Wednesday, March 16, 2011

Tau tak apa itu kedelai?

Salam..

Bibik aku dah dtg keje rupenye.. Ingatkan nak lari tadi.. Bibik aku tu pemalu..tapi kalau dah stat bercerita karang, tak terlayan dibuatnya.. Sebab die susah nak berenti. Ada yg aku buat traffic light karang. Kah kah kah. Tadi die dtg keje, die bawakkan kitorang kedelai bakar. Nak tengok tak cemana rupenye kedelai bakar itu?? Meh aku nak tunjuk..


Nampak tak nampak tak? Macam kacang kan? Haa memang pon ianya sejenis kacang.. Kita org Msia sebut kacang soya.. Sini panggil kacang kedelai. Kasi zoom in sket..


Gelap ek? Sori.. Lighting hampeh.. haha Bibik aku ni kat kg die mcm2 yg dibakarnya buat kunyah2 ni.. Sebelum ni die bawak jagung bakar.. Tapi bukan jagung setangkai tu, jagung tu die dah cerai2 lah.. Jd mcm kacang soya bakar ni jugak.. Bibik siap pesan kat aku,"non (die panggil aku non), ini aku kasi kedelai bakar dimakan ya, jgn dibuang-buang.. " Tetiba aku rs segan.. Sebab sebelum ni yg die kasi jagung bakar tu, sampai dah masuk angin n expired, aku x abiskan.. Las2 die yg tolong buangkan.. Huhu Bukannya aku xmo mkn, aku asek terlupa je psl aku letak bnda alah tu kat meja buku nadiah kat luar bilik aku tuha.. Takkan aku nak simpan lam almari aku pulak.. Bibik kan kasi utk satu umah.. Semua org pulak asek la duduk lam bilik memasing.. Tak teringat pon psl jagung bakar tu.. Memula bibik igt aku x suka mkn kacang2 camtu, so die xbawak la memula.. Kat umah membe aku die bawak.. Pastu itu hr die ty la psl kedelai.. Aku kata aku mkn, tu yg die bawakkan tu..


Kalau uol terer, cuba teka berapa anak kucing dlm kotak merah dlm gamba di atas? Memula igt nak buat contest psl bnda ni.. hehe Tapi agk gentar takde peserta pulak.. Kalau ade yg jawab betul, aku xbuka contest. Kalau takde, mungkin ye..mungkin aku akn buka contest. Hahaha Sekali buat contest nanti takde org join.. Tetiba tutup contest on the spot, kasi hadiah kat dr sendiri.. wuwuwu Sadis eh?


Ce teka aku yg mana? Hehe Aku tak sure la ape motif sume org nak bongkok2 even duduk barisan belakang pon.. Aku rasa aku kalau berdiri tegak pon org belakang aku stil kelihatan. Maklum lah, renek2 pandan..bukan org kata, aku sendiri yg kata..Hahaha.. Eleh..ntah2 aku berdiri sebelah pokok pandan, dua kali pokok pandan tu, dah sama tinggi aku dah. Benci lah!

Crite pasal pendek ni kan, aku dulu kat skola kalau beratur memang tak pernah... Tak pernah tak duduk paling depan! Kalau duduk belakang pon, duduk belakang org yg paling depan tu, kira org kedua depan aa. Kritikal eh? Haha Nak buat cmne, its in my blood yaw.. Tu yg kalau jumpe org yg lebih rendah dr aku je, aku akn rs cam berlagak syok sendiri sket. Syok sendiri je.. Hahah! Eh tapi kan, bes jugak taw duduk paling depan ni, sebab bile kene angkat tgn, org paling depan tak payah angkat tgn.. Betul tak? Yes!

Aku paling tak boleh lupa waktu aku masuk kawad kaki kadet bomba kat skolah dulu.. Aku of kos la duduk dlm barisan paling tepi sekali kan.. So dekat dgn penonton.. Membe aku dpt tgk aku dgn jelas la waktu aku hentak kaki tu.. Ade ke patut, die kata aku hentak kaki tu die tgk aku mcm nak terbenam ke dlm tanah.. Mcm kene paku..terbenam..terbenam dan terus terbenam.. Tonk tonk tonk.. Waktu die ckp tu die gelak gila2..aku pon terasa amat hina sekali.. Kah kah kah. Tapi takpe aa gua redha..

Dah aa.. aku nak pergi membawa diri.. Walaupon aku tacing dgn crite yg aku crite sendiri.. Huh.

Oke bai.

13 comments:

mr vampire said...

amboi kamu..haha..bukan ada 6 kucing ke? hee..kedelai? anehnya nama..haha

razni said...

ade 6 ekor kucing tol x...???

ape tu kacang kedelai..?? xpnah dgr pn...

Si DauN CeRi said...

@mr vampire; aik nazrul? tukau nama pulak ke? hehe 6 ekor ek? nanti sat nak kira dulu naa.. psl kedelai tu, aah mmg gitu la namanye..


@razni; hurmm... nanti2 sket lagi bru sy kasi tau jawapan naa.. saje gedix nak suprise2 padahal tak suprise pon..haha kcg kedelai tu kcg soya..

Qamarul said...

ingatkan keldai tadi!!!

deeya said...

eh ! kucing tuh ade 7 ekor an ?? hahakz ! haip ..! pendek-pendek tu slow cket . yg pasti rendang itu cute !! kui3 ! :p

MIMIE AIZA said...

5 ekor kot.. heeee

Si DauN CeRi said...

@qamarul; haha.. bukan keldai la..


@deeya; hehe.. cute ke? wuwuwu.. sedey taw..


@mimie aiza; nanti lama sket sy tulis jawapan sini..kekeke

FeeL da MorE said...

kedelai ? ? unik unik. nak satow ! !

Si DauN CeRi said...

@ feel; nak satu? satu paket ke satu biji? kekeke...

FeeL da MorE said...

ehe satow bijik pun boleyy. hehe

Si DauN CeRi said...

@feel; ta baik kasi org kcg sebijik je.. hehe paling2 nak bg pon kene la sebungkus..

FeeL da MorE said...

tp klu bg 2 bungkus lagi elok. haha

Si DauN CeRi said...

hehe... jauh sgt takut tak smpi.. hek3