Thursday, June 23, 2011

Of Pulau Tidung part 1..

Assalamualaikum..


Hoiii.. Lamanya proses aku nak hapdet pasal pulau tidung ni.  Ceritanya dah nak lepas seminggu dah.. Maap la kowt ade yg menunggu lagi tertunggu-tunggu. Ceh. Perasan la tu ade org tertunggu-tunggu aku hapdet blog. Heh. Tapi ade ke ade ke?? *mata bulat bersinar-sinar*


Hurrmmm... Kita berenti dulu mengarut, kita sambung pasal pulau tidung. Kitorang pergi sana 2 hari 1 malam je. Sorang bayar Rp 335 000. Lagi ramai orang, boleh dapat lagi murah. Dikarenakan kitorang g snorkling kat pulau lain instead of pulau tidung tu jadi kitorang kena la tambah Rp 30 000 setiap sorang. Boleh try google utk convert ke ringgit Malaysia. Aku rasa murah pakej yg kitorang amik tu, sebab siap ada BBQ.. Makan pon die sediakan 3 kali.. Rumah tumpangan tu pon selesa, ada aircond, toilet ade dua.. TV dan peti ais pon ade.. Siap die kasi basikal sorang satu untuk aktiviti jalan2 keliling pulau.. Memang berbaloi la aku rasa.. Hehe Kalau ada yg berminat melancong ke Jakarta khususnya, bole la datang pulau tidung ni.. Kalau teringin nak pergi pulau la kan.. Bole contact aku untuk dapatkan nombor agen utk pakej yg aku amik ngan kawan2 aku ni.. 



Punye la awal pagi Sabtu tu memasing bangun kan.. Pukul 4 pagi aku dah bangun siap2.. Sebab nak pergi jeti tu pon lama jugak daripada umah kitorang. Pkol 6 pagi kowt kapal dah jalan. Ramai jugak pergi pulau tidung tu rupanya.. Time dlm gamba tu blom penuh lagi bot tu. Duduk atas tikar getah je taw. Punye la aku membayangkan feri besar mcm nak pergi pulau langkawi tu kan.. Tapi seronok jugak.. sebab bole baring sesuka hati kat dalam tu.


Permandangan luar bot..


Excited je memasing. Walaupon pucat2 tahan mabuk. Orang lain duduk dendiam. Kitorang pulak bersidai kat tepi tingkap. Yang tak bole blahnya tu..bole pulak tetibe ade hujan renyai-renyai turun dekat tingkap yg kitorang bersidai tu.. Rupanya member kat atas dah muntah2.. Nasib baik renyai-renyai je kan.. Dibuatnya turun macam pili bomba pulak karang. Satu hal pulak nak cari port utk tukar baju.. Huhu


Basikal die basikal lama tuu.. Masyuk betul aku rasa naik basikal keliling pulau. Sebelum tu mas (kata nama utk lelaki muda belia dlm bahasa Indo) yg jaga kitorang tu kasi rehat2 jap dan makan tgh hari dulu. Haruk-pikuk memasing naik basikal memula tu..sebab dah lama tak naik basikal kan.. Aku pegang handle pon dah x reti. Melilau-lilau perginya.. Haha Asal ade motor/orang kat depan je mula ah panik. Naseb baik x jatuh. Tapi lama2 oke dah.. Rasa syok pulak main basikal. Hee


Nani kata spek itam die masuk dlm top list masa nak pack baju.. hahaha


Memula muka memasing dulu sebelum tauk muka seleliling.. :P


Cantik beb pulau die. Gua tak tipu.


Entah pondok ape la, kitorang tumpang bergambar je.. Ekceli belakang tu ada tali yg polis punya tu..yg polis letak kalau ade tempat terjadi rompakan/pembunuhan tu. Agaknya pondok tu sbnanye nak roboh kot. Haha


Sesi lukis2 nama memasing.


Ce teka aku lukis ape?


Aku lukis Doraemon. Dulu adik laki aku suka sgt beli cd cite doraemon. Aku pon join la skali.. Ada die ajar step by step cmne nak lukis seekor doraemon. Hee


Nani pon nak tunjuk bakat die. Jadi die pon lukis ape taw?


Banyak2 binatang.. babi khinzir jugak yg kau lukis ye nani? Haha


Champ lukis siput babi.


Tikah lukis orang lidi sbnanye. Tapi org lidi tgh pregnant. Amboi tikah.. mentang2 baru abis blok OBGYN, pg pulau tidung pon ingat pasal pregnancy yea.. Haha


Snorkling! Disebabkan aku ni manusia yg jakun dan x reti berenang, lagi rabun.. Maka banyak waktu aku dihabiskan dgn proses adaptasi dalam air laut yg dalam tu dan juga tersesat. Ke mana-mana entah aku pergi. Orang lain berkumpul tangkap gamba.. yg aku pulak, aku pon x tau kat mana aku waktu tu. Haha Dah tu, snorkling tak bole pakai spek. Kalau pakai spek, nanti air masuk lam topeng tu sebab topeng tu kena seketat mungkin. Aku kalau tak pakai spek al-maklum la kan die punya menjajau tu.. Haha Jangan tak tau aku tersesat sampai belakang bot, tempat kipas enjin tu. Naseb baik la mas tu tolong bawak aku kembali ke pangkal jalan.

Kitorang punye grup, memang kitorang je pompuan. Yang lain sume laki taw. Time aku kat air laut tu, aku dengar la ade laki tu cakap kat kawan die "yukk turun aja..lu kalah ama tu cewek udah turun duluan..". Ayat die aku dah ubah sket2 la sbb x ingat sangat.. Ekceli, bukannya aku berani sangat pon. Aku penuh kompiden time tu sebab aku tak pakai spek la.. Kah3 Tapi siryes cantik wooo dalam tu.. Aku takley nampak jelas tapi membe2 aku sume cakap cantik gilaaaaa~


Kebasahan yg melanda menjadi bukti aku terjun lam laut utk snorkling. Hehh~ *megah*


Haaaa.. Nampak tak ade jambatan kecik di sebalik pokok tu? Itu namanya Jambatan Cinta. Ramai pelancong datang pulau tidung ni mmg tak lepaskan peluang untuk terjun jambatan cinta ni. Mana tau tuah sampai..bertemu pulak jodoh dgn ikan duyung ke. Ngahaha Nampak memang tak tinggi mana taw. Tapi bila dah ada kat atas tu.. lain rasa die. 

Pasal jambatan Cinta, aku sambung entri berikutnya ye. Ni pon cam panjang sangat je.. Lama betul nak upload gamba. Tungguuuuu.......~

To be continued.. 

4 comments:

haikalblank said...

macam smart gilerr je tmpat tuh! haha aku tak ada peluang nak melancong lagi. nantilah tunggu aku dah kerja, aku bawak family aku holiday!

tapi kena kongsi dangan adik akulah ...HAHA

Si DauN CeRi said...

@haikal; cantik tempat tu.. mmg patut pergi pon.hehe tape2..nnti ade rezeki, bawak la satu famili..sure seronok!!


=)

adan said...

1st.. awak sgt comel dengan spek mata tu,,, suke tgk..

sabar je la tak dapat snorkeling..

Si DauN CeRi said...

@adan; spek snorkeling tu ke? errr.. tp gamba sy pki spek snorkeling tu takde la.. tp syok abes snorkeling. hehe