Saturday, March 26, 2011

Life is wonderful, perfect is boring..

Assalamualaikum..

Pernah sesekali terdetik dlm pale otak aku utk jd sempurna. Terutama bila tgk life org lain sekeliling aku yg nampak perfecto. Hidup senang, hati senang, nampak mcm takde masalah je. Tapi bila fikir balik dalam2.. Mana ada org yg takde masalah dlm hidup ni. Misal kata nyamuk dtg gigit kat tgn ke kat kaki ke, pon masalah ape.. Kalau tgh tido time tu mesti la rs hangin sbb tgh mmpi naik sampan kat France sambil nyanyi2 dgn suara soprano, pastuh nak garuk tgn/kaki pulak sbb gatal digigit nyamuk.. Ehh trouble...trouble.. Dibuatnye pulak sampan tu bocor..Air pulak dah masuk dlm sampan.. Lagi lah double trouble!! Eh ape aku mengarut nih.

Tapi kan.. Mesti tak bes kalau hidup serba sempurna.. Takde cabaran, takde rintangan, takde halangan.. Semua benda jadik je.. Mcm magik aa pulak. Hmmm Takde lagi definisi cinta terhalang dalam kehidupan ni.. Habis tu direktor nak buat crite pasal ape ni? Huarrghaha.. Kalau betul ada insan bergelar direktor kat sini, mampus aku.

Pernah aku tertanya-tanya apa purpose aku dalam hidup ni.. Apa tujuan semua org sekeliling aku bersungguh-sungguh dlm apa yg diorang buat setiap hari? Kadang-kadang kita menonong je dlm hidup ni.. Tapi at one point when we've got all that we wanted before, are we sure that's our destiny.. To grow up..until we reach the time when there are youngsters who depend on us just like we were depending on our old men back to previous years.. Takkan hidup kita sekadar mcm tu je kan? Redah je semua bnda sampai la satu masa, hidup kita pon berakhir..

P/s:  Tuhan bukan hantar kita kat dunia untuk makan angin je kan..

14 comments:

Ayuni said...

betul, kte khalifah Allah....

dyea irdina said...

perfect...x de manusia yg idup sempurna tanpa masalah..siti nurhalijah yg kita nampak senyum sentiasa time duk tepi dato k tu pun hidup dengan ada masalah..tipu la klu kesempurnaan yg kita namapk ada kat dia tu mengembirakan dirinya..huhuhuh

Chekgu Azrine said...

sometimes akak pun berfikir macam adik fikir.. apa purpose kita hidup dalam dunia nih.. kdg2 tak paham dengan manusia yang takde arah hidup..merosakkan hidup sendiri...juz don understand...hmm..mari kita fikir2kan

sissyira said...

salam

tak ada sesiapa pun y sempurna dalam hdp ni.

Anonymous said...

hidup mmg byk masalah, tapi boleh diconsider sbg sempurna bila ada family dan kawan2 yg sentiasa support <3

Si DauN CeRi said...

@ayuni; yup.. bukan senang kan jd manusia.. walaupon hidup kte semewah mn pon~

Si DauN CeRi said...

@dyea irdina; siti nurhalijah? hurmm.. tula.. sy pon ade dengar jugak psl die.. wallahualam..

Si DauN CeRi said...

@chekgu azrine; sama la.. sy pon pk jugak mcm tu.. tp tu la manusia sgt berbeza pemikirannya antara satu sama lain.. taktau la ape yg diorg fikir smpi sanggup merosakkan hidup sendiri~

Si DauN CeRi said...

@sissyira; salam sis, betul tu.. nobody's perfect.. :)

Si DauN CeRi said...

@anonnymous; that's how i consider life is wonderful.. bila kita susah, ada yg sanggup kongsi air mata.. bila kte senang, die ketawa dgn kita.. indah kan? =)

aleen aiden said...

yup,tp bagi org macam aku nih bile dugaan 2 dtg lepas 1 1,boleh goyah jugak sbenarnye.cuma kene kuat la n pikir positif.huhuh

Si DauN CeRi said...

@aleen aiden; biasa la kan.. sama la sy pon.. tak dpt nak elak perasaan2 negatif mcm tu.. tergantung mcm mn kte menghadapinya.. :)

adan said...

hidup itu terasa indah bila ada cabaran kan.. ada ka orang yang hidup tanpa cabaran?

Si DauN CeRi said...

@adan; nope.. sy yakin tiada org yg hidup tanpa cabaran..