Tuesday, February 8, 2011

Serious!

Assalamualaikum..

Siryes setakat 5 sem aku blaja ni, blok ni lah yg paling panjang dan paling memenatkan..dan dan dan...juga paling tough. Ini bagi aku lah..bagi kawan2 lain aku xsure. Dari minggu pertama kuliah, sampai ke minggu peksa pon masih ade kuliah lagi. Kitorang mmg tak pernah ada study week..Tau2 je dah ujian.. Dan dlm byk2 subjek dlm blok 22 ni, ilmu jiwa la yg paling byk dan tebal nota die.. Tu yg dalam modul, yg kene fotokopi sendiri belum kira lagi.. huhu Bukan lah aku mengeluh..aku tau mmg blaja medik ni mencabar dan tak mudah. Dari zaman skola lagi aku dah tau tu.. Aku cuma kagum je dgn ilmu jiwa ni. Kagum dgn pakar2 sakit jiwa yg dulunya gigih ambil spesialisasi dalam bidang ilmu jiwa ni.. Cemana la diorang boleh minat nak further bidang psikologi ni kan.. Kagum mak oii..

Kalau kita tgk psychiatrist tu sekali appointment kene dengar luahan patient die bukannye kejap2.. Mau cecah sejam dua kan.. Dah tu, terapinya bukan sebulan dua bole baik, ada yg makan masa bertahun-tahun nak pulih, belum crite yg seumur hidup menghidap sakit jiwa tu.. Kene la follow up selalu... Wullamak aii.. Hati mau sabar dan kental. Aku rasa kalau aku la denga masalah org byk sgt, kdg2 aku pon ikut stress dek kerana sikap empati terlalu menebal. Eceh! Hahah.. Kalau denga problem org takkan kite nak menyeringai kan, mestilah serious.. Aku kalau serious, dahi mesti nak berkerut.. Kalau dahi berkerut lama2, aku bole pening.. Kalau aku jd psychiatrist, ntah2 aku pon sekali join the club org2 psycho.. ish3

Rimas ai rimas tawwww
Haha kat atas ni bukan acara mengipas diri sendiri ye.. Time tu aku tgh berborak sakan dgn dak azie pasal ape ntah.. Tak perasan membe sorang, dak champ tu snap gamba aku. Kebetulan aku jarang betul snap gamba kat kampus.. Terus blutut dr champ time tu gak. Heh~ Trime kasih champ! Jangan tak tau aku kalau bercrite penuh perasaan punye.. Dulu masa skola rendah pnah aa jd wakil buat story telling kat depan perhimpunan skola.. Tak ingat aa sempena apa..  Tapi bukan pertandingan la.. Uihh... kalau nak crite zaman skola rendah, sampai esok pon blom tentu abis.. Dulu skola rendah, mmg puas aa aku naik pentas buat persembahan.. Tak tau aa pasai pa cegu berkenan betul suruh aku join performance.. Padahal aku ni dulu pendiam gile..

Oke.. Pg dinner ye kawan2.. jgn skip meal taww.. Tata!

2 comments:

mEiZ SHA said...

waa nak jd psikiatris ye yang..:)
best2...tp sakit otak nanti..hehehe

all da best tau..:)

Si DauN CeRi said...

@meiz sha; takde la... ni degree pon jauh lagi..hehe


mekasih.. :D