Wednesday, August 10, 2011

Jerawat? Anda boleh cuba COSMODERM tea tree oil antiblemish ! (product review)

Salam Ramadhan.

Siapa yg tak pernah mengalami masalah jerawat kan kan? Mesti rasa tensyen bile wajah anda ditumbuhi benda bulat2 dan berwarna merah itu kan? Ingat bley jimat kos x payah pakai blusher ke kalau ada tanda2 merah di bahagian pipi. Merah blusher dengan merah jerawat itu tidak sama tahu? Nehi nehi nehi haiiii!! *emo pulak tak pasal-pasal*

Aku rasa dah lama aku tak buat product review kan kan? Annoying tak ulang perkataan "kan" dua kali dalam satu ayat? Haha Sesungguhnya aku memang ta peduli pon. Oke, malam ni aku nak membebel pasal satu produk tea tree, yaitu Cosmoderm. Ini produk buatan MALAYSIA taw.. Tapi pada pendapat aku, produk ni boleh pergi jauh. Sebelum tu, sekali lagi aku nak cakap awal2 bahawa segala review yg aku buat adalah berdasarkan pengalaman aku menggunakan produk2 tersebut dan juga respon kulit aku sendiri terhadap produk2 tersebut. Jadi, tiada sebarang jaminan pengembalian wang di sini ya (haha). Aku hanya mahu berkongsi dengan orang lain. Jika ada yg mahu mencuba, silakan.. Hehe

Maaf kualiti gamba adalah sangat mengecewakan. Cilok from google.

Atas ni adalah set tea tree dari Cosmoderm. Set tea tree ni khas untuk kulit yg sensitif dan bermasalah, terutama masalah jerawat lah kan kan. Dari cleanser, toner, mosturizer cream, bla bla bla sampai la night cream die memang semua ada. Ada yg kata kalau nak pakai apa2 produk, elok pakai satu set kan kan. Tapi, aku tak pakai satu set pon. Sebab kulit aku ni pelik sket. Kulit muka aku tak sesuai dgn cleanser die, tapi die punya antiblemish tu memang telah memberi efek yg tip top sepanjang aku menggunakannya. Jadi, sebenarnya aku memang betul2 guna antiblemish die je dalam set tea tree Cosmoderm ni. Mosturizer pon aku pnah pakai jugak tapi.... die cam biasa2 je. Memang benda yg aku nak highlight ialah antiblemish itu yaaa..

Zoom in sket yg mana satu antiblemish die.. Hee

Hurmmm.. Ekceli aku dah kenal produk ni dah lama dah, masa aku sekolah menengah rendah lagi. Dulu kat skola, muka memang macam bulan. Bukannya indah, tapi.....errr.. Malas aku nak cite. Haha Jadi, waktu skolah dulu memang berbotol-botol la antiblemish ni aku guna untuk hilangkan jerawat kat muka. Patutnya pakai dua kali sehari, pagi dan malam. Tapi disebabkan aku duduk asrama, waktu pagi memang tak sempat la nak belek2 muka, jadi aku pakai sebelum tidur sahaja. Alhamdulillah, lepas beberapa bulan, muka aku yg sebelumnya penuh pimples sana sini, jadi bersih dah. Nak expect muka aku terus licin dan flawless macam Lisa Surihani tu tak dapek la derr.. Mengenangkan keadaan muka aku yg sebelum tu sgt dahsyat kan. Bila pimples dah tak tumbuh lagi, dan kulit muka dah x merah meradang, aku memang cop produk tu berkesan kat muka aku. Untuk harga pulak, sori sebab aku tak ingat. 

Ini wajah baru antiblemish dari Cosmoderm. Macam produk Oxy je kan kan?

Baru-baru ni, muka aku diserang oleh beberapa ketul jerawat yg cuba mencari pasal. Mungkin die takde keje lain nak buat. Jadi, aku pon decide la nak beli antiblemish. Dan aku pilih Cosmoderm! Gyeahhh!! Yg atas ni kalau anda perasan, ada tertulis X-press kan kan? Sebab antiblemish yg dalam kemasan kecik2 ni ada dua, satu yg biasa, satu lagi yg aku beli mcm dlm gamba atas ni lah, yg X-press. Bezanya ialah, yg biasa tu sama mcm antiblemish yg botol besar dlm gamba sebelum ni, manakala yg X-press ni pulak mengandung antibacteria, antiinflammatory, antifungal, dan lain-lain "anti". Tu sebab die ekspress, maka harga die pon sedikit lebih mahal drpd yg tak ekspres tu. Haha Oke tak lawak. Harga? Dekat google tulis RM18.90, tapi aku beli dgn harga RM15.98 di Guardian, dan dapat satu botol cleanser percuma. Yeay!!

Cara kerja antiblemish ni, ia akan mengeringkan jerawat yg ada kat kulit muka kita, dan meredakan reaksi inflamasi yg berlaku di daerah yang terkena. Hoho Dah macam nota farmakologi dah. =P

Okayyy... Sekali lagi, produk ni boleh didapati di Guardian atau mana2 farmasi. Bole try juga cari di Health Century dan Watson. Senang je nak jumpa kan kan?

Thanks singgah sini. Feel free to leave ur comments and links.. ^_^

23 comments:

visitme@FaTiN cOrNeR said...

ceri muka sy mmg jd penempatan jerawat lately..hukhukhuk..mmg xtau nk wt ape..

nice entry! nk cari kt guardian..haha..

Si DauN CeRi said...

@fatin; mungkin keadaan stress dan cuaca tak menentu menyebabkan jerawat2 semua keluar buat parti.. huhu


tq, dan sila2.. selamat mencuba.. :)

adan said...

thanks dengan info ini.. tp lelaki boleh pakai tak? ke produk ni sesuai untuk hawa je..

aleen aiden said...

aku pnah pakai bio oil 2 kot2 bley ilang parut jerawat.tp apekan daya,xrasi dgn muke.grrr

Si DauN CeRi said...

@adan; you're welcome.. laki n pompuan pon bole pakai~


@aleen aiden; hehe.. kena byk bersabar kalau nk jumpa peroduk yg sesuai dgn kulit muka. bkn sng nak jumpa permata. eh2 tetibe kannn. :D

Hafsha Heila said...

btl ke leh hilg..x bminyak ea?

Hafsha Heila said...

btl ke leh hilg..x bminyk ke bila pkai?so,u pkai pncuci pe utk combine dgn anti blemish tue?

Si DauN CeRi said...

@hafsha heila; kalau berminyak tu rasanya tak berminyak pon kulit, jgn sapu seluruh muka, cukup dekat bagian yg ada pimple je.. die mcm krim la lebe kurang.. kalau kerap sgt, mungkin kulit jadi kering..


sy tak pakai cleanser die pon, pki antiblemish die sahaja.. kalau cleanser yg kita pakai mmg dah sesuai dgn kulit kita, oke je..

lynenotsocute said...

salam..jenama cosmoderm ni memang elok..serius! sampai org perasaan kelicinan muka aq skrg brbnding dulu..aq guna pencuci muka cosmoderm vitamin e

Halalcosmoderm said...

Terima kasih kerana meminati dan menggunakan Cosmoderm! Bulan Mac ini bulan promosi Tea Tree! Jengok- jengoklah promosi di Guardian dan di laman web kami www.mycosmoderm.com. Jalan- jalan juga ke Facebook pg kami Cosmoderm Halal untuk pandangan dan tips untuk jagaan kulit. :)

Si DauN CeRi said...

waaa tak sangka orang cosmoderm respon entri review ni. thank u thank u, ofkos saya mmg penggemar produk cosmoderm sampai sekarang.. :)

Anonymous said...

slm..nk tnye nie...csmoderm nie mmg brksn utk mke brjerawat kn?sy nie ad mslh jrwt tp xde la byk,kdg2 dye mncul tp bsr2..ok k klu gne produk nie?

Si DauN CeRi said...

wsalam.. so far sy guna cosmoderm ni mmg oke je, tp kena rajin n rutin la. muka sy dulu jenis mmg byk pimple tp skarang ni die keluar waktu2 tertentu je..



kalo jenis pimple yg besar2 nk guna cosmoderm pon oke.. bley jugak kalo nk try obat dokter terus~

Anonymous said...

salam...nk tanya la...sy br mencuba pencuci muka produk cosmoderm ni jenis tea tree..lps dh guna pencuci,kena guna toner dulu kan?yg anti-blemish ni kte sapu kat area pimple tu je kan?kena cuci ke tak?

so boleh apply cream muka terus ke lps guna anti-blemish tu?

Si DauN CeRi said...

wsalam.. ohh sbnanye sy pon x guna 1 set. hee


lps cuci muka mmg apply toner, lps tu mosturiser/cream.. utk antiblemish tu setahu sy better apply direct dekat area kulit yg ada pimple sahaja. sapu pon nipis2 je tak perlu tebal2 pon.. boleh je sapu cream dulu baru apply antiblemish dekat atas pimple. atau mungkin ada instruction khusus dekat produk utk make sure lagi..


harap membantu :)

sarah mohamad said...

Baru dengar tentang produk ni. Boleh try ni :) Thanks for the review!

Si DauN CeRi said...

@sarah mohamad; no problem, slamat mencuba :)

affiq ash said...

assalamualaikum ..nak tanya lelaki boleh guna ke ? .muka saya banyak jerawat la ..parut jerawat pon banyak ..macam mana ni ..tolong bantu.. :)

affiq ash said...

assalamuaalaikum ..saya nak tanya lelaki boleh guna ke produk ni ??kalau xboleh produk mana yang sesuai dengan lelaki ..?muka saya banyak jerawat ..parut bekas jerawat pon banyak ..tolong la saya : )

Si DauN CeRi said...

@affiq ash; wsalam. lelaki pon bley guna cosmoderm, tkde masalah..


kalo tgh meradang, mmg bagus la pakai antiblemish especially dekat area yg ada pimple tu.. mcm produk yg sy review ni cosmoderm ni mmg sy dah pakai lama sejak skolah dulu.. so far mmg elok cosmoderm ni.. tapi kena rajin n konsisten.


yg penting, jgn sentuh2 muka dgn tgn sbb tgn kita kotor n byk kuman.. jgn guna scrub sbb kulit muka sensitif nti pimple lg byk, pilih pencuci muka utk acne prone atau sensitive skin. tp jgn lupa mosturiser sbb biasanya produk utk kulit sensitif ni akn buat kulit muka kering.. kulit yg terlalu kering pon akn cenderung tumbuh pimple..


harap info ni membantu~

loOkinoomz said...
This comment has been removed by the author.
iu said...

Salam ceri....sya bru tau kewujudan produk nie....td bru beli pencuci muka tea tree (untie promoter to promote lebih) & sbb pncuci muka sya da abes stok...takot gak nk try tp beli gak...bangang pon ader...haha...da beli bru cek k internet sal produk nie....& kini lebih yakin....confirm nk gune la....hope sgt berkesan... :)

Si DauN CeRi said...

@lookinoomz; slamat mencuba! inshaAllah oke.. :)



@iu; jgn lupa pakai antiblemish ngn mosturiser.. hihi nti takut kulit kering~ slamat mencoba!!