Saturday, March 12, 2011

Dunia blog yg kian hari makin besar..

Salam..

Aku tengok sekarang ni mcm makin ramai blogger baru.. Majoriti tuan punya blog baru yg aku jumpa adalah pelajar sekolah.. Canggihnye budak sekolah zaman skarang ni ye.. Dah pandai komputer.. Aku dulu abes skolah baru la berjinak-jinak dgn komputer ni. Tu pon sebab ade suatu wabak yg melanda pada waktu tu yaitu Friendster.. Time tu kire sape yg takde fenster tu kira outdated abes aa.. Mcm skang ni kan fesbuk.. Terbalik la pulak, sapa yg main fenster tu la yg outdated.. Ramai kwn2 aku pon mengaku dah delete abes dah account fenster diorang termasuklah aku sendiri.. Tapi aku tak buat lagi fesbuk.. Malas. Nanti lah esok2..


Ermm.. Aku bukanlah senior sgt pon dlm dunia blog ni.. Baru jugak, baru beberapa bulan je ada blog. Tapi aku byk baca tulisan otai-otai blogger yg berkisarkan dunia blog ni lah.. Tentang follower, tujuan utama berblog, cara penyampaian, ape yg perlu dan ape yg kurang perlu utk diletakkan di blog.. Semua utk memudahkan viewers utk load blog kita ni.. Tak perlu byk sgt widget, kalau nak letak lagu pon, biarlah player tu diletakkan di tempat yg senang org nak cari supaya senang org nak pause/stop kalau tak nak dengar lagu tu.. Cuba bayangkan kalau kita bukak 10 blog dlm satu masa, dan semua blog ade lagu.. Campur dgn lagu yg kita bukak dlm laptop kita lagi.. Tak ke rasa mcm berserabut kepala otak dengau byk2 bunyi yg berlainan mcm tu? Aku pon selalu jugak mute je sound kat laptop ni kalau blogwalking.. Ada yg tacing ngan aku ke? Oke sorry.. Tapi kalau xcaya, cuba try buat kajian sket ulasan2 yg telah dulu dibuat oleh blogger2 yg dah lama berblog pasal suma ni.. Aku pon xkan berani tulis pasal bnda ni kalau takde sumber.. Apa salahnya kalau kita selidik dulu pasal selok-belok berblog ni sebelum kte melangkah lebih jauh kan.. Aku pon masih lagi dlm proses belajar jugak..

Bercakap pasal follower pulak.. Hurmm.. Pernah tak korang dikunjungi oleh orang2 tertentu yg hanya singgah utk meminta blognya difollow? Aku oke je nak follow, dan aku ikhlas kalau aku follow blog org.. Lagi ramai kawan, lagi meriah lah dunia blogging ni kan kan? Cumanya, aku kurang setuju la dgn pemikiran bahawa berblog ni mesti ramai follower.. Lagi2 kalau yg berfikir bahawa ramai follower utk jadi famous.. Memang la kalau ramai yg follow, ramai yg baca blog kita.. Tapi kalau kita dok kejar follower je tapi entri biasa2 je malah ade yg copy dr tempat lain semata-mata.. Follower yg ramai pon dikhuatiri akan lari.. Apa yg aku pegang ialah entri kita kene jaga..baru la follower. Sebab kalau entri baik, msti org oke je nak follow walaupon kita x mintak.. Bukan jugak maksud aku kat sini bahawa follower tak penting.. Jangan salah anggap.. Follower tu penting..tapi kandungan blog tu lebih penting.. Back to basic, ape tujuan kita berblog kan.. Macam yg biasa kita baca org tulis nak kongsi kisah hidup, nak tambah ilmu, nak berkawan.. dan mcm2 lagi..

Ehh.. seriusnya aku petang ni.. Kah kah kah. Bulan dah nak timbul ke ape ni??

Hey kome..deghiyan dah berbunga.. *menyanyi*

17 comments:

ijam ismail said...

btol2...entry mmg kne mantop..hehe

nub said...

hehe. nice lah =)

Si DauN CeRi said...

@ijam ismail; yup yupies... hehe


@nub; mekaseyy... =)

nazrul ashraff said...

joget kejap..haha..sangat setuju..lalala

Si DauN CeRi said...

@nazrul ashraff; sy dpt mkn durian akhirnya mlm ni.. hehe gara2 asek nyanyi lagu mr.os tu depan ayah..

Fahqirra said...

yup. btol tu. fakta yang padat,mantap dan ringkas. hehe. okay tu je nak komen. :)

Jawahir Madeaming said...

pandai bagi tips skg... hehehe... cayalah...

Qamarul said...

sayelah antara blogger yang masih budak sekolah tue.. tahun ni ade SRP..

Si DauN CeRi said...

@fahqirra; hehe... mekasey komen sini.. ^__^


@jawahir; huahuaaa.. tak sengaja terbagi la jawahir... :P


@Qamarul; byk la SRP awak tuu.. dah2 pg keje.. btau dak ikhram kang, biau die report mak korang.. kah3

sissyira said...

salam

hehe,,daku menulis bukan kerana nama..kerana kita sama semuanya sama..hehe

Azie Azra said...

sokong gile ngan entry ni.rasa kurg best blogging bile 'i follow u.u follow balik eh'.adoila. azie promo entry ni eh :)

Qamarul said...

saje nak share since

http://www.youtube.com/watch?v=NTpKfw5VT8A

Qamarul said...

anda telah di tag

http://qamaruluramaq.blogspot.com/2011/03/show-me-your-bff-contest.html

Si DauN CeRi said...

@sissyira; wsalam.. hehe mcm lagu ramli sarip tu lah sis.. sy pon menulis bukan krn nama jugak.. =)


@azie azra; hai awek..hehe share lah.. sharing is caring kan? =)


@qamarul; sy rasa paul gilbert tu seksi lah.. huahuaaa *gatai*

thanks for the tag..nti sy buat ek..

deeya said...

kebnyakan bebudak skolah suke shoutbox kt blog " i folo u . folo me back" .. erm ~ okey jer nak folo tp bebudak skolah biase bnyak crite sal balak2 diowang . pening nak amek tau .. huhu ~

BLADE EDGE said...

salam..

dulu2 masa skolah saya pun gitu..lps spm baru nk kenal internet..frenster2 ni smua xtau lg..

zaman skrg dah lain. sbb teknologi dah makin ke depan..so sape2 yg lmbt tu kira outdated la..

pasal blogging, lain org lain pndptnya. bagi saya, selain sbg tempat utk coretan personal, saya guna utk sebarkan pengetahuan melalui artikel2 yg ada dlm koleksi saya, yg mana saya telah buat pembetulan..byk keje sbnrnya nk cari salah n btulkan ni..tujuan saya supaya readers dpt pengetahuan yg btul. dgn sumber rujukan yg btul. kalo salah bg info, kita sndri pun akan tanggung dosa kan?

sape2 yg nk follow, teruskan..tiada paksaan dlm blogging...

Si DauN CeRi said...

@deeya; sama la saya pon slalu dpt msg camtu kat shoutbox.. biase la, zmn bergetah org kata.. hehe bukan lah semua camtu, ade jugak yg bagus2..


@blade edge; betul tu.. zmn skarang ni dah xsama dgn dulu2.. skarang budak2 dah canggih, kdg2 lagi canggih drpd sy..wuwuwu

tu sbb sy selau teragak2 nak tulis entri, sbb sy takut sy tulis bnda yg salah.. kene cek dulu semua.. =)