Thursday, January 6, 2011

Seronok tahu mempelajari ilmu kesihatan jiwa!

Salam aleik...


Sape lagi kat cni yg blajau ilmu kesihatan jiwa mcm aku? Bes tak bes tak? Huhuuu.. Ke takut nak blajau subjek ni? Takut tengok2 sekali ada ciri-ciri personality disorder dlm diri masing2 tanpa kita sedar eh? Hahahaaaa.. *gelak tanpa matlamat dan arah tujuan*


Subjek yg paling banyak bahan kuliahnya dgn muka surat yg plg tebal dalam modul blok kali ni ilmu kesihatan jiwa lah..har har har. Pakar yg ajar tu bes pulak tu..contoh die bagi lawak betul (pd pendapat aku la).. Ada satu tu die cite pasal tics, yakni gerakan motorik spasmodik dan involunter (hamik kau bahasa BI aku bg..kah kah kah; BI merujuk kepada Bahasa Indonesia sekian trime kasih).. Tics ni maksud die gerakan unilateral di bagian wajah yg berlaku tanpa dapat dikawal. Misalnya, mata asik nak mengenyit2 setiap masa ataupun bibir asek nak menyenget2 ke sebelah arah tertentu setiap masa sampai org yg tak tahu pasal kelainan ni akn igt pesakit tu merenyam kat diorang ke ataupun ada masalah mental... So Dr Dan (nama pakar yg ajau kuliah kitorang) ni adelah cite pasal pengalaman die dgn org yg mengalami tics ni.. Tapi bkn jenis yg gerakan, patient yg die crite tu ada masalah tics yg melibatkan sebutan perkataan "hik". Jadi die akan selalu mengawali percakapan die dgn perkataan "hik" seperti org yg tersedu tu..


Jadi gile doc tu buat tadi kat kuliah.. Aku rasa mcm tgk demo live dr patient yg didatangkan khas dr mana-mana hospital ke kan.. Hehhehe.. Aku tabik spring lah kat Dr Dan sbb cara die mengajar yg bagus, dan contoh2 case yg die bagi mmg buat aku ingat lah mcm mana kelainan2 yg kitorang blaja dlm kuliah tu kan.. Trime kasih doc.. (bajet doc nak baca lah tu blueeekkkk :P)


Lepas tu, patient ni ada dtg kat doctor utk berubat taw, sekali doctor tu ingatkan patient tu mengajuk2 die cakap. Kalau aku tak silap dengar tadi, doctor tu saman patient tu.. Eh yeke? Hahaha... Tapi akhirnya bila dah ada penjelasan yg baik...doctor tu tarik balik saman tu. Aku xtau lah aku buat crite sesuka hati ke apa yg pasal saman tu tapi yg pasal "hik" tu serius betul.. 


Menarik jugak rupenye blaja pasal ilmu kesihatan jiwa ni eh? Baru aku sedar bila masuk blok ni.. Hurm.. Kalau tak, sebelum ni, aku fikir aku kene menjauhkan diri drpd segala bentuk ilmu yg berkaitan dgn penyakit jiwa sbb takut terefek kat diri sendiri.. Haha poyo gile nak mam kan aku??
ini lah yg aku jumpa bile aku search "POYO"

Har har har...apa ada mau komen? Sila komen ye..jgn segan2.. Tapi air2 sirap ke cendol ke xdapek lah yo..

2 comments:

:: kewek :: said...

nice tagline poyo tu..i loike..
salam ukhwah..jom lepak blog saya lak..kasi follow sama

Si DauN CeRi said...

@kewek; muehehee... i pon loike jugak. cam ohsem kan? ok2 terjah secepat mungkin..