Thursday, March 24, 2011

Aku pencinta muzik. Korang cinta?

Assalamualaikum...

Sebelum pape, aku harap anda2 yg sedang membaca tak judge aku melalui penulisan aku dlm blog ni eh.. Pliss.. Kau dan aku sama, kita manusia. Kan kan? So mlm ni aku nak berkongsi minat aku kat sini. Aku sgt suka muzik dan berminat utk bermain alat2 muzik. Tapi sayang, lifestyle dlm famili aku xbyk yg mendukung minat aku ni. Huhu

Masa aku sekolah rendah dulu, waktu belajar recorder (cmne ntah eja die) aku sgt excited! Tapi bab belajar note je aku x excited..hehe Klef trebel tu pon aku tak reti tulis smpi cegu panggil aku kat depan tunjuk aku step by step cmne nak tulis tanda klef trebel tu.. Tak pasal2 dapat tuisyen individu free.. Aku sgt suka main instrumen2 kat bilik muzik waktu sekolah rendah tu.. Pastu aku suke sgt try2 tiru lagu2 yg aku dengar.. Lama2 aku pon dapat bunyi yg sesuai..terus jot down on paper.. Bile jumpe kawan2, diorang terdengar aku main lagu hindustan la, lagu drama kongfu yg femes kat tv dulu2.. So diorg pon mintak aku ajar suma.. 

Aku ajar je la kawan2 aku time tu.. Niat nak suka2 je main ngan diorang an.. Aku xsangka pulak kengkawan aku time tu bagitahu cegu muzik aku psl aku.. Dipendekkan crite, cegu pon terus kumpul org utk buat satu team utk buat persembahan.. Kebetulan hari Q dah dekat time tu.. Cegu pon mintak note suma.. Cegu yg arrange muzik pastu tambah2 bunyi instrumen lain sket sesuai ngan lagu.. Instrumen utama time tu melodian dgn recorder. Ingat tak melodian?? Yg mcm piano kecik tp die ada tangkai kat tepi, kena tiup dan tekan note baru keluar bunyi.. hehe

Aku sgt2 terkejut bila MC majlis hari tu announce nama aku sbb compose muzik utk persembahan tu.. Tercengang2 aa ape lagii.. Padan la bila aku keluar dewan je ada cegu english tu pegang bahu aku ckp "ooo awak la composer nii?". Time tu composer pon aku xtau ape.. Aku pon ye kan je la.. Hahaha Siryes aku xterfikir yg aku terfemes waktu tu.. *bluekk* Patut la waktu kitorang buat persembahan tu, siap ade cegu duk betul2 belakang aku tgk aku main melodian tu.. Aku dah la gelabah gila terketar2 time tu..Adeyhhh Sejak dr hari Q tu, ramai kawan2 yg suka usik aku, suh aku aja note la ape.. Padahal aku mcm blurr2 je apehal la diorang time tu.. Innocent~

Tu lah kenangan manis aku yg aku igt smpi skang ni.. Masa aku darjah 6, ayah belikan keyboard pulak.. Tapi aku kan masuk asrama since form 1, jd memang xbrape nak sempat utk betul2 belajar.. Aku belajar pon sendiri2 je.. Nak masuk kelas muzik pon xde masa.. Last year... Aku terbukak hati pulak nak main suatu alat muzik yg diperbuat drpd kayu, tengah-tengahnya berlubang.. Korang rasa ape? Hehe


Kesan drpd main bnda alah tu, jari2 tgn kiri aku jd mcm dlm gamba kat atas ni.. Tak clear sgt, sori.. Aku takde ape tu org panggil DSLR eh? Mahal sgt..takde duit nak beli~ Tu jari tgh dah terkupis2, kalau compare ngn jari2 tgn kanan, ujung die mcm bengkak2 sket.. Bile pegang bnda, tak rasa.. Rasa kebas2 je.. Dah mati ke saraf2 kat situ eh? Haha Tak kowt.. Tapi aku rasa buruk dah jari aku, tp takpe.. minat punya pasal. Akan ku redah semua itu.. Oh ya, sila abaikan baju kelawar aku tu..haha


Kat atas ni muka mintak pelempang.. Saja je ngada2 letak, takde motif pon.

So, what is your passion in life? I hope u guys don't mind to share it with me.. I'd love to know..

10 comments:

udin said...

gud luck.. wah nak blaja maen gitar eh.. chayok2.. mana tau kot leh jadi macam ana raffali ka.. hehe..

Si DauN CeRi said...

@udin; mekaseyyy... eh takde lah smpi nak jd artis pon.. sy nak belajar sbb minat, saja suka2~

Qamarul said...

haha kematu kat jari tu kejap jer..

tu belum merekah lagi tue..
jap2 g merekah..
then kulit tu akan koyak2..
awak akan rase pedih sgt kt kulit baru tu.
nti rase mcm kene kelar ngn pisau..

tpi kene pakse gak..
haha pastu nti dah lame2 main takde pape dah..

Si DauN CeRi said...

@qamarul; merekah?? rs kene kelar ngn pisau??



mati ke x nanti??? ha3

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya dah x enjoy sgt dgn muzik2 ni..kdg2 jadi serabut..so saya pilih utk dgr org mengaji jer :-)


regards,
BLADE EDGE

Si DauN CeRi said...

@blade edge; waalaikumussalam wbt..


alhamdulillah.. :) thank u singgah ye..

MIMIE AIZA said...

teringin nak main piano laa. heeee

FeeL da MorE said...

best best men alat muzik. saya pon sukerrr. gudluck !

Si DauN CeRi said...

@mimie aiza; piano besh! tp byk note nak kena ingat.. kanan lagi, kiri lagi.. hehe

Si DauN CeRi said...

@feel; mekaseyyyy... hehe :)