Wednesday, March 30, 2011

Aku rasa musim panas dah nak habis.. lalala~

Salam..

Banyak la aku punya musim sejuk le musim panas le eh? Sudah la kau tiqa..berangan je byk engko ni.. *aku pon berleter pd dr sendiri* Alamak... cakap psl panas sejuk ni.. Baru aku teringat aku nak cuci kipas drpd naik sem hr tu smpi la ni tak cuci2 lagi.. Adeyhh.. Cmne ley lupa ni?? Oh ye.. Mungkin aku yg sengaja buat2 lupa. Tapi xpe lah.. Aku percaya satu hari nanti mesti aku akn cuci jugak kipas aku tu.. Sabar ye kipas ku sayang. Kalau kipas tu bole bergerak ke kan, mesti aku dah kene sepak.. Haha

Jadi topik hari ini bukanlah tentang musim sejuk atau musim panas ye.. Aku nak mencece pasal JATUH. Bukan jatuh hati ye..no no no. Maksud aku jatuh yg benar2 jatuh. Belepukk punya jatuh. Macam buah durian. Tetiba background music aku lagu Mr.Os "Hey kome.. deghiyan udah runtuh..blalala". Hehe Aku rasa semua org pernah mengalami kejatuhan dalam hidup masing-masing. Pernah tak korang jatuh kat tempat awam, yg ramai sgt org keliling korang bole nampak ape yg terjadi kat korang?


Pada suatu malam di asrama sekolah aku dulu.. Waktu tu baru habis prep. Semua orang berlari-lari anak utk supper dekat dewan makan, ataupon singkatannya "DM". Tapi bukan Diabetes Mellitus ye. No no no.. Aku masih ingat malam tu aku pki baju kurung kaler oren. Aku pon pergi la DM jugak nak supper. Apa entah menu mlm tu smpi aku teringin beno le gamaknye nak g supper. Padahal aku la org paling malas sekali nak pg supper.

Lantai DM memang biasa basah nak2 kat kawasan tempat ambik air tu. Kalau dah basah, of kos la licin kan? Lantai basah sebab sistem amik air kat DM tu self service, jadi sume org kene picit2 n tadah sendiri air. Manusia pulak tak boleh kalau tadah air tak berbual. Ada je bnda die nak sembang time tadah air tu. Padahal tadi kat kelas waktu prep brape byk bnda dah borak2.. Aishh. Ha bila dah berborak tu mesti lah air menjejes-jejes "tumpas se air..yumus ku raee" atas lantai kan? Bukan ke ini sangat menyebabkan probabilitas berlakunya kejatuhan meningkat dgn begitu signifikan sekali? 

Aku pon melangkah dgn penuh gaya ke arah tempat ambil air tu. Tapi...malang tidak berbau..

"BELESUUUUUUTTTTTTTTTTTTTT.................."

Sedar-sedar je dah ada bawah meja tempat ambik air tu. Apa lagiiiii.. Terus kensel nak supper. Malu punya pasal. Terus jalan itik bawah meja sampai pintu keluar.. Ye. Sile gelak beramai-ramai. Naik dorm je.. Dormates baru abis supper..naik dorm sume bercakap ttg ape yg terjadi waktu supper malam tu. Of kos la aku watak utama. Haha Aku tanya diorang, ade sapa2 nampak x? Diorang kata sebab aku jatuh takde bunyi sangat sbb lantai licin.. So org suma tak perasan sangat.. Fuhhh Nasib baik..

Tapiiiiiiii... tapi tapi.. Mak cik DM yg tengah bagi2 makanan kat kaunter betul2 depan meja air tu ternampak aku jatuh. Mak cik tu pon cakap "Ehhh kesiannya!!".. So budak laki (mak cik tu jaga bahagian dak laki) yg tgh tadah pinggan tu terus la pandang aku. Dan gelak dgn bersungguh-sungguh. Aku tau sapa budak laki tu. Itu aku tak kesah sangat. Ape yg aku kesah ialah.. mak cik DM tu cakap " Engkau jangan la gelakkan die.. Malu budak tuu!!" Dah elok je takde org perasan aku jatuh...Tetiba org jadi perasan la sbb mak cik tu cakap kuat2.. Tu yg aku jalan itik tu.. Spoil betul!

Sejak peristiwa jatuh kat DM tu.. Aku bernekad takmo pakai dah baju kurung oren tu.. Memang smpi skang pon aku xpakai dah baju tu. Kenangan yg xbrape nak pahit tapi kelat mcm buah bacang. Baju tu pon aku dah xtau pergi mana.

Tapi aku rasa oke lagi aku jatuh je.. Sebab ade sorg kenalan aku kat skola dulu lagi malu.. Waktu tu bulan puasa. Tapi die cuti.. Tak puasa la kan.. Bile tgh tadah air tu.. Air terlalu penuh dlm cawan die. So otometik die hirup air tu supaya bila jalan tak tumpah.. Huaahuahuaa.. Boleh bayang tak reaksi budak laki yg ade kat barisan sebelah tgh amik air jugak cmne? Fikir la sendiri eh..

Trime kasih kat follower2 baru.. Trime kasih kat semua yg singgah blog ni.. Sayang korang! Singgah la lagi ek.. Huhu

Oke babaiiii!!!

6 comments:

Chekgu Azrine said...

salam singgah

dik..akak tak dapat nak bayangkan..

mmg dh swh jangan gelak.. tp tak leh tahan..caraadik cerita tu akak rasa kelakar.. tp akak kalau adik jatuh depan2 akak.. mmg akak payah nak gelak.. sebab sure akan jd mcm makcik tu..."kesian"

Si DauN CeRi said...

@chekgu azrine; wsalam.. hehee..


takpe la kak.. akak gelak je lah.. lagipon, sy kalau teringat crite ni pon mmg sy sendiri gelak jugak.. memang sgt malu la mlm tu.. tp nak buat cmne.. bnda dah nak jadi.. haha

sissyira said...

salam

haha...sy pernah terjatuh ketika balik exam, tp bangun dengan selamba bila perasan x ada org tengok..haha

Si DauN CeRi said...

@sissyira; wsalam..


oke tuu tade org perasan.. masih bole mengekalkan gaya..haha kes sy ni dah tak tertolong dah waktu tu. mmg kantoi dgn jayanya. haha

sekamar rindu said...

salam..

alahai..kesiannya....

memang malang tak berbau..

Si DauN CeRi said...

wsalam..



heee... nak buat mcm mana~