Saturday, March 5, 2011

Review product! Mari mari mariiiii

Assalamualaikum wbt..

Hari ni aku akan sambung membebel psl produk Face Shop, sambungan entri yang ini.. First of all, I want to remind u readers that i don't get any income for making this entry regarding the products by The Face Shop. This is just my personal view from my experience using those products.. Okay darl? Okay lets begin..

1)  Face Shop Herb Day Series:


Biasanya kalau kite pg mana2 face shop, utk skin care, mesti kte akn nampak herb day py cleanser mcm 3 yg kat atas ni. Aku pakai yg paling kiri tu, yg contains aloe.. Aku pki yg tu sbb promoter time tu ckp, yg aloe tu utk kulit berminyak, dan tak akn menyebabkan kulit kering. Yg tengah tu utk cerahkan kulit, kalau aku tak silap. Yg lemon tu aku x sure.. Dari aku sendiri pulak, sepanjang pki cleanser yg ni, mmg kulit kurang berminyak. Cumanya aku tak brape suka sbb die kesat.. Bila kita dah bilas tu, rasa mcm kesat2 sket kulit ni.. Tu je.. Aku bg 3.7 out of 5. Ekceli, sebelum aku pakai yg ni, aku pki herb day yg dlm bentuk bubble.. Yg kite picit2 nanti die klua terus dalam bentuk buih, jd kte perlu lebih sedikit air, sbb die mmg dah ade buih.. Yg bubble ni lebih hygiene, dan lebih sesuai utk kulit yg byk pimples.. Sbb, geseran yg terjadi bila kte cuci muka tu lebih kurang, dibandingkan dgn yg dlm bentuk foam biasa.. Sebab buih2 dah tentu lebih lembut kalau kte apply kat muka kan.. Terpulang lah pd korang nak guna yg bentuk bubble ataupun foam biasa. First time aku guna face shop mmg aku pki yg bubble la sbb muke tgh byk pimples..hihi Tapi kulit agak kering guna yg bubble ni, mungkin sbb aku mmg kerap cuci muka, jd aku mmg guna mosturizer spy kulit tak terkupis2 sgt.. Aku search yg aku pki tu tak jumpe pulak, jd contoh facial foam dlm bentuk bubble mcm kat bawah ni:



2)  Rice water cleansing foam.


Menurut ape yg aku dengar drpd akak promoter, cleanser yg ni mmg byk org guna.. Mcm nama die, cleanser ni mengandungi elemen beras yg dikatakan dapat mencerahkan kulit muka. Hehehe.. Aku bukan nak promote sgt, tp memang sejak aku pki cleanser yg ni, aku rasa kulit muka takde berkerak sgt mcm dulu.. Aku start guna yg ni masa cuti sem last year. Bila aku balik Jakarta, rmi membe tegur muka aku putih sgt la, sampai ade yg assume kulit muka aku nipis la.. Suruh berhenti pakai produk yg aku tgh guna la.. Haha.. Jadi aku rasa mungkin rice water cleansing foam ni lah yg membuatkan kulit aku jd cerah sket. Over all, okay.. aku bg 4.3 out of 5. Nama aku nak bg 5 mmg tak dapat aa, aku kedekut kowt. Kah kah kah.. Oh ye, sebenarnye kite bole beza antara cerah dgn kulit yg semakin nipis dgn cerah tanpa kulit menjadi nipis. Bagi aku, efek cleanser yg ni tidak menipiskan kulit.. dan efeknya lasting. Sekarang aku pki produk face shop yg lain tp kulit aku x berkerak balik mcm dulu walaupon aku dah stop guna cleanser ni.. Terpulang lah kat korang, kalau nak cuba, boleh je silakan.. Ini hanya pengalaman aku ye, jgn dtg serang aku pulak kalau hasil yg korang dpt tak sama dgn crite aku ye..

3)  Quick and clean mild foam wash.


Kalau gambau kecik sgt di mata anda, boleh klik utk tumbesaran jitu..tengkiu. Oke kawan2, last but not least, quick and clean mild foam wash. Yg ni mengandungi elemen tea tree, sesuai untuk kulit berjerawat dan berminyak. See, perasan tak die dlm bentuk picit2, sbb kulit yg berjerawat memerlukan intensive care, dan hygiene yg tinggi.. Tu sbb die dlm bentuk botol picit2 tu, sbb ianya lebih hygiene to be compared dgn facial cleanser yg kemasannya dlm bentuk yg biasa kite tgk tu kan.. Hurmm.. yg tea tree ni pon aku suka jugak, kulit rs bersih dan segar lepas cuci, boleh jugak utk tanggalkan kotoran make up.. Satu je nak ingatkan, cleanser ni bile kite dah cuci dan pd waktu bilas tu, die rasa mcm ade satu lapisan gel nipis kat muka.. Biasanya kite akn tend to gonyoh sepenuh hati utk bersihkan.. Jadi aku tak selalu guna sebelum solat, tp kalau dah malas tu aku redah jugak la.. haha Lapisan nipis tu nanti akn meresap dlm kulit kita, kalau kita gonyoh beriya, mcm mn content die nak berefek kat muka kita.. hihi Jadi cukup kita cuci sampai bersih dan takde buih dah.. :) Aku bagi 4.5 out of 5.

Cukup lah tu dulu, ingatkan nak sambung utk peeling dan masker tapi karang panjang2 kang mesti org malas nak baca, hehe. So lain kali kalau terbukak hati nanti aku akn update lg psl face shop ni.. Tu pon kalau dpt respon baik readers lah.. muehehe Akhir kata, selamat mencuba ye bg siapa2 yg berhajat nak try.. :)

Have a nice day, jgn tacing2..

Much love,
me

13 comments:

yan_n.i.m said...

wahhh.. cam menarik jek y cerah kan kulit tuh..! tp, klo org resdung bleh ke eh.? :P

Qamarul said...

masyuk leh r.. huhuhu

tapikan saye pakai whitening tak pernah puteh pun muka saye..ha3

sissyira said...

salam

leh jadi romoter ni..

Si DauN CeRi said...

@yannim; ermm.. setahu sy kalau resdung ni takde alergik dgn beras.. boleh la kowt, inshaAllah.. bole je google2 dulu b4 beli... hehe kalau nak cuba la..

@qamarul; awk pnah try yg rice cleanser yg sy crite tu ke? awak ni genetik kowt.. heheee.. cube try yg full package pulak ke, meaning bkn cleanser saja, tp toner dan mosturizer, dan night cream skali.. laki zmn skang ni dah canggih jugak bab2 grooming ni kan.. ahaks!

@sissyira; wsalam.. ade gaya ke sy ni? takut org pon lari je karang.. hahah

Qamarul said...

haha so saye bukan lelaki laa sbb saye tak tau groom.. ha3

Si DauN CeRi said...

lahh.. bukan lah maksud sy tak lelaki kalau tak pandai groom.. depends la org tu mcm mana, lelaki metroseksual yg biasanya minat dan mementingkan grooming2 ni.. sy taktau la kalau awk memalsukan identiti sbg lelaki.. hahaha

Mama Zharfan said...

tq for sharing

nak menang purse clarks ori? jom vote!

Si DauN CeRi said...

@mama zharfan; tomeynye baby die.. hehe my pleasure sis~

Chekgu Azrine said...

macam best je product ni..nak dapat kat mana ye dik??

Farhan Zulhusmi said...

menarik juga ye produk nie....
thanz information..........

Si DauN CeRi said...

@chekgu azrine; bg saya mmg bes, sbb guna bahan2 semulajadi..hhihi kat mana2 mall biasanya ade, die ade kedai die tersendiri, kedai The Face Shop.. cube akak try tgk2 kat mall..inshaAllah ade~

mizzapple said...

product nie ada jual kt mn eh?
berkesan ke? hehe

Si DauN CeRi said...

@farhan zulhusmi; sama2... ^__^


@mizzapple; jual di kedai The Face Shop, efek tergantung individu.. :) tp personally sy puas hati..