatting2 ni time zaman MIRC dulu la.. dalam tahun 2000 cmtu. time tu baru form 1, tapi, gatai dah~ :p

Si DauN CeRi said...

@najwa; hehe oh MIRC.. sy tak main plak MIRC dulu.. main bnda lain.. bile ingat balik zmn gile chatting dulu mmg rs geli hati je.. mcm2 org pon ade.. hu3