Tuesday, June 14, 2011

Minggu peperiksaan datang lagi.. [mode: OBGYN]

Assalamualaikum..

Apa khabar? Dah makan lom? Aku dah makan dah tadi kat kantin. Oke cam pelik je rasanya sebut kantin. Biasa sebut kafe. Kat skolah mmg la sebut kantin. Hurmm.. Tadi kan, aku ujian skill taw. Skill pemeriksaan orang hamil. Kena raba2 perut, dengar bunyi jantung baby, kene check dalam semua lah kan.. Tapi tapi tapiii.. Bukan kat orang benaran lah.. (urghhhh.. benaran??!!) Kat dummy je. Patung la of kos.. Ada doktor sebut hari tu..nak usulkan suh cari makcik2 yg tgh mengandung utk jadi model sepanjang xm skill tu. Tapi org atasan x bagi pulak, takut pape jadi kat makcik2 tu..

Guess what? Examiner aku tadi smpi ngantuk2 dah tunggu students dah la ramai. Masuk plak sorang sorang kan.. Hurmm.. Nasib baik la dapat air dgn kuih free.. Ksian jugak aku tengok doktor tu tadi. Hehe Kita pulak students mestilah kalau bole nak sedetail mungkin teori time explain tu kan.. Karang kalau terlalu ringkas, takut jadi modal examiner nak tanya soklan, takpun efek kat markah kita la. Pape pon, hopefully kitorang semua lulus dgn baik la.. Bole sama2 pergi hospital utk co-ass nanti.. Amin..


Dulu2 masa awal2 kuliah kat sini.. Kitorang tak blaja lagi subjek medik. Tak rasa pon amik medik time tu. Sekarang ni..bile dah blaja macam2 ni..nak2 bnda yg byk bole relate dgn diri kita, mungkin pernah terjadi dlm famili kita atau org2 yg dekat dgn kita.. Rasa mcm tak pcaye la pulak..

Ni adelah minggu last utk blok sistem reproduksi. Bile cakap pasal beranak.. Mesti org rasa takut sgt sebab beranak tu sakit la semua la kan.. Tapi personally, bila aku blaja cara2 nak sambut baby baik utk normal delivery (melalui jalan lahir) maupun yg dgn tindakan operatif.. Aku rasa mcm nak sambut baby tu merupakan suatu hal yg lebih besar. Itu pendapat aku la.. Ada je kawan aku yg still rasa beranak tu still the bigger matter. Hurmmm... Mungkin sbb aku byk sgt fikir ttg complications yg mungkin terjadi kowt..

Kepada yg perempuan, takut tak nak beranak? Hehe

6 comments:

Azie Azra said...

gudluck tqa utk exam. namo homesick la yea..t kan nk bercuti pulai tidung =)

Si DauN CeRi said...

@azie azra; mekaceh.. gudluck juge.. pg pulau nak lompat jambatan cinta.. heheh

aleen aiden said...

taim aku nanti aku tempah kau awal2 okeh?kih3

Si DauN CeRi said...

@aleen aiden; bole2.. kalau sempat jd doktor laa.. kalau x sempat x dapek den nk nolong ea.. haha

EZAN IDMA said...

mesti takuutttt! hee :)

Si DauN CeRi said...

@ezan idma; hehe.. doa yg baik2.. :D