Thursday, February 17, 2011

Aku nak berceloteh tentang penjagaan kulit muka! Heee

Assalamualaikum..

Memang tgh xm dan esok pon xm lagi. Har har har. Tetapi rasa bersalah menyelubungi diri sbb x update walaupon sehari. Apakah itu petanda aku semakin tegar menulis blog? Jem jemmmm.... bak kata Mr.Nakal.. Suka gile baca crite Shinchot kat blog die.


Siapa yg tgh baca ni perempuan, sila senyum! Hehe Siapa perempuan dan suka bermain dgn make up?? Senyum nampak gigi! Tehehee... Kalau aku ade masa terluang, antara perkara yg aku suka buat ialah ikut tutorial penjagaan kulit muka dan tutorial make up dekat utube. Kawan2 yg kenal aku mesti terkejut bile tau aku minat bermain dgn make up kan kan? Huhu Hopefully takde membe yg terbaca ni..



Sudah tengok video di atas ni?? Nama akak ni Michelle Phan.. She's vietnamese, but currently staying in USA. She's working in the state yaww.. She's a professional makeup artist and also a spokesperson for Lancome Paris.. Sape tak tau product tu kan kan? Yang kat atas ni adalah salah satu tutorial penjagaan muka yg simple tapi mungkin ramai antara kita yg memandang remeh tentangnya.. Banyak lagi tutorial Michelle ni buat, especially on how to do the eye makeup, segala tok nenek smokey eyes die ade ajau.. Tekan dan search saja mana yg kite rasa nak blaja kat channel die ni.. Menarik!

Eh. Da macam entri pompuan2 je pulak kan.. Tehehee Sori kpd yg bergelar lelaki, tp sekarang ni rasanya bukan perempuan sahaja yg kene jaga muka, lelaki pon kene amik berat jugak penjagaan muka ni.. Nak nak skarang ni banyak pencemaran sekeliling kita.. Baik lah kita menjaganya sebelum kulit kite menyakitinye punnnnnnnnn.. *aura johan raja lawak da sampai.haha*

Dulu-dulu, aku mmg tak nafikan kulit aku selalu bermasalah. Even skarang pon, kalau terpeleot sket, pimples akan mula naik kat muka. Tapi alhamdulillah..sejak aku guna produk2 yg berasaskan bahan2 yg semulajadi dan tak banyak chemicals dalamnya, aku perasan mcm kulit muka aku dah xmudah meradang lagi.. Ni aku perasan aje lah.. Dah aku la yg hari2 tengok muka kat cermin, mesti le aku yg perasan kan kan..Huahua Agak better la drpd dulu-dulu..mmg scary muka aku nih.. Apa jenis pimple, cube je la kau sebut..aku dah pernah rasa..huhu Mungkin tu lah rahsia alam yg Allah cipta ni.. Jadi, apa salahnya kita cuba produk2 yg berasaskan bahan2 semulajadi kan, instead of applying too much chemicals on our skin.. Lagipon, kan xbrapa elok kalau menggunakan terlalu byk bhn kimia..


Aku tak dapat ape2 bayaran pon utk buat entri pasal produk The Face Shop ni ye kengkawan.. Ini semua berdasarkan pengalaman aku sahaja.. Kawan2 bole cuba produk2 Face Shop ni..ikut la yg mana sesuai dgn kita, kalau kita tak sure, kte bole ty kat akak2 kat kedai tu. Ada keje sket diorang tu.. Daripada melanguk je kan, baik kite terjah diorang dgn seribu satu persoalan yg menguji minda diorang.. Hehe

Ape dia?? Nak bukti? Hurmm.. Perasan lagi sekali ade org nak tgk bukti..kah kah kah. Oke laaa..aku letak gamba sebelum dan selepas menggunakan produk2 dr Face Shop ni yea.. Jangan gelakkan aku, janji taw!!

Ni gamba waktu muke banyak pimples..wuwuwu
Sape gelakkan kte, kte takmo kwn die! Wuwuwuu.. Camtu la dulu muka aku merah2, pimples sana sini.. Gamba waktu skola takde pulak, sebab dulu pakai kamera kodak tu kan..haha Waktu skola, dahi aku tu penuh oke.. Betul, tak tipu.. Emm.. Selepas beberapa bulan berjinak-jinak dgn produk Face Shop, hasilnye adalah seperti berikut..


Takde la perfect mcm kulit Dato' Siti Nurhaliza tu ye.. Tapi alhamdulillah.. better drpd dulu..


Eh. Knape gamba sebelum sekeping, gamba selepas sampai 2 keping ekk? Kah kah kah. Sori uol, excited aa nak crite pengalaman ai ni... Hurmm... tapi nak ingatkan sekali lagi, ini hanya lah berdasarkan pengalaman aku je oke.. Tak salah kalau kite ikhtiar dan cube mana tau berkesan kan.. Jgn putus asa.. Dulu aku pon pnah rasa give up nak hilangkan pimples kat muka, dah cuba byk produk tp xberkesan..Hilang kejap..nanti ada balik.. Biasa lah tu sume.. Cobaan.. kikiki

Hehe Sehari tak update, sekali amik kau panjang tak panjang entri ni? Nanti inshaAllah, aku akan share pulak antara produk penjagaan muka yg bes oke.. Tungguuuuu....

Sekian dari aku, mintak maaf kalau ade tersilap tutur kata...

Till then, buhbye~

24 comments:

Anis Nasri said...

wa bagus2 ! tips penjagaan muka..
mmg menepati citarasa wanita :D

Si DauN CeRi said...

@anis nasri; tehehee.. seronok kalau dapat share pengalaman dgn org lain.. =)

! Encik Nakal ! said...

wah~~perubahan yang ketara...

p/s:-lelaki juga perlu menjaga muka.kakakaka

Si DauN CeRi said...

@encik nakal; hehe..takde le ketara sgt smpi tetibe muke jd cam angelina jolie..haha

ye betul tu, lelaki juga perlu menjaga muka, tgk aznil nawawi tu kan cantik je kulit muka die..kikiki

LINA said...

wuuuu, menarik, nak jugak!! muka saya berminyak, dan ade gak 2 3 bijik (atau lebih?) jerawat bertandang muke sy ni.. ;P

Si DauN CeRi said...

@lina; bole bole...sume pun bole cube face shop..kikiki *promosi awal tahun*

Rozuan Ismail said...

walau wan laki,tapi wan jaga rupa..mcm pakai facial cleanser,moisturizer,toner,, kalau mandi,kna ad syampu n cnditioner,, loti0n badan ngan eye roller wajib ada..

Si DauN CeRi said...

@rozuan ismail; yes! haaa..tengok, sapa kata laki tak perlu jaga semua tu..huhu

sicomot-comel said...

wahhh...
bgusnyee

siap ade testimoni ni =D
tp,,,SCC xde masalah jerawat..
cume masalah parut excident
huhuhu

Si DauN CeRi said...

@si comot comel; hehe.. parut laagi kte kene byk2 saba sbb nak ilangkan die amik masa yg agak lama, biasanya org kata bole cuba minyak vitamin E.. :D

Qamarul said...

saye pakai whitening tapi tak putih2 pun!!!!! ha3

yan_n.i.m said...

makk aihhh.. berkesan giler....!! ok, daa jeles nih.! hehe

Si DauN CeRi said...

@qamarul; aaa...nak putih ye, gune la produk yg ade unsur beras, tak pon licorice ke ape ntah nama die..heee

@yannim; hurmmm..heheheheeeh

zacky ~786~ said...

klw nk putih ..~ pakai bedak sejuk laa.. hehee

Profesor Adab said...

Analisis Surah Al-Fatihah mengikut konteks bahasa arab dgn Al-Quran
www.rosemujahid.blogspot.com

Si DauN CeRi said...

@zacky; bedak sejuk cap susu kambing..hehehe besnye pki bedak sejuk..

@profesor adab; hurmm...bole lah jenguk2..

nik rosmawati said...

nak kena beli gak ni.jerawat dah makin banyak kat muka.maybe sy pun tak sesuai guna produk ade bahan kimia ni.

nak try guna face shop gak la,

Si DauN CeRi said...

@nik rosmawati; hee.. cube la..mn tau kalau sesuai, inshaAllah bole baik.. better pilih yg produk utk kulit berminyak instead of produk yg khusus acne..

slamat mencuba! :)

misz nana said...

waa..bagus.. mana nak carik nih??
huhu

Si DauN CeRi said...

@misz nana; ade je kat msia.. rsnye kat mana2 mall mesti ade dah face shop ni.. produk korea.. :D

Anonymous said...

wiuwiu si cantik manis ni pki yg mn 1 ye.yg rice foam ke yg wrne coklat tu

Si DauN CeRi said...

waktu memula pakai yg green leaf bubble foam~ lepas tu baru pakai rice foam..

amy yusof said...

Assalam.. sy pn tga try nk guna produk thefaceshop ni.. kulit muka sy alhmdllh cerah tp salu je merah2 sbb sensitif sgt2.. so, sy wt survey kt internet... btter gna yg berasaskn tmbuhan dpd gna yg base nye kimia.. g pun kulit org2 korea ni sume lawa2... sbbnye dorg prefer utk xnk ambk risiko,jd kte kne mnfaatkn sumber alam yg Allah kurniakan.. :) :)

Anonymous said...

setuju.saya pun guna. Da dkt setahun. Alhamdullilah nmpk kesan