Saturday, January 8, 2011

Contest Encik Sudirman.


Laman tuan punye contest ialah http://sudirman1809.blogspot.com/

Salam sejahtera buat semua..(wawawaaa skema kan skema kan) Kali ini aku terpanggil untuk join contest Encik Sudirman ni sebabnya pada pendapat aku contest ni ada mesej tersendiri.. Tuan punye contest ada dtg belog aku sendiri utk jemput join contest.. Jadi aku menjadi tacing2 tambahan pula housmate aku pon ada kasi dorongan utk join contest crite pasal ibu ni.. Trime kasih Balqis.. ihik ihik.

Aku xtau sebenanye nak mula mcm mana.. Cerita aku mungkin xsebes dan xsemenarik (ade ke perkataan2 nih?) mcm org lain tapi apa salahnya aku tulis jugak di sini sebagai tanda aku appreciate dan sayang kat ibu aku kan? Wuwuwuwww... 
Dulu-dulu kan, masa aku kecik2..aku jenis yg xbanyak cakap. Dengan ahli keluarga sendiri pon xbanyak cakap. Tapi aku nakal.. Mulut je xnakal.. Heh~ Jadi aku mmg xrapat sangat dgn ibu.. Xde der nak berkongsi-kongsi crite ke nak luah2 perasaan ke ape ke kat ibu taw.. Aku kalau duduk rumah dulu buat hal sendiri je manjang. Kalau time makan je aku terlibat. Ayah aku crite, dulu aku kecik2 suka bengis. Kalau suruh cuci pinggan yg aku guna sendiri tu bukan main hentak kaki takmo cuci taw. Tapi apa ada hal dapat kat ayah aku kan? YB (ayah aku) mana heran kat aku..sekali die lesingggg... berpinar bijik mata kau tahu?? Tapi ayah tak pernah lempang aku, die slalu guna rotan.. Badan aku dulu mmg bole tahan selalu jugak lah berbirat kene rotan kan.. Tapi itu semua mmg betul2 mengajar aku..bila kenang balik rasa kelakar pon ada, rasa bes pon ada..(tapi xmo kene lagiiiii sakit maaaa).. Hish. Ayah pon xmain lempang2 anak, ade ke patut cegu skola rendah aku dulu lempang aku sbb xbawak baju PJ?! Perghhh xbawak baju PJ pon kene lempang... Dah la sebelah tangan die buat tahan kat pipi sebelah lagi. Bila kene sedas memang lah sakit kan? Eh. Aku ni nak crite pasal ibu ke pasal cegu eh? Sori2..
Errrmmmm...antara crite yg aku ingat tentang ibu aku ni sampai bila2 kan, dulu...aku ni liat dan ego betul nak salam dan cium tangan ibu kalau ibu nak pegi keje.. Adik2 aku semua lari bertempiaran nak pegi salam.. Aku mmg slalu buat dek je taw. Sampai lah suatu hari ni, ibu cakap kat aku bila adik2 aku tgh nak salam ibu "awak tak penah nak salam ibu kalau ibu nak pegi keje kan?", sambil cakap tu sambil die hulur tgn kat aku. Perghh tersentap aku bile die cakap dan buat camtu. Jatuh merudum ego aku time tu.. Aku salam die dgn perasaan sebak dan rasa nak mintak maaf sangat2.. Sejak hr 2, aku xde liat dah nak salam dan cium tangan ibu..
Ada lagi satu crite, crite ni xdirect pasal aku denga pon drpd adik aku taw.. Adik aku kata, dulu aku selalu hangin kalau org usik barang2 aku.. Ada suatu hari tu, ibu bukak beg sekolah nak cek keje sekolah aku.. Lepas tu, bila aku tgk barang2 dalam beg sekolah aku xtersusun mcm aku susun sebelum tu, aku pon mula la bukak siren "sapa nih bukak beg orang?! Bukannya reti susun balik!".. Haaaa kau bayangkanlah perasaan ibu aku time tu.. Adik aku kata, ibu aku xpernah bukak beg sekolah aku dan usik barang2 aku lagi selepas tu.. Crite ni ibu aku crite kat adik aku, adik aku crite kat aku.. Perasaan aku bila dapat tahu? Aku rasa aku anak yg kurang ajar..
Sekarang ni, aku xde lah macam dulu lagi.. Tapi aku masih cuba berubah menjadi anak yg baik kat ibu ngan ayah aku.. Aku sayang diorang sangat2.. Apa sebab aku sayang ibu ngan ayah, rasanya kalau aku tulis kat sini pon...hakikatnye perasaan tu lebih luas drpd apa yg aku ungkapkan.. Tanyalah siapa sahaja kan, mestilah jawapannya sayang ketat2 kan? Aku xnak diorang titiskan air mata diorang sebab aku conteng arang kat muka diorang, ataupun kecewakan diorang.. O Allah pease guide me through this..


Sepanjang hidup yg aku dah lalui ni pon, memang pengaruh famili sangat kuat.. Aku sampai tahap ni pon memang ibu la banyak bagi sokongan jitu dan pendapat yg terbaik.. Bole kan kalau sampai cni je aku crite? Pasal kalau sambung lagi niii..siap lah aku mengongoi-ngongoi ni kang.. Sampai esok xabes kang.. Hehehe.. Korang, korang dan korang mana nak pujuk ai kan? Wuwuwuwww...

Okay. Buhbye...

P/s:   Encik Sudirman, tengok la tengok la kite dah join contest. Heeee

6 comments:

sudirman said...

sayangi mak anda..jangan ulangi kesilapan lalu..mulai detik ini bahagiakan dia dan rasakan kepadanya kasih sayang anda itu..link telah diletak di list contest blog saya..tq

Si DauN CeRi said...

@sudirman; wuwuwuwwwuu baiklah sy cuba yg terbaik! trime kasih daun ceri... :D

NOOR FATIN said...

gudluck!

Si DauN CeRi said...

@noor fatin; maceh...maceh..

KyêrulL said...

Semoga Berjaya Untuk Contest Nie ^.~

Si DauN CeRi said...

@kyerull; heeeee..maceh ya..