Friday, March 11, 2011

Tsunami oh tsunami..

Assalamualaikum wbt..

Bile korang bukak je website google, mesti korang perasan ayat Tsunami alert..mcm dlm gamba kat bawah ni..

Jangan lupa klik utk tumbesaran gambar yg efektif.. mekaseyyy!!

Tsunami alert utk New Zealand, Filipina, Papua New Guinea, Hawaii.. dan INDONESIA.. Nauzubillahi minzalik.. Adakah ini petanda aku boleh sambung cuti??? Aku mmg ade rasa malas nak balik sana ni.. Adeyh.. Memang tiap kali cuti pon tak pernah tak ada rasa malas nak balik.. Haha..


Ada tgk tak kat berita tgh kecoh psl tsunami kat Jepun lepas gempa bumi sebesar 8.9 skala ritcher (entah betul entah tidak je aku ni..haha).. Dahsyat...memang dahsyat.. Aku tgk kapal berenang kat darat.. Sekali dgn kereta, trak besar yg bawak kontena tu.. Allahuakbar!! Hurmm... Penerbangan ke Jepun pon dilencongkan ke tempat lain sbb kejadian ni.. Kawasan Sabah pon diminta berjaga-jaga.. Sebab takut gelombang tu smpi ke sana..


Tapi jalan raya yg tinggi letaknya tak kene air laut, jadi aku bole nampak ade org lari2 ats jalan.. Keluar dr kereta diorang.. Kalau aku la kat situ, hishh tak terbayang aku.. Kalau tak silap, semalam ada gempa kat Bali.. Tak tau la betul ke tidak..

Tahun lepas kalau tak salah, ade gempa kat Jakarta, bukan tepat2 kat tempat aku blaja tu, tp dekat la jugak.. Membe2 aku kata diorang rasa goyang-goyang.. Waktu tu petang.. Aku terkejut gak sbb aku tak rasa pape pon time tu.. Mungkin tidur la agaknye.. Nasib baik tak kuat, gempa manja2 je gituw.. Membe aku ckp, meja belajar die bergerak2.. Die ingatkan ape bnda la yg goyang2 meja die.. Rupenye mmg ade gempa time tu.. Perghh terasa loser lak aku membe dok belajar aku dok tdo pulak kan.. Huahuaa

Dulu masa skola kat Muar dulu, pernah jugak skola kami digemparkan dgn gegaran yg bole tahan hebat.. Time tu malam, sume org dah nak bersiap2 nak tdo.. Aku igt lagi time tu aku tgh sikat rambut.. Tibe2 aku rasa badan aku mcm bergoyang ke depan ke belakang.. Aku pelik lah apesal rasa bergoyang2 ni, org nak sikat rambut pon susah.. Aku pon ty la akak katil aku, die kata mn ade goyang.. 

Sesaat dua lepas tu, aku dengar org menjerit-jerit dan semua org berpusu2 keluar dorm lari lintang-pukang turun tangga.. Aku pon ape lagi campak la sikat, kejut membe2 yg tgh tdo tu.. Akak2 dorm sume jerit2 suruh semua turun dan berkumpul kat dataran asrama.. Memang keadaan kelam-kabut aa time tu.. Kuat gegaran tu, masa nak turun tangga tu rasa sgt tak stabil.. Ada senior yg pengsan masa turun tangga.. Akak tu jiran dorm aku kalau tak salah.. Tak sebelah, aras bawah la kowt.. Huhu

Rupenye, memang ade gempa time tu.. Tapi bukan kat msia la, kat Indonesia.. Tapi gegaran die sampai kat skola kitorang yg terletak di Muar.. Makk aihh jauhnye tuu.. Subhanallah..

Tobat aku tobat...

2 comments:

BLADE EDGE said...

salam...

skrg kat yahoo news tgh byk berita n gmbr2 tragedi tsunami ni...sbb tragedi ni antara yg terburuk dlm 140 tahun n terburuk selepas WW2.

Si DauN CeRi said...

wsalam..


hurm..tula, rsnye setiap berita msti ade crite psl tsunami kat jepun ni.. dunia dah makin dekat dgn penghujungnya..