Tuesday, March 15, 2011

Lagi lagi kucing..

Assalamualaikum..

Semalam kan, tgh aku syok2 tgk video Najwa Latif nyanyi lagu Justin Bieber.. Tetiba aku nampak ade bnda kaler itam yg bergerak dgn laju ke arah aku. Lipan woiii lipannn!!! Kelam-kabut gile aku berdiri.. Lipan tu lari masuk bwh katil aku.. Dgn lajunye aku cari Baygon perisa lemon, sembur bawah katil aku sebanyak yg mungkin. Hopefully lipan tu dah mati katak kat bawah katil.. Bulan2 depan sok aku mengemas, aku jmpe bangkai die je.. Fobia aku nak duduk ats lantai lagi walaupon dlm bilik sendiri. Tapi, skang aku duduk ats lantai jugak, sandar kat katil lagi.. haha Setiap seminit aku akn jeling kiri kanan takut lipan tu klua ke.. Malam td tido pon tawakal je dgn harapan tak de sebarang lipan yg akn mengganggu aku waktu tido..

Baru balik 2 hari, aku dah mula rindu umah, rindu kucing2 aku suma..wuwuwu Next week, mungkin ibu aku dah mula distribute kucing2 tu kat org2 yg dah booking lama sebelum Dak Embang tu beranak lagi..


Kali ni tak byk gamba baby2.. Aku byk snap gamba kucing2 yg dah besar.. Maap gamba gelap sket, sbb dah senja dah time tu.. Petang2 mmg aktiviti bersama kucing2.. Tetiap hari mcm tu..


Yg kat atas ni aku panggil die Dak Nakal. Die ni la yg jendul tu.. Dah la perut agak boroi.. Makan je keje.. Batch die ni ade 3 ekor tu mmg la kuat makan termasuklah Dak Nakal ni.. Sekor lagi warna putih, ngan sekor lagi kaler sebijik mcm Dak Nakal.. Semua perut boroi.. kah kah kah. Biskut dlm mangkuk kat dapur tu asek la kene refill.. Sampai mama diorang ni pon asek mengiak je sbb anak2 die pon sama sebok nak mkn biskut tu.. Ksian mama diorang..


Ingat tak yg kat atas ni? Ni Dak Atam.. Dah besau dah die, dulu masa kitorang beli die ni baby lagi.. Tengok die duduk tertib sungguh.. Tgn rapat lurus ke depan, kaki terkangkang luas.. haha Ekor die mcm feather duster tu.. Dlm gamba ni tak nmpak sgt la.. Betul ke aku eja feather duster tu ek? Belasah laa..


Yg atas ni nama die Dak Uteh.. Kitorang selalu panggil die "Uteteh".. Bulu je die ni.. Lembut sgt bulu die mcm kapas.. Uteteh, nti kakak nak botakkan bulu ko nak buat baju sejuk boleh? Hehe


Kat atas ni bersama Uteh ialah mama die, Dak Oneng. Uteh tu pure persian, sbb tu bulu die menimbun. Oneng ni skang ni pregnant lagi.. Garang bukan main. Kucing lain dekat pon xbole. Ibu aku kata pembawakan budak.. Gasak le kau Oneng..


Mcm ni la keadaan zoo kucing kat umah aku waktu petang.. 


Diorang ni memang mengada-ngada, time tu org nak bersihkan toilet die nak tukar pasir, time tu la diorang nak melepas.. Aku lempang jugak sekor2 karang.. 


Kat atas ni Dak Oyub, asek mengendap je keje.. Tengok aa ekor die.. hehe


Uteteh pon sama je.. Time tu la nak melepas.. Heihh


Yg belang2 tu mama baby2 kuc.. Dak Embang tu dah 4 kali beranak.. Ibu aku nak ikat dah, spy die tak beranak lagi.. Tapi pantang lepas je kang die berdatting dgn Dak Atam.. Dak Atam pon ibu aku kata die nak kemirikan..

Sekian saja update berkisarkan kucing2.. papaii!!!

16 comments:

razni said...

waaa... da bpe ekor kucing kt umh..??? byknyer...

apezs shah said...

salam

perghh mmg zoo kucing.
awak nak yg kecik tu.
nak belaa comel laa.. boleh x?
betol ni...

*jgn lempang derang.
kesian dia..:)

Si DauN CeRi said...

@razni; hurm.. yg besar ade 6 ekor..yg baby2 ade 8 ekor..sumenye 14 ekor.. hehe


@apezs shah; wsalam.. awk siryes nak baby kucing eh? bole2 no problem.. tp awk kene dtg amik kat umah sy sbb takkan nak pos pulak diorg.. sbnanye yg baby2 tu rmi dah order, tak tau la sume dah ade org ke belum.. tp skang ni yg pure persian tu tgh sarat.. misal kata betul awk nak, sy bole pg antar order kat ibu sy awal2.. hehe

diorg tu mmg selalu kene cepuk pon..nakal sgt..haha

apezs shah said...

Hehe wah yeke?
amik kat mana yea? ni nak tau, kalau
jauh sangat xdptlaa eden nak g amik.
kena caj seekor bape tu??

*hehe perli ke
header I tu haha..:p

Si DauN CeRi said...

sy duk melaka.. ha xpe terpulang lah, pk dulu.. ibu sy tak jual pon diorang..asalkan ade org jaga diorg, dah cukup baik.. xlarat nak jg semua..


siryes sy tak perli.. wuwuwu tacing ke? sori2 eh smart lah header tu..betul!

apezs shah said...

Oh dok Melaka.. Mak aih mmg jauh.
saya dok Putrajaya.. hehe ape2 update laa lagi pasal kucing ni yea awak.. thanks...:)

Si DauN CeRi said...

@apezs shah; haa..oke2 bole takde masalah.. most welcome..

! Encik Nakal ! said...

hak3~~lipan mati katak~~hohoo

comel kucing~~hek3

razni said...

waaa... byknyerr kucing...
awk duk melaka jauh sgt la.. klau x bleh nk mintak sekor... tu pn klau awk nk bg la.. haha

Si DauN CeRi said...

@encik nakal; ke lipan mati lipan eh? haha.. comel? mekaseyy.. (bg pihak kucing)


@razni; jauh ke? haha xdapek lah tu.. xkan nak pos.. bg tu inshaAllah xde masalah.. mmg ibu sy nak kasi kat org yg betul2 bole jaga pon.. xlarat nak jaga semua..

Jawahir Madeaming said...

banyak nye kucheng ko wei... kiut miut macm aku plak tu.. hahaha... boleh jadi peniaga kucheng berjaye ni...

akubudakejut said...

comelnye..heee..rase nk pelok cium jekk...hahaha...

aleen aiden said...

ok knape aku baru tau baygon itu ade perisa2 mcm starch yg sembur kat tudung 2?hu3
kadang2 tengah jln kat dapur,tiba2 je perasan ade anak lipan kat depan peti.kat branda pon pnah.manela dtgnye kan.

Si DauN CeRi said...

@jawahir; tu la..kalo ikutkan hati aku, dah lama dah berenti blajau, aku nak niaga kucing pulak.. ha3


@akubudakejut; sile2 la peluk..jgn segan2.. tp gamba je la.. kekeke


@aleen; lahh... alin xtau ke? ce tengok balik.. mesti ade perisa lemon.. hihi tu yg pelik tu cmne ley ade lipan lam bilik tidur.. haih~

Muhammad Burn said...

geramnya tengok atam ngan uteh. rumah kat ner??? nak curi... heee

Si DauN CeRi said...

@muhammad burn; hurmm... sy heran knape rmi yg berkenan ngn dak atam tu.. kalau uteh sy paham la..sbb sy pon chenta..haha ibu sy mesti xbg org amik diorg tu..hehe