Monday, May 23, 2011

Yang simple tu la yang sedap.. Tak caya sudah.

Assalamualaikum..

Siryes la bibik aku ni.. Kalau ikutkan perasaan aku, memang dah lama aku marah die direct je.. Tapi memikirkan yg baik jugak kalau aku kekalkan pangkat die sbg bibik kat rumah aku ni at least ade jugak sumber rezeki die.. Tapi kalau kerja pon ting tong, majikan mana tak hangin kan? Dapat plak aku ni cerewetnya boleh tahan kan.. Jadi, al-maklum lah.. Hurrmm.. Nijam pulak asek dtg awal je.. Adakah die nak melarikan diri daripada kene leteran aku ek? Setakat ni, mana ada aku berleter sangat sepanjang hampir 2 tahun die keje dgn dak2 umah aku.. Kenapa ye kenapa ye?

Baru semalam aku ingat nak kasi tau die yg pokok bunga tuan rumah aku letak kat pagar ade 2 dah mati sbb bibik tak siram. Madang je aku balik kuliah pkol 11 siang camtu, die dah balik keje dah.. Heeiii, cuba bagi can sket aku nak membebel.. Ini tidak.. Asal aku nak cari pasal je die lesap. Memang menimbulkan amarah ye kau tahu?

Mesti ada yg terdetik kenapa kitorang mesti ada bibik kan? Jawapannya ialah...meh la datang jadi student kat sini dan rasa la sendiri.. Ngaaaa.. Aku nak elaborate pon rasa malas.. Takpe lah, lagipon tu bukan poin penting. :D

Kenapa aku kata yg simple tu lah yg sedap?? Sebabnyaaa..ia memang betul ponn.. Haha


Demm betul lah kat sini takde tepung gandum cap sauh macam kat Msia tu.. Kalau tak, makk oii senang betul keje aku kalau time kekurangan duit kan.. Cekodok kosong dgn sos pon jadi. Marveles ape??


Ni satu lagi.. LEMPENG! Siapa tak tahu lempeng? Mudah saja, guna tepung gandum saja.. Baru aku sedar betapa bermanfaatnya tepung gandum sebenarnya.. Haha Apa tak manfaat kan, kalau bab2 kepentingan perut ni.. :P Lempeng ni kira pancake Malaysia lah agaknya.. Kat Indonesia setakat ni aku belum jumpa lagi makanan nama lempeng. Murtabak die pon lain, tak sama macam kat Msia. Murtabak kat sini macam apam balik tu (apam balik ke apam malik ek?).. Nanti kalau aku ada beli, aku tunjuk kat blog.. Ekceli, malam tadi baru bedal murtabak perisa jagung tapi belum sempat snap, dah masuk perut dah semua.. Haha


Pecahkan telur seberapa byk yg kita nak, pastu kacau2 sepenuh hati, campak lah garam secukup rasa.. Tapi jgn banyak2, nanti masin sangat pulak.. Kalau nak pedas, bole je hiris cili hijau tu sket halus2, nak bawang pon bole tade hal, then campak je dlm telur tu.. Pastu ameklah roti kosong tak kesah la cap ape pon, rendam sket2 buat syarat sampaikan roti tu tersalut telur tu.. Pastu goreng la dlm kuali.. Sedapnya uuuiii... Kalau tgh betul2 lapar, memang rasa mcm nikmat gila dapat makanan yg simple2 pon.. Huhu

Di kala elaun belum masuk ni, memang para pelajar termasuklah aku akan merasa seperti tercekik-cekik walaupon makan bubur je.. Bila la elaun nak masuk ni ye..

P/s: Thank u, Allah for everything... Alhamdulillah :)

8 comments:

ain revival said...

hahaha..simple dan save duit yang pentingnya..huhu

Qaseh dalia adelia said...

yg simple tu r abes licin dimakan hehe

Si DauN CeRi said...

@ain revival; yeah.. u got it u got it!! hehehe

Si DauN CeRi said...

@qaseh; betul tu.. berebut lagi.. hehe

aleen aiden said...

hahah,die tau dah ko nak membebel.sbb tu die ambik langkah kemas,blah dulu sblom terpakse menadah telinga.keh3

Si DauN CeRi said...

@aleen aiden; hai kak, lama tanampak? kekeke.. mungkin la agaknya bibik tu lari drpd kene leter.. takpa2, tgk la satu hr nti pasti kena jugak. haha

Qamarul said...

haha betul kalau kat sane murtabak tu apam balik.
org ngah selera nak mkn masin2 sekali dtg benda manis.

kacau betol. hahaha

Si DauN CeRi said...

@qamarul; tau xpe. nasib baik ade kedai jual mknn msia, dpt gak mkn murtabak msia.. kalau xde, silap2 hb bole meroyan la sy ni..hahaha