Wednesday, March 23, 2011

Perkataan dalam kata-kata..

Assalamualaikum..

Apa di atas yaww?? Apa?? Ada buah durian yg menunggu masa utk jatuh?? Dayummm... Sedapnya durian itu. Oke alhamdulillah.. Hari ini Allah telah beri kita kesempatan utk menghirup udara kurniaanNya lagi.. Syukur segala urusan aku kat kampus tadi lancar aje.. Ape tak lancarnya, aku xkena bentang PBL sbb masa dah abes. Memanglah sgt lancarrr kannnnn... Doc keluar je terus kemas beg dan berlari ke kafe. Sungguh tinggi komitmen aku terhadap pelajaran eh? *straight face*

Hari ini sebelum aku mula maraton drama bertajuk Merlin, aku akn membebel psl perkataan2 pelik yg kita, bahkan aku sendiri pon slalu guna tanpa berfikir panjang tentang maksudnya.. Haha

1)  BAJET: Contoh ayat "weh Joyah, kau tengok aa mamat baju kuning tu..bajet gila.. die ingat die pki baju kuning tu die anak sultan la?!"

2)  SENGAL: Contoh ayat " hey engkau apesal sengal sgt ni? Terlebih garam ke?"

3)  DOW: Contoh ayat "doww..gua dah kata dah kedai beskal ni tak bukak memalam.. Yg lu gi kopakkan lampu brek kat belakang pehal dowww? Esok kite nak gi main gasing kat kg sebelah cmne doww?" Aku tak tau la pulak ape kaitan lampu brek ngn sume ni..kah kah kah.

3)  DERR: Contoh ayat "alaaa ko takyah risau derr... cegu Milah takkan dtg punye esok derr.. Die nak g scan baby"   Dulu aku kat skola slalu buat assumption cegu takkan dtg sbb nak g scan baby kalau cegu tu pregnant la.. LOL!

Haha.. Dah la tu.. tetibe perut aku terasa sakit pulak. Bukan nak g jumpe Doctor Tan (das) ye. Mungkin perut aku jeles aku bermesra-mesraan dgn blog ni.. Auwww...

Jadi kesimpulannya kat sini, fenomena perkataan2 pelik ni dah menjadi suatu yg normal dlm kalangan masyarakat kita dan turut dianggap sbg sesuatu yg cool utk dilakukan. Persoalannya, bagaimana pula dgn dampak negatif terhadap bahasa ibunda kita? Ceeeeewah!!

Till then.. Tataaaa~

10 comments:

yan_n.i.m said...

haha.. sume pkataan tuh sume yan gune..! sengal giler dowww... haha

Cempaka R.Minta said...

suka yg sengal tu

Si DauN CeRi said...

@yannim; tu la yg pelik tu.. knape kte guna perkataan sengal utk sifat/perangai org sedangkan sengal tu mcm rasa yg x menyenangkan pd sendi2..haha

Si DauN CeRi said...

@cempaka; hehe.. :D

adan said...

rilek ler derr.. dowww.. hahaha..
biasa terjadi.. ^_^

Si DauN CeRi said...

@adan; hahah.. sy pon selalu ckp mcm tu.. lalala~

adan said...

banyak kesan pada bahasa melayu baku..

Si DauN CeRi said...

tu lah.. tp kebiasaan ni payah sket nak ubah.. *ayat back up dr sndiri*

sakura_sorimachi said...

salam ukhwah,

nice blog....saya new blogger..mari support saya...^_^

Si DauN CeRi said...

@sakura_sorimachi; welcome to blogging~ ok2, coming.. as soon as possible.