Sunday, June 5, 2011

Tipu lah kalau engkorang kata engkorang tak pernah tipu.

Salam.

Ada ke org yg betul2 tak pernah menipu seumur hidup die? Exclude dulu golongan2 yang dimuliakan Allah dalam persoalan ni.. Kita yg biasa2 ni la yg dalam perhitungan, aku maksudkan.. Ada ke ada ke? Kalau ada, aku mmg tabik spring. Pernah kan dengar istilah "tipu sunat"? Aku rasa femes je istilah ni..  Pernah tak lakukan dalam kehidupan korang? Pernah salah gunakan istilah tu? Hehe

Kadang-kadang, kita takde niat pon nak tipu orang tu, nak-nak kita baik dgn die.. Tapi kite terpaksa tipu die supaya die tak tacing ngan kite. Supaya kite tetap bole berkawan baik dgn die. Supaya kawan kite tu tak rasa kite ni lupakan die, atau perlekehkan die, atau main-mainkan die.Tapi satu benda kite tak tipu kat die, yg kite ikhlas kawan dgn die.

Kadang-kadang, dengan adik-beradik pon kite kelentong2nya diorang. Kita dapat satu benda baru yg bes, mak atau ayah belikan. Kita kelentong diorang, yg barang tu kite dapat sebab kite ada keperluan utk barang tu, konon2 penting la. Padahal kita yg ngendeng2 kat mak atau ayah nak sangat benda tu. So, sebenarnya bnda tu kita dapat sebab kite yg nak dan kite mintak ngan mak ayah. Tapi, kite bukan betul2 nak tipu diorang, yg sebenarnya kite taknak gaduh2 ngan diorang..

Kadang-kadang, dengan parents pon kite tipu2 jugak. Kalau kite sakit, kite cakap kite oke2 je kat parents. Padahal kite kena tahan wad. Kite bagitahu kakak je keadaan sebenar. Siap pesan lagi kat kakak kalau boleh jgn bagitahu parents yg kite sbnanye ade kat wad hospital. Kite tipu sebab kite tak nak diorang sedih dan risau sangat pasal kite.

Tu semua cerita yg tipu2 je lah. Aku nak bagi contoh je bahawa kadang2 kita rasa kita nak buat sesuatu tu utk jaga hati org lain , tapi rupa-rupanya apa yg kita buat ialah MENIPU. Maka tertipulah org2 yg bersangkutan..

"Siakap senohong, gelama, ikan duri.. Bercakap bohong, lama-lama mencuri"

6 comments:

zacky786 said...

yerp.. selalu terjadi kt diri kita kan.. emmm

Cikgu Fikri said...

betul tu..
kadang2 dgn mak pun kita nak berbohong kan?
tp, klu berbohong utk jaga perasaan macam mner ek?
boleh tak?
hurm...........

Si DauN CeRi said...

@zacky; itu lah kan..

Si DauN CeRi said...

@cikgu fikri; sy pon tertanya2 bnda yg sama..

Simpleblanklife said...

cuba try jangan bohong. Try seboleh - boleh bermain dengan ayat supaya tidak berbohong....:)

Si DauN CeRi said...

@simpleblanklife; baik! lps ni kena cuba.. lagipon nabi Muhammad pon mana ade ckp bohong~ hehe