Tuesday, January 11, 2011

TRIP TO JOGJA PART 1..

Assalamualaikum wbt..


Ini adalah crite setahun yg lalu.. Masa cuti bulan 12 kalau xsilap aku.. Memang dah lama dah nak buat entri pasal trip ke Jogja ni.. Tapi asek terlupa je.. Kitorang pegi 5 hari. Puas abes ar berjalan.. Hehe Aku sajikan korang dgn gamba-gamba aje lah ea, nanti kita selang-selikan dgn bebelan aku okeh kawan2?? Orite!!


Apa2 hal sebelum masuk train mestilah bergambar dulu kan? Okeh..sebelum tu aku nak pesan, muka aku yg berlengas tu tolong abaikan dgn tegar ye..  Aku tau aku mmg selekeh. Huahuahuauuu

Kau tengok lah belakang tu org naik train duk atas atap mcm dalam crite hindustan tu.. Nyanyi lagu chale chaiya chaiya chaiya chaiya chaiya..chaiya chaiya chaiya chaiya..

Aku duk sebelah Nani dalam train. Nilah partner ronggeng aku.. Especially makan dan karok. Perjalanan adalah selama 8 jam.. 

Ni masa mula2 masuk sume org senonoh lagi duduk ikut aturan.. Korang tau x kerusi tu boleh pusing2?? Aku jakun gile tau x, walaupon logik je kerusi tu bole pusing2 kan.. Biasalah aku kan.. Hahaha

Haaaa... yg ni aku malas nak komen. Hehehe

Time ni ramai yg dah bertukar posisi supaya acara perbualan dapat dilakukan dgn lebih berkesan. Jadi memek2 muka yg dibuat dapat memberikan efek yg impresif buat teman-teman. Kau tengok muka member2 yg mengadap aku 2 org tu.. Apa bnda ntah yg kitorang bincang time ni, mcm topik serius je. Aku fokus kat keropok kat tgn tu je pon.. wakakkaakaaa


Sudah sampai Jogja. Masih mampu tersenyum walaupon penat duduk lama dalam train. Ekin cari apa la tu dlm beg die. Spek itam kowt. Hehe

Malam tu kitorang dinner kat tempat yg bes. Die style mkn kat pondok2 atas air.. Kalau nak naik sampan round2 kat tasik tu pon boleh.. Restoran die besar, makan pon bes.. siap boleh nyanyi2 lagi mcm kat dlm gamba tu.. Time tu aku ngan Nani dah jeling-menjeling dah.. Hahah Mentang2 da lama x karok kan..

Lepas makan, pak cik pemandu pelancong tu bawak kitorang pg tgk kedai souvenirs kejap. Tuha org Perak yg merasa teruja bila ada signboard tulis Perak. Hehe Tu tu yg pakai spek tgh peluk tiang tu. Apa?? Tak nampak? Okeh aku tak tanggung.

Pagi esok sebelum bertolak keluar dr hotel. Breakfast time!

Ermmm... Sebenarnya aku pon da xingat mana satu dulu mana satu kemudian.. So aku bantai je la upload randomly gamba2 ni eh.. Yg atas ni dekat menara tinjau. Kitorang main teropong2 gunung berapi.. 

Sori ar bro, gamba ko je yg agak clear org yg buat pertunjukan kat belakang tu.. Ni dekat candi ape ntah nama dia.. Jakun seyh aku tgk diorang ni buat persembahan.. Rasa mcm nak join je jalan kengkang2.. kih3

Taraaaaaaaaaaaaaaa.... Sapa ingat gamba candi borobudur ni dalam buku teks Sejarah??? Hehehe... Saya dah sampai dan berjaya panjat sampai tingkat paling tinggi..

Ramai gile orang.. Aku pon xpaham apa bnda lah yg diorang ni nak panjat sgt candi ni..

Warming up dulu sebelum memulakan pendakian.. Dengan cara menangkap gamba. Heeee

Ni masa kat Gunung Merapi. Gunung ni lah yg meletus itu hari.. Masa kitorang pg ni, gunung ni paling terbaru meletus pada tahun 2006.. Dengar je gunung berapi msti kita fikir tempat ni panas kan? Tapi, hakikatnya tempat ni sejuk taw. Angin die mcm angin bila korang buka peti ais tu.. Wullamakkk.. Syiokkkkk~

Candi lagi.. Well, Jogja memang banyak candi..

Haaa.. ni kuda kepang budak2 yg main.. Tau tak, diorang main pakai makhluk lain laa.. Tu sebab aku ngn membe aku duduk jauh2 je.. Tu budak2 tu bukan sedar pon taw, diorang joget sambil tutup mata.. Lepas tu, kadang2 diorang stop utk makan colok yg ada bara (colok yg dah dikenakan api) dan bunga.. Perghh saiko betul makan colok berbara kan?? Nasib baik die dengau cakap tuk dukun die. Kalau die meroyan keluar track persembahan tu..aku tak tahu le nak bayang. Dibuatnye die kejau aku ke kan.. dah la masa tu kebetulan sandle aku putus.. X ke satu hal aku nak lari kan??

Okeh. Sambung lain kali..

5 comments:

aqish basir said...

awak kat jogja?
alahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

best nye wakkk

aqish basir said...

awak kat jogja?
alahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

best nye wakkk

Si DauN CeRi said...

ehehehhhheeee..memang bes. kalau qis melancong Indo, Jogja antara yg "must go".. *wink*

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb